Prawdziwego "kopa" daje dopiero procesor z 2 rdzeniami. Zrobiłem przesiadkę z P4 2,8GHz HT (czyli jeden rdzeń fizyczny) na procesor z 2 rdzeniami o tym samym zegarze. Różnica jest większa niż by się wydawało. Ale było to już kilka lat temu... A mimo to działa jak marzenie. Cała moją ulubioną serię Call Of Duty bez problemu obsługuję. Tylko czasem (bo tego czasu maleńko na takie rozrywki, oj maleńko) żona się dziwnie patrzy jak dorosły facet ślini się przed ekranem biegając z jakąś giwerą.
A 350 zł to koszt nowej, średniej lub raczej taniej karty graficznej. Więc komputer za tą cenę to chyba dobre wyjście.
Dysk SSD tez daje wiele, ale sam z siebie jest drogi. Mam stacjonarkę z szybkim procesorem i7 z tradycyjnym dyskiem, i laptopa z wolniejszym i5 z dyskiem SSD. Laptop działa zauważalnie szybciej (sam system wstaje dosłownie w 5 sek). Teraz myślę o SSD do stacjonarki;-)
Wracając do tematu.
Całkowity rozmiar pamięci fizycznej 1,015MB.
Dostępna pamięć fizyczna724MB
Pamięć wirtualna 2,040MB-dostępność 2000MB. w użyciu 40MB.
To z jednej tabelki. A z drugiej to:
Pamięć fizyczna(KB)
Razem1039856
Dostępne737712*
Bufor systemu269664*
Pamięć zadeklarowana 253M/2446M*
* wartość zmienna
To który z kolegów pakuje "walizek" i zalicza Kraków?
Pozdrawiam
tedi.
Ps : Nadal mam utrudniony dostęp do sieci.
Już ci wspominałem, że z gówna bata nie ukręcisz a przynajmniej jest to trudne. Pogódź się z tym, że flash płynnie chodzić nie będzie choćbyś stanął na rzęsach. Jeszcze co możesz zrobić w ramach własnych możliwości to:
1. zainstalować CCleanera (program do czyszczenia śmieci zalegających w systemie) - dostępny w necie.
2. poddać dysk systemowy defragmentacji (system powinien chodzić po tym płynniej)
3. dołożyć pamięci RAM (mogę oddać za koszty przesyłki dwie listwy po 512M/400MHz)
U mnie na porównywalnej konfiguracji dwie pierwsze czynności jeśli cokolwiek dały to niewiele, przynajmniej jeśli chodzi o neta. Sam system odpalał się nieznacznie szybciej. Trzeciej opcji nie sprawdzałem bo nie miałem co dołożyć.
1GB pamięci RAM, jak na dzisiejsze standardy trochę za mało, zwiększenie do 2GB trochę by poprawiło sytuację, ale nie na wiele, bo wąskim gardłem jest tu niestety przestarzała platforma - procesor, płyta główna. Jako maszyna do pisania, odtwarzania muzyki czy zwykłego przeglądania internetu, pejsbuka etc. jeszcze się nada, ale na płynność działania jutubów itp. bym nie liczył, po ostatnich uaktualnieniach flash zżera za dużo zasobów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W czasach P4 RAM 1G to był standard. W czasach C2D standardem było 2G teraz standardem jest 4G. Już widuję komputery z procesorami czwartej generacji ze standardowym 6G. I to będzie niestety postępować w tym kierunku.
moje 3 grosze
waskim gardlem to jest przedewszystkim sam system )
moim problemem nie jest zbyt mala wydajnosc czy powolnosc
moim problemem jest problem z uruchamianiem starych aplikacji na nowym sprzecie
niestety kolejne edycje windy pozeraja coraz wieksze ilosci zasobow systemowych
BTW przesiadka na dwurdzeniowy procesor daje przrost wydajnosci tylko w przypadku gdy aplikacja jest napisana pod taki procesor i potrafi to wykorzystac
kyller pisze:
BTW przesiadka na dwurdzeniowy procesor daje przrost wydajnosci tylko w przypadku gdy aplikacja jest napisana pod taki procesor i potrafi to wykorzystac
Oj nie tak do końca. Nawet przy normalnych aplikacjach, gdy uruchomisz ich kilka (a tak jest w zasadzie zawsze - zobacz, że zaraz po uruchomieniu systemu, działa już kilka aplikacji systemowych, do tego jakiś antywirus, etc), system rozkłada obciążenie między wątkami. Do tego zobacz jak działa wiele nowych aplikacji i - np. taki Chrome, każdą zakładkę odpala jako osobny wątek, dzięki czemu system może sobie rozkładać wątki między rdzenie. Od czasu gdy systemy potrafią to obsługiwać (od Windows NT i 2000, a linuxy w zasadzie od zawsze;-), kilka rdzeni zawsze jest lepsze od jednego;-)
Witam po przerwie.
Do kolegi "painlust" jeżeli jeszcze masz te listwy pamięci i będą w typie "DDR" to ja grzecznie poproszę. Mam jeszcze
miejsce na dwie sztuki, to może się uda reanimacja nieboszczyka.
A teraz pytanie: Czy ktoś z Kolegów podjąłby się poskładać peceta według opisu w tym temacie? Tak żebym miał spokój
na parę lat? Ja jestem więcej stacjonarny niż mobilny i taki podrasowany PC w zupełności wystarczy do moich potrzeb.
Nie liczę na na ogłaszanie przetargu ale może ktoś........
Pozdrawiam.
tedi.
Pomogło.
Dostał niezłego kopa i jest widoczna poprawa.
Jeżeli czegoś szukasz pisz śmiało -robię inwentaryzację w składziku i cuda-wianki tam odnajduję.
Pozdrawiam czytających.
tedi.
Na początek idą GML026 tylko że segregowane przy odpowiednim zasilaniu moc wyjściowa 40W
przy dodanym radiatorze który sobie poradzi.....
Dalej rezystancja zastępcza na płytkach tekstolitowych do włączenia w szereg z obciążeniem
wyjścia głośnikowego dla głośników 4W (20X820omów 2W.)
German i krzem są wrzucane do jednego pudełka to się później zobaczy, diody 15Ana radiatorach
też są dostępne. To na dzisiaj a dzisiaj się coś dopiszę bo jest po 12 tej.