Co oznacza wejście UKW?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Co oznacza wejście UKW?
Witam, może ktoś wyjaśnić, do czego służy gniazdo UKW? J.Szatkowski
http://allegro.pl/zabytkowe-oryginalne- ... 24321.html
http://allegro.pl/zabytkowe-oryginalne- ... 24321.html
Re: Co oznacza wejście UKW?
Do podłączenia przystawki UKF?
Ale były takie? (tzn. jako osobne urządzenie, jak np późniejsze "przystawki" do UHF). Na Allegro nie spotkałem, na e-bayu także.
Były produkowane. U nas nieznane ale już w RFN całkiem sporo tego natrzaskali - tam emisja FM wystartowała już pod koniec 1950 roku.
Za "wielką kałużą" też produkowano "konwertery FM". Tam radiofonia FM wystartowała jeszcze w latach 30-tych początkowo w paśmie 50MHz, dopiero po wojnie następiły przenosiny na pasmo 100MHz. Było tam sporo walki o FM bo uważano że mało praktyczne (dla amerykańców) radio FM zabiera pasmo telewizji.
Tu masz opisy, schematy i zdjęcia
http://www.jogis-roehrenbude.de/Oldies/ ... orsatz.htm
Najpopularniejsze były przystawki superreakcyjne (zważcie ze to okres powojenny dość siermiężny zwłaszcza w Niemczech, przykładem tych trudności są np. niewielkie "pseudosamochody" niemieckie jak Isetta) - nawet na tyle że specjalnie dla nich opracowano lampę ECF12/UCF12.
Za "wielką kałużą" też produkowano "konwertery FM". Tam radiofonia FM wystartowała jeszcze w latach 30-tych początkowo w paśmie 50MHz, dopiero po wojnie następiły przenosiny na pasmo 100MHz. Było tam sporo walki o FM bo uważano że mało praktyczne (dla amerykańców) radio FM zabiera pasmo telewizji.
Tu masz opisy, schematy i zdjęcia
http://www.jogis-roehrenbude.de/Oldies/ ... orsatz.htm
Najpopularniejsze były przystawki superreakcyjne (zważcie ze to okres powojenny dość siermiężny zwłaszcza w Niemczech, przykładem tych trudności są np. niewielkie "pseudosamochody" niemieckie jak Isetta) - nawet na tyle że specjalnie dla nich opracowano lampę ECF12/UCF12.
-
- 3125...6249 postów
Mam dwa takie radyjka ale pierwszy raz widzę na lampach serii "U". Wygląda na to że i Niemcy mieli swojego Pioniera/Mazura, tyle że trochę lepszego.
Dziękuję za informacje. Jeszcze pytanie-kiedy w Polsce zaczęto emisję na UKF i jakie nasze odbiorniki jako pierwsze miały ten zakres-wydaje mi się, że Podhale/Śląsk, ale pewności nie mam. J.Szatkowski
W maju 1954 r. rozpoczęły się próby emisji UKF FM w Warszawie na Forcie Mokotowskim. 1 października 1954 rozpoczęło się regularne nadawanie programu I na częstotliwości 97,6 MHz z mocą 10 kW. We wrześniu 1957 roku uruchomione zostały dwa kolejne nadajniki UKF – w Opolu i w Katowicach z mocą 3 kW.
Z książki S. Miszczaka „Historia radiofonii i telewizji w Polsce”.
Z książki S. Miszczaka „Historia radiofonii i telewizji w Polsce”.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 125...249 postów
Tak się w związku z tym zastanawiam, czy telewizory, które rozpoczynały erę telewizji w Polsce (konkretnie mam na myśli "Leningrad"), będąc jednocześnie w sumie jedynymi odbiornikami UKF w tym czasie, umożliwiały odbiór programu radiowego w niskim, czy w wysokim zakresie. Wiadomo, że w ZSRR od początku obowiązywał zakres niski, ale np. "Leningrady" kierowane na rynek NRD odbierały program radiowy w zakresie CCIR. Ktoś wie/pamięta jak to było u nas?
-
- 3125...6249 postów
TV Leningrad. Zakres UKF - 66 - 67.5 MHz. + DŁ, ŚR, KR.
Przy okazji zakresy UKF innych odbiorników z lat 50-tych.
Rekord. 64 - 73 MHz.
Rembrand. 88.1 MHz lub 92.4 MHz.
Rubens. 87 - 100 MHz. Podzielone na dwa podzakresy.
Temp 2. 64 - 73.5 MHz. Podzielone na trzy podzakresy.
Sprzęt musiał spełniać warunki techniczne kraju do którego był wysyłany. Tak jak np. Stern R100 eksportowany do nas miał niskie pasmo.Javoreczek pisze:ale np. "Leningrady" kierowane na rynek NRD odbierały program radiowy w zakresie CCIR. Ktoś wie/pamięta jak to było u nas?
Przy okazji zakresy UKF innych odbiorników z lat 50-tych.
Rekord. 64 - 73 MHz.
Rembrand. 88.1 MHz lub 92.4 MHz.
Rubens. 87 - 100 MHz. Podzielone na dwa podzakresy.
Temp 2. 64 - 73.5 MHz. Podzielone na trzy podzakresy.
-
- 125...249 postów
Ano właśnie, a w czasach kiedy trafiały do nas "Leningrady" UKF był jeszcze w górnym zakresie. Chyba, że towarzysze radzieccy już wiedzieli, że to tylko przejściowa sytuacjaTELEWIZOREK52 pisze:Sprzęt musiał spełniać warunki techniczne kraju do którego był wysyłany.

Zastanawiam się po prostu na czym słuchano tego UKF'u w 1954r. Wszak "Podhala" jeszcze nie było. Było pewnie parę odbiorników z zachodu z prywatnego importu, ale tak oficjalnie na czym można było sobie posłuchać?
-
- 625...1249 postów
Oficjalny import to przecież Beethoveny, Stradivari, z mniejszych Stern 7E86... I jescze te Sterny z możliwością podpięcia przystawki UKF. Nie wiem, jak wyglądała sytuacja w Czechosłowacji pod tym względem, też przecież sprowadzali.
W pierwszej połowie lat pięćdziesiątych uruchomiono doświadczalny nadajnik i przez godzinę dziennie (nie pamiętam czy codziennie) w okolicach 100MHz można było poćwiczyć odbiór. Z niecierpliwością czekałem czy nośna stacji "wygasi' mi szum superreakcji. Moja przystawka pracowała na lampie RV12P2000, ale robiłem próby na REN904 i też działała.
Tak to ponoć wyglądało po zejściu z górnego pasma. Czy wszędzie działały aż 4 nadajniki, to nie wiem. I nawet wątpię. Ciekawe są losy tych "czwartych" częstotliwości. Przykładowo, w Gdańsku 67,07 MHz poszło później w odstawkę, ale wypłynęło w 1992 roku za sprawą... katolickiego Radia Plus (ale już tylko z 1 kW mocy, a nie 40).
W latach 70., jak wszystkim wiadomo, gdy ruszyła stereofonia, ograniczono liczbę sieci na UKF do trzech. I totalnie pozamieniano programy (nie po raz ostatni zresztą, po stanie wojennym była druga taka reorganizacja).

W latach 70., jak wszystkim wiadomo, gdy ruszyła stereofonia, ograniczono liczbę sieci na UKF do trzech. I totalnie pozamieniano programy (nie po raz ostatni zresztą, po stanie wojennym była druga taka reorganizacja).

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Ta tabelka to tylko wstępny plan. Tylko w nielicznych przypadkach zgodna z tym co wdrożono.
Uruchomiono dwa programy ogółnopolskie i jeden mix ogólnopolskiego z pasmem lokalnym.
Stereo nie było żadną przeszkodą, któraby zmusiła do rezygnacji z kolejnego programu, raczej brak możliwych treści do wypełnienia czasu antenowego.
A panięta kto jaki był tłok na paśmie OIRT tuż przed jego wyłaczeniem?
Generalnie władza ludowa postawiła na telewizję - upatrując w niej skuteczniejszą tube propagandową niz radio (słusznie, przesłanki zza wielkiej kałuży były podstawą).
Z tego powodu zwężono zakres dla radiofonii FM, raster gęsty kosztem jakości. Byleby dodatkowe dwa kanały w pasmach I-II wyrwa dla telewizji.
Uruchomiono dwa programy ogółnopolskie i jeden mix ogólnopolskiego z pasmem lokalnym.
Stereo nie było żadną przeszkodą, któraby zmusiła do rezygnacji z kolejnego programu, raczej brak możliwych treści do wypełnienia czasu antenowego.
A panięta kto jaki był tłok na paśmie OIRT tuż przed jego wyłaczeniem?
Generalnie władza ludowa postawiła na telewizję - upatrując w niej skuteczniejszą tube propagandową niz radio (słusznie, przesłanki zza wielkiej kałuży były podstawą).
Z tego powodu zwężono zakres dla radiofonii FM, raster gęsty kosztem jakości. Byleby dodatkowe dwa kanały w pasmach I-II wyrwa dla telewizji.