Cewki do Elektrita Eroica

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Lech Sołtysik pisze:Wyobrażam sobie, że jest żmudna i pracochłonna robota..
Dlatego też "poluje"( na Allegro ) na fragmenty Pioniera.
To by było na tyle.
Pozdrowienia

Szalenie żmudna - chociaż odwinięcie i dowinięcie nie jest tak upierdliwe bo jak masz początek - to już drut sam się układa - jak nie wierzysz spróbuj - piszę z autopsji.
Najgorsze jest zaczęcie przy nawijaniu od zera (drut ucieka, zagięcia drutu przesuwają się i w ogóle...) - to źródło wszelkich frustracji...
IdeL
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Z tym odwinięciem zwojów i dowinięcie brakujących , to wcale niegłupi pomysł.Tylko nie wiem jak daleko wgryzły się gryzonie.Przyjrzę sie temu bliżej i spróbuję.
Ostatnio zmieniony ndz, 13 listopada 2005, 16:47 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:
Lech Sołtysik pisze: Dlaczego niewykonalne??? Nawijanie krzyżowe (bo takie tu widać) jest strasznie upierdliwe ale do zrobienia w warunkach amatorskich - mnie to wychodzi tak sobie (i zazwyczaj muszę zaczynać kilka razy klnąc jak szewc- ostatnio odtwarzałem obwód heterodyny w Adze) - ale grunt to cierpliwość i zręcznie palce - jak byłem jeszcze kiedyś w klubie krótkofalowców mało kto robił problemy z nawijania czegoś takiego - do dzisiaj mam znajomego, który doskonale nawija krzyżowo w rękach i co najciekawsze bez zahaczania zwojów na krawędzi.
Generalnie ja na miejscu Tomka zacząłbym odwijać te cewkę aż do momentu znalezienia przerwy - po zlutowaniu dowinałbym to z powrotem - cewkę krzyżową najtrudniej zacząć - po kilku warstwach idzie to samo )w tej samej Adze dwie cewki z obwodów p.cz. musiałem rozwinąć o 1/3 i dowinąć z powrotem).
Ja nawet nie będę próbował - nie mam takich zdolności manualnych, żeby takie rzeczy robić. Zwłaszcza, że żeby odwinąć trochę uzwojenia muszę najpierw odwinąć całe dodatkowe uzwojenie sprzęgające.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

tszczesn pisze: Ja nawet nie będę próbował - nie mam takich zdolności manualnych, żeby takie rzeczy robić. Zwłaszcza, że żeby odwinąć trochę uzwojenia muszę najpierw odwinąć całe dodatkowe uzwojenie sprzęgające.
Spróbuj - na pewno Ci wyjdzie - i tak zresztą nie masz nic do stracenia.
IdeL
ODPOWIEDZ