Lampa EL34 SE i trafo 2.5k jaki punkt pracy ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampa EL34 SE i trafo 2.5k jaki punkt pracy ?
Witam,
jaki optymalny punkt pracy byście koledzy polecili (moc/zniekształcenia) dla wzmacniacza z duetem jak w temacie?
Jakie napięcie anodowe i bias z rezystorem w katodzie?
jaki optymalny punkt pracy byście koledzy polecili (moc/zniekształcenia) dla wzmacniacza z duetem jak w temacie?
Jakie napięcie anodowe i bias z rezystorem w katodzie?
- matmax426
- 375...499 postów
Re: Lampa EL34 SE i trafo 2.5k jaki punkt pracy ?
Co znaczy "z duetem"? Dwie lampy w kanale (czyli na jeden transformator głośnikowy) czy po prostu stereo?yarko pisze: dla wzmacniacza z duetem
Jak to pierwsze to lepiej zrób PP a nie SE z odpowiednim transformatorem.
Do katalogu odsyłam cie http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/157485/Mullard/EL34yarko pisze:Jakie napięcie anodowe i bias z rezystorem w katodzie?
Ω µ Π φ α β ε ω
Może niejasno się wyraziłem - choć w temacie zaznaczyłem że ma być SE, chodzi o pojedynczą lampę końcową na kanał i transformator ze szczeliną i Ra=2,5k. Takie posiadam od 4pietro4Co znaczy "z duetem"?
Schematów dla EL34 PP jest pełno, dla SE praktycznie wcale, mam schemat Pye Mozarta HFS20 ale tam jest trochę inne rozwiązanie.
Jeśli chodzi o karty katalogowe to np Mullard proponuje dla tej lampy w połączeniu pentodowym Ua/Us2=250V Us1=-12,2V ale dla trafa Ra=2k - moc wyjściowa ok 11W i zniekształcenia ok 10%,Do katalogu odsyłam cie
z kolei dla przy napięciu Ua=300V trafo już Ra=3,5k
Ja jak pisałem mam transformatory Ra=2,5k, zasilacz z filtrem aktywnym na mosfecie - mogę regulować napięcie zasilania w zakresie 250-300V, jak więc najlepiej będzie ustawić punkt pracy lampy w moim przypadku?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To może na oko? 
Podbij troszku Ua i bedzie. Tak naprawdę cokolwiek z przedziału 250-300V będzie w porządku, na przykład 270V. Pamiętaj, że jeżeli masz Rk, to zasilacz powinien dostarczyć napięcie powiększone o spadek na nim. Kolejny spadek wystąpi na transformatorze, także 290V z zasilacza będzie w sam raz, jeżeli chcesz uzyskać możliwie wysoką moc (11-12W)
Ewentualnie możesz przyoszczędzić lampy i zastosować polecany przez katalog punkt pracy Ua=250V, Ia=80mA dla Ra=2k5. Wtedy dostaniesz około 8W pięknej mocy i dłuższe życie lamp. Znów pamiętaj o dodatkowym napięciu na Rk i transformator.

Podbij troszku Ua i bedzie. Tak naprawdę cokolwiek z przedziału 250-300V będzie w porządku, na przykład 270V. Pamiętaj, że jeżeli masz Rk, to zasilacz powinien dostarczyć napięcie powiększone o spadek na nim. Kolejny spadek wystąpi na transformatorze, także 290V z zasilacza będzie w sam raz, jeżeli chcesz uzyskać możliwie wysoką moc (11-12W)
Ewentualnie możesz przyoszczędzić lampy i zastosować polecany przez katalog punkt pracy Ua=250V, Ia=80mA dla Ra=2k5. Wtedy dostaniesz około 8W pięknej mocy i dłuższe życie lamp. Znów pamiętaj o dodatkowym napięciu na Rk i transformator.
... mając transformator na 2,5 k można pokombinować z lampą 6S4S lub podobną - dopasowanie będzie katalogowe. Mocy mniej, ale za to wzmacniacz gra przyjemniej.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Dzięki Piotr za rzeczową odpowiedź, a jeśli o chodzi o THD to który wariant jest korzystniejszy?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ciężko wyczuć, myślę że będą porównywalne. Generalnie SE i to pentodowego nie robi się dla niskich zniekształceń.
Zapomniałem jeszcze dodać, że dla tego "oszczędnego" punktu pracy należy dodać rezystor 2k w drugiej siatce.
Jeżeli chcesz lepszego odtwarzania w postaci niższych zniekształceń i rezystancji wewnętrznej, to może spróbuj trybu triodowego. Wtedy Ua wypadałoby wybrać możliwie wysokie, 300-350V.
Zapomniałem jeszcze dodać, że dla tego "oszczędnego" punktu pracy należy dodać rezystor 2k w drugiej siatce.
Jeżeli chcesz lepszego odtwarzania w postaci niższych zniekształceń i rezystancji wewnętrznej, to może spróbuj trybu triodowego. Wtedy Ua wypadałoby wybrać możliwie wysokie, 300-350V.
a wie ktoś jak w programie ecclab posłużyć się narzędziem do obliczania zniekształceń? - chodzi o wartości Ia1 i Ia2 w których punktach linii obciążenia należy je ustawić ? czy to narzędzie jest w ogóle miarodajne? Czytałem Cykina "Wzmacniacze sygnałów elektrycznych" że dla lamp ekranowanych odcinek A-B powinien być dłuższy niż B-C w celu jak najmniejszych zniekształceń.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Skoro masz regulowany zasilacz, to najlepiej zmierz h(Ua) i będziesz wszystko wiedział, a i my skorzystamy