Poszukuje informacji na temat radia loewe opta meteor 67
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Poszukuje informacji na temat radia loewe opta meteor 67
Radyjko kupiłen całkiem nie dawno ale potrzebuje danych na jego temat wzmacniacz ma chyba na lampach jak by ktoś schematem dysponował ewentualnie napisał mi jakie lampy są w srodku:) Radio gra całkiem ładnie tylko lubi dobrą antenę
Zastanawiam się czy dało by się je do kablówki podłączyć ale to chyba jakiś symetryzator jest potrzebny jest ?

zobacz tam
http://radiomuseum-bocket.de/deutsch/d_index.htm
Schemat postaram sie ci zalatwic.
mircio
http://radiomuseum-bocket.de/deutsch/d_index.htm
Schemat postaram sie ci zalatwic.
mircio
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Re: Poszukuje informacji na temat radia loewe opta meteor 67
No, to przybij piątkę - mam takie same.Majk pisze:Radyjko kupiłen całkiem nie dawno ale potrzebuje danych na jego temat wzmacniacz ma chyba na lampach
Może to wystawione ostatnio na Allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84369755

To bardzo trafiony zakup - te radia mają wyjątkowo ładne, klasycznie lampowe, brzmienie jak na tak małe głośniki i dosyć dużą czułość i na FM i na AM.
Jeżeli Twoje ma zbyt niską na UKF to wymień lampę ECC85 - najlepiej wstaw NOS RFT - są dobre w UKF.
Wzmacniacz jest na 2x ECL86.
Radio jest pełnolampowe - pomijając tranzystorowy dekoder stereo i diody w prostowniku.
W dekoderze stereo warto by wymienić elektrolity na nowe (rutynowo!) - poprawi się "stereoczułość".
Schematu nie mam - wuięc dopisuję się do listy poszukujących.
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Cześć tak ta aukcja na allegro to moja :)
Szukałem właśnie radia stereo na lampowym wzmacniaczu ,i wreszcie znalazłem
Wielkie dzięki za odpowiedzi
.Lampe wymienię bo fakt wiekszą czułosć na ukf ie chciał bym uzyskać .Ale ogulnie bardzo mi się to radio podoba gra całkiem przyjemnie podłączylem mu antenę zewnetrzną i 94 fm gra aż miło. Jak tylko znajdę czas to zabiorę się za elektrolity . Cieszę sie że kos jeszcze ma taki sprzęt . A ZoltAn w którym miejscu jest zlokalizowany dekoder stereo masz jakies foto
, prubuje schemat znaleść ale narazie nici .Dam znac jak lampe zmienię nawet sklep Wawie znalazłem gdzie zdajsie niedrogo takową mają . Oczko jeszcze by się przydało ale z twojego postu widzę że to niezły fart znaleśc takie 

- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Re: Stereodekoder
1/ to jest taka duża aluminiowa puszka, największa z trzech, tylko ona jest usytuowana poziomo i położona najbliżej lampy ECL86 oraz oddzielona od niej ekranem w postaci blaszki. Musisz odpiąć sprężysty zacisk i sciągnąć ( dosiebie) kubek z płytki stereodekodera. Nie kręć - Boże broń - żadnym z potencjometrów ani rdzeni na tej płytceMajk pisze:A ZoltAn w którym miejscu jest zlokalizowany dekoder stereo masz jakies foto![]()

2/ jeżeli masz pełny i stabilny odbiór stereo nawet na słabszych stacjach to nie wymieniaj tych dwóch elektrolitów - jeżeli nie, to może zajść taka konieczność.
3/ UWAGA!: pomimo, iż jest to dekoder czysto tranzystorowy bezpośrednio na płytkę wprowadzone jest wysokie napięcie anodowe (ca 250V) - można więc całkiem nieświadomie "chycić" niezłego KOPA przy manipulacjach przy tej płytce - zwłaszcza dwoma rękami!
4/ radia używam w pracy- mam pełnostereofoniczny odbiór miomo użycia wewnętrznej oryginalnej anteny odbiornika (prymitywny dipol przybity do "sufitu" skrzynki Meteora) na wiekszosci stacji - nawet wtedy, gdy pilot nie jest wysterowany. Radio jest wyjątkowo czułe.
Na płytce stereodekodera wymienia sie elektrolity 10uF i 0,5uf (należy ten drugi zastąpić 1uF/63V).
Zrobiłem zdjęcia dekodera - w załącznikach. Wymienione elektrolity to te pionowe: niebieski i zielony.
Zoltan
- Załączniki
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
czy ma któryś z kolegów schemat tego radyjka? Gra mi pięknie na mono, po przełączeniu na stereo robi się całkiem cicho. 

Załączony schemat powinien pasować:
- Załączniki
-
- Loewe Opta Meteor.pdf
- (2.14 MiB) Pobrany 195 razy
śliczne dzięki
PS idąc tropem strony z której został pobrany ten schemat (http://freeservicemanuals.info/)
znalazłem też schemat dekodera stereo
PS idąc tropem strony z której został pobrany ten schemat (http://freeservicemanuals.info/)
znalazłem też schemat dekodera stereo
- Załączniki
-
- Stereo Decoder 72941.pdf
- Dekoder stereo
- (3.18 MiB) Pobrany 208 razy
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Dzieki za schematy! Przydadzą się, bo radio wysiadło a nie chcę "odkrywać Ameryki" metodami prób i błędów. Pzdr. Zoltan
moje już gra w stereo! wysiadł tranzystor T1 w dekoderze stereo
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Moje stało kila lat w piwnicy (suchej jak pieprz i bardzo ciepłej) - teraz milczy, wreszcie wezmę się za nie, bo wartoyarko pisze:moje już gra w stereo! wysiadł tranzystor T1 w dekoderze stereo