Czy taki kondensator można zastosować w zasilaczu lampowca?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czy taki kondensator można zastosować w zasilaczu lampowca?
Witam. Znalazłem taki kondensator elektrolityczny jak na zdjęciu poniżej.
1. Czy tak dużej pojemności kondensator można zastosować w 1 i 2 stopniu filtra zasilacza? Z reguły w "lampowcach" siedzą kondensatory rzędu 50-100 uF. Co do wzmacniacza będzie to klasyczny Red Baron, a jako prostownika użyję 4 diody 1N4007.
2. Jak zidentyfikować wyprowadzenia tego kondensatora? Środkowe nogi są ponumerowane 1,2,3,4.
Multimetr jaki posiadam nie ma funkcji pomiaru pojemności.
Zmniejszyłem wielkość załączników. Wcześniej dwa zdjęcia kondensatora zajmowały niemal 1MB
[Romekd]
1. Czy tak dużej pojemności kondensator można zastosować w 1 i 2 stopniu filtra zasilacza? Z reguły w "lampowcach" siedzą kondensatory rzędu 50-100 uF. Co do wzmacniacza będzie to klasyczny Red Baron, a jako prostownika użyję 4 diody 1N4007.
2. Jak zidentyfikować wyprowadzenia tego kondensatora? Środkowe nogi są ponumerowane 1,2,3,4.
Multimetr jaki posiadam nie ma funkcji pomiaru pojemności.
Zmniejszyłem wielkość załączników. Wcześniej dwa zdjęcia kondensatora zajmowały niemal 1MB
[Romekd]
Re: Czy taki kondensator można zastosować w zasilaczu lampow
a jakie masz tu duże pojemności? 200uF to jest duża pojemność?
Ja zakumałem ze to jest 1200uF i 2200uF 

-
- 1250...1874 posty
Sam pokazałeś na drugim złączniku rozpiskę wyprowadzeń.
Nie wiem jak można nie wpaść na to, że pierwsze cyfry są numerami wyprowadzeń... 

Elektrolit z demontażu z 87 roku...
Ciekawe czy zadziała i czy wytrzyma podane 350V
Swoją drogą mam kilka takich w piwnicy ale nigdy nie odważyłem się ich użyć.

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Trzeba zaformowac i powinny dac rade.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Polska produkcja prawie zawsze da się zaformowac. Spróbujcie zaformować ruskie elektrolity. Życzę powodzenia. Kiedyś zakupiłem okazyjnie kilka ruskich NOSów. Nawet przy 50V robiły się ciepłe a prąd kompletnie nie spadał. Pieniądze wyrzucone w błoto.
Teraz to już wszystko jasne.
Pin1 - 200uF
Pin2 - 200uF
Wspólna masa na obudowie.
Dzięki za pomoc.

Przytargałem kondensator do pracy, dałem automatykowi do pomiaru pojemności . Na obu kondensatorach zmierzył około 230uF.
Pin1 - 200uF
Pin2 - 200uF
Wspólna masa na obudowie.
Dzięki za pomoc.
Jak w mojej "Sonacie" śmigają kondensatory z 62 roku, to o 25 lat młodsze (z 87r.) tym bardziej powinny działaćpiodabro pisze:Elektrolit z demontażu z 87 roku...

Przytargałem kondensator do pracy, dałem automatykowi do pomiaru pojemności . Na obu kondensatorach zmierzył około 230uF.
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
I to było piękne w dawnych czasach - producent w danych katalogowych informował, że rzeczywista pojemność kondensatora elektrolitycznego może różnić się od deklarowanej o -20...+80%, i 90% produkowanych wtedy kondensatorów miało pojemność większą o 10...50%. Obecnie najważniejsze są koszty produkcji i miniaturyzacja, co powoduje, że niemal wszystkie nowe kondensatory elektrolityczne cechują się pojemnością od 10 do 20% niższą od podawanej na obudowie, a w przypadku niektórych typów kondensatorów, np. do płyt głównych komputerów (o niskim ESR), pojemność ta potrafi być mniejsza nawet o 40%. Z przypadkami by nowy kondensator miał większą, lub nawet nominalną pojemność, praktycznie się nie spotykam..bamber71 pisze:Przytargałem kondensator do pracy, dałem automatykowi do pomiaru pojemności . Na obu kondensatorach zmierzył około 230uF.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .