Wydanie to jest dość przystępne jak dla mnie i zawiera szereg praktycznych wskazówek. Dostałem też ksiażeczkę "zagadnienia wyskoich próżni" tego samego autora.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mam nadzieję, że nie za stówę, tak jak ten facet na alle-ogórach sprzedawał?Alek pisze:Stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem książki "Technologia wysokiej próżni" Janusza Groszkowskiego z roku 1953.![]()
A z azotem nie? AFAIR nawet w książce do chemii do podstawówki było opisane doświadczenie jak uzyskać argon - w zamkniętej przetrzeni spalamy wiórki magnezowe które łączą się z tlenem i azotem pozostawiając sam argon.Alek pisze: W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
pamiętaj tylko że Na będzie po ogrzaniu w postaci ciekłej... Można by przepłukać bańkę Cl i wrzucić zimny sód, ale wszystko pokryje się nalotem NaCl, a bańka może sie przetopić. Bar można uzyskać aluminotermicznie z BaO, ale to nic nie da, bo nie zrobimy z niego pierścienia....:::SQL:::... pisze:A co z metalami pokrewnymi magnezowi np. Lit , Beryl i Sód![]()
Pozdrawiam