Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Alek

Post autor: Alek »

Stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem książki "Technologia wysokiej próżni" Janusza Groszkowskiego z roku 1953. :)
Wydanie to jest dość przystępne jak dla mnie i zawiera szereg praktycznych wskazówek. Dostałem też ksiażeczkę "zagadnienia wyskoich próżni" tego samego autora.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Alku ja tylko reke do kieszeni włoze, to juz bez ksiązki wiem, co to jest wielka próznia :(
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Alek pisze:Stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem książki "Technologia wysokiej próżni" Janusza Groszkowskiego z roku 1953. :)
Mam nadzieję, że nie za stówę, tak jak ten facet na alle-ogórach sprzedawał?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Wydaje się, że jesto to powszechnie znana próżnia :wink: .
Wrócę do sprawy: będąc dziś w PIE rozmawiałem z jakimś miłym panem, który zajmował się kiedyś katodami tlenkowymi i luminoforami. Spróbuję dalej pójść tym tropem... :roll:
Alek

przegladając internet trafiłem na takie forum:
http://www.theneonforum.com/default.aspx

już z niektórych postów wynika, że mają trochę "lepszy" sprzęt...
Alek

I jeszcze jeden ciekawy link:

http://www.helios.katowice.pl/
szalony

Post autor: szalony »

Alek pisze:I jeszcze jeden ciekawy link:

http://www.helios.katowice.pl/
Trzeba przyznac, ze potrafia sie zareklamowac znacznie lepiej od telpodu...[/code]
Alek

No i przerżnąłem aukcję pompy próżniowej 10^-1Tr :cry: . Świat jest podły :cry:

Pozostaje teraz mieć nadzieję, że upatrzona pompa na uczelni jest zdjęta ze stanu :) . Jeśli nie, to pozostaje czekać na nową aukcję...

W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Alek pisze: W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
A z azotem nie? AFAIR nawet w książce do chemii do podstawówki było opisane doświadczenie jak uzyskać argon - w zamkniętej przetrzeni spalamy wiórki magnezowe które łączą się z tlenem i azotem pozostawiając sam argon.

BTW. Co to są torolitry?
Alek

Magnez tylko przy silnym prażeniu daje azotek. Zapewne dlatego geter magnezowy nie pochłania w/g Groszkowskiego azotu. Groszkowski jest bardzo niechetny geterowi magnezowemu, sugerując (1953!), że działa on szkodliwie na katodę tlenkową. Z tego względu i na małą skutecznosć pochłaniania (zapewne właśnie azotu) wyszedł on z użycia już wówczas.

tymczasem bar w postaci matowego nalotu (najskuteczniejszy) wykazuje zdolność pochłaniania:

tlen 45 torolitrów na gram
azot 36 torolitrów na gram
wodór 73 torolitry na gram
dwutlenek węgla 60 torolitrów na gram

przy nalocie błyszczącym zdolność pochłaniania jest wielekroć mniejsza:

tlen 15 torolitrów na gram
azot 10 torolitrów na gram
wodór 88 torolitry na gram
dwutlenek węgla 5 torolitrów na gram

Temu geterowi jednak bardzo szkodzą pary rtęci- likwidują jego zdolność pochłaniania. Zapewne chodzi o tworzenie amalgamatu odcinającego dostęp gazom.

Biorąc powyższe pod uwagę uważam za rzecz konieczną zdobycie fabrycznych kółek geteru BaAl. Stosowanie magnezu może bowiem mieć sens tylko w przypadku wielokrotnego przepłukiwania bańki tlenem. Jest to-rzecz jasna dość kłopotliwe :? .
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Widocznie ja czytałem te same książki do 8-mej klasy co tszczesn(mam teraz taką przed sobą) - pisze tam że magnez wiąże azot i tlen.
Jeżeli nawet magnez(łatwo dostępny) nie wiąże azotu zbyt dobrze - zawsze możesz przepłukać bańkę tlenem.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

A co z metalami pokrewnymi magnezowi np. Lit , Beryl i Sód :?:

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
szalony

Post autor: szalony »

...:::SQL:::... pisze:A co z metalami pokrewnymi magnezowi np. Lit , Beryl i Sód :?:

pamiętaj tylko że Na będzie po ogrzaniu w postaci ciekłej... Można by przepłukać bańkę Cl i wrzucić zimny sód, ale wszystko pokryje się nalotem NaCl, a bańka może sie przetopić. Bar można uzyskać aluminotermicznie z BaO, ale to nic nie da, bo nie zrobimy z niego pierścienia.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Myślałem żeby na płytkę stali nanieść któryś z tych metali potem nanieść ochroną warstwe aluminium . Po wszystkim zapakować w paczke i odesłać do odpompowania do Alka . Potem możnabyłoby wpakowac lampkę do piecyka indukcyjnego gdzie po odparowaniu aluminium matal aktywny zacznie reagować .

PS Mam dojście do takich metali w stanie metalicznym ale tylko w małych ilościach :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

A co z parami aluminium? Osadzą się wewnatrz chyba nie tylko na bańce.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
ODPOWIEDZ