6H8C+KT88 SE się wzbudza

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

o-----c

Re: 6H8C+KT88 SE się wzbudza

Post autor: o-----c »

Jeśli "masa", to ten miedziak w niebieskiej izolacji, to jest to do kitu. O przewodach "anodowych' nie wspomnę.
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kofan777 »

jak wobec tego powinna wyglądać szyna masy? czy trzeba to brać dosłownie i udać się z bosch'em na dworzec PKP? a serio:
u mnie to drut miedziany 1.5mm; nóżka mostka prostowniczego ma pewnie 1mm, więc sądziłem że nie ma sensu popadać w audiofilię. Pozostałe, fakt, to kable głośnikowe, linka 1mm, nie płyną tam wielkie prądy, więc do celów eksperymentalnych chyba wystarczy? identyczne kable wychodzą z transformatorów głośnikowych, tylko izolacja nieprzezroczysta.

pozdrawiam
mikołaj
o-----c

Najkrótsza odpowiedź - Kolega nie odrobił lekcji pt. "prowadzenie masy". Na fotce widać zarówno ground bus, jak i ground star. Zapewne niezamierzone. Mógłbym ja, mógłby ktoś inny zrobić tu wykład na ten temat. Ale najłatwiej jest po prostu przeczytać/obejrzeć odpowiedni artykuł. Proszę przyjąć na słowo - bez zbędnych ceregieli - że to co widać na fotce, jest zasadniczo do kitu. Punkty węzłowe, odsprzęganie kondensatorami elektrolitycznymi tych punktów i takie tam pierdółki.
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

już wiem o co cho, dzięki za zwrócenie uwagi. mam artykuł z walvewizard; pozdrawiam.
Załączniki
masa.jpg
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

efekt calonocnych wysilków

zmontowałem zasilacz- najprostszy- mostek, filtr rc - 3x100uf, 2x470om. na wyjsciu bez obciążenia nieco pond 320v. do tego podłączylem tylko lampę KT88, S1 wprot do masy, S2 100om, Rk i 100uF. do tego głosnik i oscyloskop.

efekt- w glosniku cisza, na oscyloskopie sinus 42khz pojawiajacy sie w chwili osiagniecia Ia >70mA. po wylaczeniu zasilania wzbudzenie lagodnie zanika.
co ciekawe- zmiana Rk na 50uf - bez efektu, dalej 42khz

zmiana lampy na 6p3se - :shock: dalej się wzbudza, nadal 42khz

zmienilem trafo, na inne, z odczepem UL 22% - wzbudzenie na 70khz

wszystko to znika w przypadku
- usunięcia rk
- odlaczenia TG od masy,
- trybu triodowego/pentodowego
- lub zwarcia s2 680nf do masy.

przeprszam za brak pl czcionki i pisownię - taka mam klawiature. jestem pewien, że gdzies popelniam jakis kardynalny blad, ale gdzie? postaram sie wrzucic zdjecie ukladziku, naprawde nie wiem gdzie przy tych 10 elementach moze tkwic problem :(
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

:arrow: kofan777 Nie jestem "specem" od audio, jednak wieloletnia "walka" z w.cz. nauczyła mnie określonych zachowań. Pewnie wszystko co napiszę już "ćwiczyłeś", jest jednak cień nadziei że trafię:
1) Jesteś na 100% pewien kolejności wyprowadzeń TG? Jak widzę stosujesz UL 43%, to bardzo blisko 50% i można (nie wykrywszy różnic omowych) podłączyć uzwojenie anodowe odwrotnie (UL=57%).
2) Nie stosujesz USZ więc możesz umasiać dowolną stronę uzwojenia głośnikowego (przynajmniej do prób), sprawdzałeś to?
3) IMHO, 6,8kOhm w S2, jak i jej zamykanie przez 680nF do masy, nie ma racji bytu w UL! W zasadzie nie ma wtedy UL, a co za tym idzie i wzbudzeń.
4) Poza zasadami poprawnego montażu, warto jeszcze zaekranować układ. Umasiona płyta metalowa, położona pod laminat z układem potrafi czynić cuda. Oczywiście pod warunkiem dobrego izolowania :!: , inaczej "cuda" będą bardziej widowiskowe :wink:
5) Dobrym zwyczajem jest, w przypadku układów uparcie wzbudzających, użycie podstawek z metalową (uziemioną) środkową kolumną umożliwiająca ekranowanie nóżek lampy. Wiem że na dziś takie wykonanie Octali to "marzenie ściętej głowy" ale... może warto poszukać.
6) I zupełny hardcore, spróbuj założyć koralik ferrytowy na S2 (TUŻ ZA PUNKTEM LUTOWANIA PRZEWODU!). Umiejętnie dobrany (nie zbyt duża przenikalność) może skutecznie zniechęcić układ do oscylacji. Ale uwaga, zbyt duża przenikalność będzie miała wpływ na górę pasma! W zasadzie ograniczenia są tu podobne jak w p.3 :o
Ostatnio zmieniony wt, 25 marca 2014, 11:08 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
saico

Post autor: saico »

Klasycy w tamtych czasach na takie przypadki dodawali kondensator równolegle do uzwojenia anodowego z zakresu 1 - 5nF i minimum 1000V. Praktycznie był on w każdym wzmacniaczu lampowym. Owszem obetnie górę pasma, ale tego ponad akustycznego, które nie jest do niczego potrzebne. Obecnie moda wśród audiofili jest taka by wzmacniacz przenosił od 5Hz - 250kHz i odbierał program I Polskiego Radia :lol: więc unikają jak diabeł święconej wody tego kondensatora i takie są tego efekty.
Załączniki
masa2.JPG
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

odprowadzenia transformatora mierzyłem, omowo wychodzi dobrze; nawet jeśli byłoby UL 57%, to po prostu przesunięcie w kierunku trybu triodowego, nie byłoby chyba powodu do takich oscylacji.
6.8k i kondensator w obwodzie S2 oczywiście niweluje ideę UL, ale próbowałem wszystkiego ramach rozpoznania problemu.
próbowałem zmieniać miejscami umasienie końcówki TG, bez efektu.
Nie próbowałem jeszcze obcinać pasma od góry kondensatorem a uzw. pierwotnym, zobaczę co i jak. Nie stosowałem też jeszcze małych kondensatorów (jakieś nF) równolegle do Ck.
Zamieszczę fotki układu, może doświadczeni koledzy na pierwszy rzut oka coś dostrzegą, podejrzewam jakiś GRUUUBY podstawowy błąd, choć jak pisałem wcześniej, nie wyobrażam sobie co można skopać w tych kilku elementach.

zastanawia mnie czy nie walczę z wiatrakami, może ta lampa "tak ma", a liczne schematy dostępne na stronach po prostu nie uwzględniają dodatkowych udziwnień pozwalających utrzymać tę lampę stabilną?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jak to już wczesni8e pisałem - jak zamienisz S2 w transformatorze głośnikowym odczep dla S2 z końcówką do anody to nie zmieni ci się procent sprzężenia, zmieni ci się sprzężenie z ujemnego na dodatnie. Jak dla mnie to jedyny sensowny powód takiego zachowania się wzmacniacza, Nie wzbudza się w trybie triodowym ani pentodowym, ale wzbudza się pomiędzy, co jest dziwne z elektrycznego punktu widzenia. IMO jedyne sensowne wyjaśnienie to pomylenie wyprowadzeń transformatora - pojawia się TRZECIE podłączenie (nieużywane w poprzednich trybach) i pojawia się wzbudzenie.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Nie martw się - przy okazji przećwiczysz wszystkie dobre zasady konstruowania wzmacniaczy lampowych (i nie tylko) :-)
Może lampa ma skłonności do wzbudzania, ale gdyby było chassis w całości metalowe, dobrze ekranujące, to może by "jej przeszło". Zwłaszcza, że jak mówisz wzmacniacz lubi się wzbudzać po podłaczeniu kabli głośnikowych, co może sugerować, że pole magnetyczne indukujące się w tych kablach dostaje się na wejście wzmacniacza - "powietrzną drogą". Chyba, że to wpływ indukcyjnego obciążenia na wyjściu vs rezystancyjnego.

Nawet układy doświadczalne powinno się robić porządnie - przynajmniej pod względem elektrycznym, bo estetyka w tym momencie schodzi na plan dalszy.
Pamiętam kiedyś robiłem odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu z dwustopniowym wzmacniaczem w.cz. na chassis z kawałka bakelitu i nie było siły - przy ustawieniu większego wzmocnienia układ zaczynał się sprzęgać. Dopiero zastosowanie metalowych przegród pomiędzy poszczególnymi stopniami polepszyło nieco zachowanie układu.

Aczkolwiek widzieliśmy już układy doświadczalne wzmacniaczy m. cz. montowane na kawałku sklejki i działały poprawnie, więc równie dobrze błąd może leżeć gdzieś indziej i metalowe chassis nie pomoże.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

pomiary omomierzem trafa głośnikowego- B+ -> UL 52 omy, UL -> Anoda 90 omów, całe uzw. pierwotne B+ -> Anoda 143omy.

efekty dzisiejszych kombinacji -
przy podłączeniu "na odwrót" - Anoda do zasilania, zasilanie do anody - nie wzbudza się.
przy podłączeniu Ck nie bezpośrednio na Rk, ale na kablu o dł. ponad 30cm - wzbudzenie ustaje, niezależnie od pojemności tegoż (47-470uF)
dałem krótszy kabelek i rezystor 20om - wzbudza się.

zmiany wyprowadzenia UL i Anodowego nie bardzo rozumiem, skoro całość ma 143omy, a poszczególne odcinki 52 i 90, to chyba pewnym jest, że całe uzwojenie pierwotne to to, o największej rezystancji? chyba że podziały na sekcje coś komplikują.

zamieszczam fotkę z układem na płytce montażowej, na górze B+, na dole masa.
układ już działał w chassis, jak na początku wątku, też był problem.
Załączniki
DSCF3294.JPG
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Może osoba nawijająca trafo "machnęła" się w kierunku połaczeń poszczególnych sekcji (jeśli trafo jest sekcjonowane) - rezystancja uzwojeń jest ok, ale kierunek nie ten?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

myślałem o tym, zrobiłem taki test- 6.3V na uzwojenie wrórne 8om, i zmierzyłem:
anoda-ul 73V,
power-UL 48V,
całe uzw. pierwotne Anoda -Power 121V, więc suma się zgadza, są w dobrą stronę.
przekładnia ok 18, więc się zgadza 8om - 2.5k

ps ze wstydem przyznaję, że odkryłem tajemnicę wpływu pojemności podłączonej na długim kablu - kabel miał przerwę pod termokurczliwcem, stąd nie było połączenia z kondensatorem, układ nie wzbudzał się, bo Rk nie był bocznikowany. :oops:

czy ktoś z kolegów ma możliwość podłączyć transformator LO-SE 50-3 w trybie UL do lampy KT88 lub 6P3S-E, i zobaczyć czy działa stabilnie przy umasionym wyprowadzeniu wtórnym, obciążeniu głośnikiem, i zblokowanym Rk dowolną pojemnością?
o-----c

Niestety, kolejny raz wychodzi "babol" popełniony przez "twórcę". Kłopot w tym, że próbujący odpowiadać/podpowiadać mogą mieć fałszywe wrażenie, że "twórca" dopełnił wszystkiego (montaż, elementy) na cacy, a problem dotyczy jakiejś zupełnie egzotycznej, wyjątkowej, niespotykanej w Galaktyce awarii. Męczą się więc "podpowiadacze", kombinują ile wlezie, a tu bęc! ryms! - w mordę jeża - "kabelek" albo inna "termokurczka". Chciałoby się powiedzieć - ludzie! montujcie wszystko zgodnie z ZASADAMI SZTUKI, od bidy - RZEMIOSŁA. Każdy może popełnić błąd, nawet tacy geniusze, jak ja :oops: Ale NAJPIERW trza wszystko stukrotnie sprawdzić. Bo później, to już raczej tylko zażenowanie. Nie sposób sprawdzić przez internet, co "twórca" spieprzył, nawet niechcący. Już fotka, do której się poprzednio odniosłem, "zdradzała" potencjał Kolegi do sp.....rzenia. Także terminologia (co to jest "zblokowany"?) :wink: Ale proszę się tym, co piszę, nie przejmować.
kofan777
100...124 posty
100...124 posty

Canio pisze:Niestety, kolejny raz wychodzi "babol" popełniony przez "twórcę". .... Już fotka, do której się poprzednio odniosłem, "zdradzała" potencjał Kolegi do sp.....rzenia. Także terminologia (co to jest "zblokowany"?) :wink:
kolego Canio, brzydko się starzejesz.
Użyj opcji "Szukaj", wpisz "zblokowany", i zobacz kto jeszcze na tym forum używa tak bazarowej terminologii- zdziwisz się. Tą szpilką mnie nie ukłujesz; tym bardziej, że ja nie jestem elektronikiem :lol:

Za cenną uwagę nt prowadzenia masy dziękuję. Natomiast pozostałe uwagi niewiele wnoszą do sprawy, może poza poprawą Twojego samopoczucia. Nie wymagam od nikogo postawienia diagnozy na podstawie zdjęcia, problem opisałem dość dokładnie, jeżeli nie masz nic mądrego do napisania, to szanuj swój czas, i nie pisz. Niemniej jednak, prosiłbym o ustosunkowanie się do kpiny z mojej kulejącej terminologii - jak to jest - innym wolno a mnie nie?
ODPOWIEDZ