Zdecydowana większość ludzi ma w tyle stare radia, telewizory i inne lokówki. A biznes to biznes... Komu normalnemu, nierozeznanemu w temacie potrzebny jakiś rozklekotany stary lampowy TV który odbiera tylko szum jeśli jeszcze w ogóle działa, czy Elektrit z którego politura złazi płatami a ostatnie pół wieku spędził na poddaszu czy w piwnicy? W większości przypadków takie rzeczy lądują w kontenerze. Bardziej przedsiębiorcze osobniki rasy ludzkiej przynajmniej sprawdzą czy to jest warte coś więcej niż złom, dzięki temu czasem coś się znajdzie na jakimś portalu...painlust pisze: Wszystko pojechało na przemiał.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
-
- 2500...3124 posty
I to jest najprawdziwsza prawda.jacekk pisze:Zdecydowana większość ludzi ma w tyle stare radia, telewizory i inne lokówki. A biznes to biznes... Komu normalnemu, nierozeznanemu w temacie potrzebny jakiś rozklekotany stary lampowy TV który odbiera tylko szum jeśli jeszcze w ogóle działa, czy Elektrit z którego politura złazi płatami a ostatnie pół wieku spędził na poddaszu czy w piwnicy? W większości przypadków takie rzeczy lądują w kontenerze. Bardziej przedsiębiorcze osobniki rasy ludzkiej przynajmniej sprawdzą czy to jest warte coś więcej niż złom, dzięki temu czasem coś się znajdzie na jakimś portalu...painlust pisze: Wszystko pojechało na przemiał.
Jeżeli dobrze zagadasz i przestawisz to, czym się interesujesz, to nie powinno być problemów. Ja osobiście w wielu kościołach i parafiach załatwiałem ciekawostki do kolekcji. Były to głównie unikatowe świetlówki kompaktowe typu SL, z ciężkim dławikiem magnetycznym zamiast elektroniki, nie produkowane już od lat, a które w kościołach często stosowano, ze względu na dekoracyjny kształt. Myślę, że nie ma sensu krytykować, jacy to księża są źli i nieprzejednani, tylko zwyczajnie podejść i zagdać, a na pewno więcej się zyska w ten sposób"Gdy szabrowałem OTV z TG2,5 wpadł proboszcz i zostałem nazwany hieną oraz drobnym pijaczkiem."
"Jak znam proboszcza mogłem zostać potraktowany ..."

P.S. Poszukajcie w recyklingu, przy okazji wszelakich zbiórek, takich właśnie świetlówek kompaktowych:
http://www.lighting-gallery.net/gallery ... &pid=77128
http://www.lighting-gallery.net/gallery ... &pid=87877
Mogą być uszkodzone i / lub nie działać. Nawet, jakby tego było dużo, to odratujcie je, dogadamy się na pewno

Kolekcjoner, pasjonat i poszukiwacz starych świetlówek i lamp wyładowczych.
w punkcie do którego jeżdżę znalazłem małą kolekcje zabytkowych TV (ok 10 sztuk) ale jest z nimi mały problem...
we wszystkich wywalona cała elektronika i uwalone cewki z kineskopów
Normalnie uwalił bym ręce temu co wszystkie rozwalił dla troszeczki miedzi
Nie dostałem się już niestety do środka bo było już zamknięte tyle widziałem przez kraty. Chyba się jutro skuszę na kilka TV tak żeby po prostu stały. Obudowy były w dobrym stanie raczej.
we wszystkich wywalona cała elektronika i uwalone cewki z kineskopów

Nie dostałem się już niestety do środka bo było już zamknięte tyle widziałem przez kraty. Chyba się jutro skuszę na kilka TV tak żeby po prostu stały. Obudowy były w dobrym stanie raczej.
- dziubdziu
- 625...1249 postów
To raczej sprawa obszyczmurków którzy zrobią(czytaj: zniszczą) wszystko, żeby zdobyć parę złotych na butelkę soku z gumijagódkoVal pisze: we wszystkich wywalona cała elektronika i uwalone cewki z kineskopów![]()
Normalnie uwalił bym ręce temu co wszystkie rozwalił dla troszeczki miedzi
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Uratowałem szczątki 2 TV obudowy w stanie dobrym jedynie lakier(czy politura nie wiem co tam jest) uszkodzona. No i oczywiście ubite kineskopy i brak całej elektroniki...
Od pani która udzieliła mi dostępu do tego składu dowiedziałem się ze zostały one już w takim stanie przywiezione :/
Nie mam aparatu pod ręka więc daje przykładowe zdjęcia tego co przywiozłem:
http://img0.sprzedajemy.pl/540x405_star ... 479850.jpg
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic291903.html
Były 2 takie tosca ale druga była w trochę gorszym stanie... a do auta też wszystkiego nie zmieszczę
Od pani która udzieliła mi dostępu do tego składu dowiedziałem się ze zostały one już w takim stanie przywiezione :/
Nie mam aparatu pod ręka więc daje przykładowe zdjęcia tego co przywiozłem:
http://img0.sprzedajemy.pl/540x405_star ... 479850.jpg
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic291903.html
Były 2 takie tosca ale druga była w trochę gorszym stanie... a do auta też wszystkiego nie zmieszczę
- AZ12
- 3125...6249 postów
Być może zostały dostarczone przez złomiarzy. W kontenerze na elektrośmieci w gminie Pelplin przy drodze powiatowej były w środku wraki telewizorów z rozbitymi szyjkami.
Ratujmy stare tranzystory!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Znowu gdzieś się zapodziała opcja edytuj.
Efekt wczorajszej jazdy rowerem do Starogardu Gdańskiego. Był jeszcze zespół przełącznika kanałów VHF i głowicy UHF produkcji ZSRR, może by dało radę z tego pierwszego zrobić głowicę UKF poprzez wymianę elementów LC.
Efekt wczorajszej jazdy rowerem do Starogardu Gdańskiego. Był jeszcze zespół przełącznika kanałów VHF i głowicy UHF produkcji ZSRR, może by dało radę z tego pierwszego zrobić głowicę UKF poprzez wymianę elementów LC.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Może w tym dziale została wyłączona?AZ12 pisze:Znowu gdzieś się zapodziała opcja edytuj
Rozumiem że programy radiowe byłyby wybierane bębnem obrotowym CKM-u, bo takie oznaczenie nosił przełącznik zakresów od "Rubina"?Był jeszcze zespół przełącznika kanałów VHF i głowicy UHF produkcji ZSRR, może by dało radę z tego pierwszego zrobić głowicę UKF poprzez wymianę elementów LC

- romanradio
- 1250...1874 posty
Takie zbiórki "elektrośmieci" są teraz organizowane w wielu parafiach.Zapytałem na jaki cel pójdą z tego pieniążki,ano na misje,więc należy to pochwalić.Gdyby poszły na wspieranie hm.. sotni,pewnie bym się oburzył.Choć nie jestem w dobrych relacjach z proboszczem,zaproponowałem układ-ja wpłacam pieniążki na konto zbiórkowe,a w zamian biorę stary sprzęt którego szkoda unicestwiać-bo zbieram etc,etc.Żal mi się zrobiło telewizorka(nie tego z forum
) LOTOS z 1961r,więc wziąłem.A przy okazji znalazłem w stercie radyjko Irys i gramofon Karolinkę.Koszt=30pln.Juz z własnej inicjatywy przywiozłem plastikowe paści jako gratis do zbiórki.Zauważyłem ,że b. chętnie i dużo oddawano starego sprzętu.Mam wiadomość dla kolegów z Białegostoku.Sprzęt do utylizacji ma trafić właśnie tam,a z pewnością w tej graciarni trafią się też ciekawe rzeczy .Szukajcie namiarów i dostępu do tej firmy,pewnie warto.

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- AZ12
- 3125...6249 postów
Sprawne i kompletne są te sprzęty?
Wydaje mi się, że takie zbiórki są organizowane głównie na terenach wiejskich.
Wydaje mi się, że takie zbiórki są organizowane głównie na terenach wiejskich.
-
- 3125...6249 postów
W miastach tęż są, tyle że w takiej Wawie i okolicy prędzej "ugryziesz" jakąś plazmę lub komputer niż jakiegoś Pionierka.
Pozdrawiam. Telewizor.
To już mam gdzieś konkurenta?romanradio pisze:Żal mi się zrobiło telewizorka(nie tego z forum

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Dziś kolega zadzwonił że w jego dzielnicy organizują zbiórkę. Pojechałem i przywlokłem kompletny TV Tosca oraz kompletne chassis z gałkami i kineskopem do pierwszego Szmaragda, tego z gałkami od spodu
Turkus to nie jest bo ma kineskop 17". Niestety obudowy nie było, chassis za to ma wszystkie części, cewki, lampy i gałki, jest za to strasznie ukurzone, pełne liści i pajęczyn.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Miesiąc marzec owocuje w dobroci, sąsiad sprzątał stary magazyn w pracy, przyniósł mi trochę śmieci widocznych na foto 
Samych EL34 jest ponad 30 sztuk! Do tego EZ81 pudełkowe, EZ80 i ECC81 również pudełkowe
Narazie lampy nie są na sprzedaż...

Samych EL34 jest ponad 30 sztuk! Do tego EZ81 pudełkowe, EZ80 i ECC81 również pudełkowe

Narazie lampy nie są na sprzedaż...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
No to Ci współczuję. Dlaczego ?? Zobaczysz.