Prosty miernik do lamp

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Re: Prosty miernik do lamp

Post autor: Wojtek N. »

A tak w ogóle chcę wiedzieć, co zrobiłem w schemacie źle i co trzeba poprawić więc mi proszę uprzejmie napisz co i jak...

Chodzi mi oto co trzeba usunąć albo dodać, np. płytkę kontaktową z wtyczkami
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wątek się ciekawie rozwija. Szkoda, że o tej porze Biedronka już zamknięta, bo poszedłbym po popcorn.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Ok, już jest decyzja.
Zbuduję OBYDWA mierniki - i ten stary i ten nowszy uproszczony, tylko jeszcze nie zamykam tematu bo będę jeszcze prosił o pomoc przy podłączaniu podstawek w tym drugim.
Jedyne o co teraz proszę, to wspomniane wcześniej trafo sieciowe.
Wracam za jakiś czas.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Wojtek N. pisze:Wracam za jakiś czas.
Oby.......
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Wojtek N. pisze:Ok, już jest decyzja.
Zbuduję OBYDWA mierniki - i ten stary i ten nowszy uproszczony, tylko jeszcze nie zamykam tematu bo będę jeszcze prosił o pomoc przy podłączaniu podstawek w tym drugim.
Jedyne o co teraz proszę, to wspomniane wcześniej trafo sieciowe.
Wracam za jakiś czas.
Pozdrawiam.
Witam ponownie,
Wróciłem tak jak obiecałem, a przy okazji wycofuję to co powyższe, bo trochę mnie poniosło więc sorry za te nerwy :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Porozmawiajmy poważnie i na spokojnie.

Pisaliście, że do tej prostszej wersji miernika można podłączyć dowolną podstawkę.
A więc numery podane przy podstawkach w artykule Wolińskiego (Rys.nr osiem) odpowiadają tym które zostały przedstawione na schemacie testera. Na przykład: na schemacie testera Rristo żarzenie przy lampie ECC83/12AX7 to nóżka numer 9 , siatka to nóżki o nr 2,7 a żarzenie katody nóżki 3, 8, 4, 5

Zatem nasuwa się wniosek, że trzeba w ten sposób podłączyć inne podstawki zgodnie z zaznaczonymi numerami nóżek :?: :?: :?:
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Kolejny schemat.
Zaczynam rozumować to wszystko w ten sposób, jednak dla pewności napiszcie do mnie czy właśnie oto chodzi.
Pozdrawiam.

PS.
W tytule załącznika pisze "projekt własny"
On nie jest mój jakby coś :!: :!: :!:
Załączniki
Miernik do lamp - projekt własny.jpg
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Jeśli żarzenie katody żarzy katodę to co żarzy to drugie żarzenie????Koledzy mają mniej nerwów lub więcej poczucia humoru-ja ich rozumiem.
Aby żarzenie mogło zadziałać wymaga podłączenia dwóch końców uzwojenia żarzenia transformatora do grzejnika katody,lampie ECC83/12AX7 trzeba te dwa końce trafa podłączyć do nóżki 9(pierwszy koniec) i połączonych nóżek 4 i 5(drugi koniec) jeśli Uż=6,3V przy czym należy patrzeć na nóżki od spodu lampy(lampa odwrócona do góry nóżkami) a odliczać w kierunku tak jak chodzi wskazówka zegarka(dowolna,i to niezależnie na której półkuli).
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Już tłumaczę o co mi chodzi,

Otóż mój egzemplarz miernika, chcę przystosować do badania popularnych lamp typu loctal
a minowice ECH21, EBL21, UY1N i bocznostykowych lamp prostowniczych AZ1

Oto zresztą rysunki cokołów tych lamp:

ECH21: http://www.trioda.com/triodka/index.php ... 21_cok.png
EBL21 : http://www.trioda.com/triodka/index.php ... 21_cok.png
UY1N: http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... 1N_cok.png

Owszem, łatwo się domyślić że np. - przy ECH21 symbole At, Ah to odpowiednio anoda triody i anoda heptody. Jednak nie rozumiem co oznaczają pozostałe oznaczenia i jak trzeba będzie zamontować je w mierniku.
Bardzo proszę was o pomoc, bo zależy mi na zbudowaniu tego ustrojstwa.

:arrow: stepa

Mogło mi się coś pomylić z tym żarzeniem, gdyż sugerowałem się tym starym schematem. Mam na myśli płytę kontaktową, gdzie zaznaczone jest Ż i ŻK. Poza tym zauważ, że obwód przy uzwojeniu 260 V jest niemal niezmieniony i taki sam jak w starszej wersji miernika.
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
Powracam znowu po krótkiej przerwie do swojego wątku, ale zanim zacznę kilka słów wstępu:

Widzę, że obraźliwy post na mój temat ostał usunięty. I bardzo dobrze. W tym miejscu z góry dziękuję adminowi za wyręczenie mnie w tym. Tym bardziej, że nawet nie zdążyłem jeszcze go zgłosić.
A koledze który go napisał, odpowiadam następująco: owszem, szczerze przyznam - jestem dopiero adeptem
elektroniki, ale NIE ŻYCZĘ SOBIE ŻADNEGO OBRAŻANIA MNIE NA TYM FORUM ANI ŻADNYCH INNYCH CHAMSKICH POSTÓW NA TEMAT MOJEJ OSOBY. I niech to kolega sobie zapamięta.

To tyle odnośnie wstępu. Czas przejść do sedna sprawy.

Porównałem sobie przez ostatni czas oba konstrukcje wspomnianych wcześniej mierników. Owszem, ten którego zbudował Rristo Kivoja jest znacznie prostszy, jednak chciałbym zmienić jego konstrukcję w ten sposób, aby przystosować go do badania lamp typu loctal, a konkretnie ECH21, EBL21 oraz oktalowej UY1N.
Jednak nie mam pojęcia jak trzeba będzie podłączyć układ do podstawek. Dlatego - na serio - proszę Was o pomoc, najlepiej w postaci jakiegoś schematu.

P.S.
Jeżeli trzeba zmienić coś również w układzie, napiszcie mi o tym co i jak trzeba zrobić
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Wojtek N. pisze:Owszem, łatwo się domyślić że np. - przy ECH21 symbole At, Ah to odpowiednio anoda triody i anoda heptody. Jednak nie rozumiem co oznaczają pozostałe oznaczenia i jak trzeba będzie zamontować je w mierniku.
G - siatka
F- żarzenie
ODPOWIEDZ