Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?
Poruszył Kolega dobry temat .Moim zdaniem restaurować ale rozważnie.Vintage z reguły najlepsze lata miały dawno za soba i mały albo wiekszy lifting konieczny.
Osobiscie nie mogłbym patrzeć na zastarzałe pokłady kurzu i brudu bo to wróg sprzętu.Mój teść był inżynierem dzwięku w wytwórniach filmowych i wykładowcą w łodzkiej filmówce.Konstruował także aparature stereo do kin.Nieco mi porozjaśniał w młodej łepetynie i dlatego teraz mogę nieco pomędrkować.
Do Wojtka Tarasa.
W aptece najlepsza była brzozowa znacznie smaczniejsza od obecnych napoi energetyzujących inaczej.No i efekt był jak trzeba.W ostateczności Acnosan.No i cłek nie zmarzł zima jak wracał z karcmy do chałupki.Hej!
Pozdrawiam T
Osobiscie nie mogłbym patrzeć na zastarzałe pokłady kurzu i brudu bo to wróg sprzętu.Mój teść był inżynierem dzwięku w wytwórniach filmowych i wykładowcą w łodzkiej filmówce.Konstruował także aparature stereo do kin.Nieco mi porozjaśniał w młodej łepetynie i dlatego teraz mogę nieco pomędrkować.
Do Wojtka Tarasa.
W aptece najlepsza była brzozowa znacznie smaczniejsza od obecnych napoi energetyzujących inaczej.No i efekt był jak trzeba.W ostateczności Acnosan.No i cłek nie zmarzł zima jak wracał z karcmy do chałupki.Hej!
Pozdrawiam T
Nie są wolne. Nsa dodatek PR3 został mocno zniszczony komercjalizacją treśći. Z dawnej trójki pozostały tylko nieliczne strzep nadawane jedynie w środku nocy. Niestety PR jest w zsłęj sytuacji finansowej a pozsyskiwaniu reklam przesztadza ew. elitarnośc odbiorcnów.dziubdziu pisze: Uwierzcie, że PR1 i PR3 są od tego szajsu prawie wolne. W jedynce czasem zareklamują jakieś "z dumą wspieramy mamy" czy lek na obolałe nogi, albo ''chelat z cytrynianem magnezu" To tyle
Astra 1 to po primo 16 kanałów - fakt dwa był emitowane w D2-MAC - w sumie elegendy sat szwedzkie TV1000 i TV3.chrzan49 pisze:Problem w tym drogi Kolego Jado że ilość nie przeszła w jakość i nie przejdzie.
....
W latach 80-ych gdy niejaki Urban nie pozwałał na posiadanie talerza było na Astrze 10 programów z tego 7 do obejrzenia i prawie ZERO reklam.Bywało tak że sie wściku dostawało bo w tym samym czasie nadawali 4-5 doskonałych programów a człek sie nie mógł podzielić. Było gratis ale sprzet kosztował minimum 400-500 USD gdy jego cena była znacząco wyższa.A potem juz poszło szybciutko w dół.I tak zjeżdżamy.Dno juz chyba widać co?
Ponadto Astra była pionieriem szerokiej oferty na paśmnie FSS.
PRzypomnę pasmo Ku było wtedy podzielone na trzy częsći:
DBS - 11700 - 12-500 MHz - eksploatowany na daługo przed wystrzeleniem Astry 1. To było pasmo tzw bezpośredniogo odbioru z satelity. W swoim czasie poszczegołne kraje Europejskie (również komunistyczne) dostały pule polzycji sat i cżeśtotliwości. Znaminną cechą była polaryzacje kołowe oraz pocżatkowo nadawanie oferty na dany kraj z jedną plaryzacją.
Francja sie wyłamała i ofertę sat uruchomiłą poyżej tegoż pasma - tj 12500 - 12750 MHz. Nazywano to pasmem Telecom - od nazwy operatora satelitów dosyłu bezpośredniego. Polaryzacje ortogonalne.
Istniał też podzakres 10900 - 11700 nazwany FSS - fized satelite services. Początkowo to był dosyły. Polaryzacje ortogonalne.
W pąsmie FSS stosowano mniejsze moce. Astra 1 nie była pierwsza, pierwszym wejsćie systmeu odbiornu bezpośrednio w tym zakresie był brytyjski satelita MarcoPolo. Znamienną cechą był wysoka moc wiazki stosounkowo małym pokryciu (wtedy, pierwsze kierunkowe wiażki). Wymagano niewielkich anten - 40, 50cm. Projekt Astra był drugim w Europie projektem wejścia z ofertą bezpośedniego odbioru na zakres FSS. Wizki szerokie wiće niestety anteny większe niż w przypakdu odbiornu z Marco Polo. Odpowiedzią konkurencji SES bło zastęowanie satleitów serii Intelsat nowymi nazwanymi już Eutesat. Niemcy ponadto uztytkowali też inną pozycję - satleitę nazywano Koperniu (23.5'E, obecnie pozycja należy do SES).
Eutelsaty oferowąły jeszcze więsze moce niz Astra 1. Pamiętam start nowego Eutelsatac na pozycji gdzie obecnie są satelity nazwane HotBird.
Klejne satelity projektu Astra 1 ponadto otworzły konkutrencja dla MarcoPolo - płtna Sky ulokowała sie na pozycji 19'2E (potem przenieśli sie na pozycją nazwaną Astra2 28'2 ale już w wersji DVB-S - pozycję "piracko" zajetą przez SES bowiem przydzieloną Eutelsatowi - wojenka tra do dziś...).
MarcoPolo, Astra wprowadziły dodatkowe usprawnienie w przesytle analogu - problem była gęstość mocy - aby lepiej wykorzystać pasmo kanału stosowano powolne zmienianie częstotliwości nośtne w takt przebiegu trójkątnego o częstotliwości 3Hz. Drugą cechą były wąskopasmowe pkanał audio 130kHz na dodatkowych radiowych i 200kHz na podstawowje kontra 400kHz i 900kHz jakie stosowano wcżenisje w zakresie FSS. I tak pozostało do wprowadzenie DVB-S.
Był jeszcze inne emisje cyfdrowe - np. pakiety kanałów tematycznych muzycznych nadawane w standardzie NICAM.
Na Astrze uruchomiono usługa ADR - nadawnao stację radiowoą cyfrowo na połówie szerokości kanału dodatkowego audio.
Ba jedna ze stacji ADR była na satelicie HotBird - to bło radio Wawa i zajmowałą tranponder polskiego Canal+ (po tym jak się przeniósł z pozycji 16'E gdy na 13'E pojawił się Polsat).
Pierwszą stacją nadajaca cyfrowo był tV Wisła (protoplasta TVN). Emitowa w standardzie SCPC - czyli na dodatkowej podnośnej transpondera.
W skandynawii dominował D-MAC i D2-MAC. Mało ktowie ale na pocżatku alt 90-tych uruchomono pierwsze przekazy telewizji wyokiej rozdzelczośći w standardzie HD-MAC. Szkoda tlyko że Niecy starali się uwalić ten standard obiecują mrzonki o PAL Plus. Jakość przekazu nawet w D2-MAC (D-MAC upchany w węższy kanał) powałą z nóg. DVD nie mogło się równać jakości obrazu.
Pojawienie sie satleitanego rozsyło otworzyło szaerzej rynek. Początkowo z korzyścią. Dotąd dopóki mediami jak TV i radio nie zainteresowały się wielkie koproracje. Wtedy telewizja zaczęła schodzić na psy. Z pularnych stacji pierwsząposzkodowaą była słynna MTV. Druga połowa lat 9-0-tych to już upadek MTV. Resztki dawnego MTV przeiesiono na bliźniaczy kanał nzwany VH-1 - ale wspomnienie po d. MTV z kanału VH-1 znikłęo już końcem XX wieku.
W miedzyczasie ruszyła rewolucja o nazwie DVB-S. Niższe koszty emisji poskutkowały mnożniem kanałów. Pocżątkowo było OK bowiem było sporo niewymeitowanych produkcji zalejgajaćych w archiwach. Niestety parcie na mnożnie kanałów szybko doprowadziło do kryzysu - nagle zaczęło brakować treśći. Zaczeły sie pierwsze banktuctwa. Ponadto telewizji zaczłą wyaradtać konkutent - internet. Pierwsza pięciolatka XXI to już niestety upadek dawnej telwizji tematycznej - pojawił trend - każdy nowy kanał to nowy nośnik reklam. Podstawowa treść sie nie liczy a nalepiej by była podłęj jakośći i tania. Wyrosły nowe potęgi medialne np. wyrosłe na nieimiecich kanałąch RTL, Pro7 - które przejeło np. skandynawki C+. Poziom paltformy Sky tez zaczął sie obniżać Francuski C+ przeżywał trudności po wchłonięciu przez Vivendi Universal i niestety do tej pory nie jest w stanie odzyskać dawnej pozycji.
Po 2005 roku jużnic nie pozostąło z dawnej płatnej telewizji. Nowe koncerny idą po najmniejszej linii oporu. Znamiennym był fakt że jeden z gigantów - Kirsch Media zbankutował miej więcej w tym czasie (w króce po tym jak przejął Premiere czyli niemiecki C+) to na tym co wydawało sie trzymać płatną telewizję "przy korycie" - przekazy sportowe na żywo - a głównie niemiecka Budesliga (filmy zaczeto dodawać jako extrasy do gazet i czasopism nieco wczęsniej).
Polska? No cóź p-ierwszym pakietem polkich kanałów tematycznych była łódzka ATV. Pakiet kanałów potem przejął Polsat i szybko jest zliwkidował zastęujać zachodnimi tanimi odpowiednikami (najdłżużej przetrwał kanał Info-Dokument). ATV nadawało cyfrowo na satrelicie Amos (4'W). Drugim pakietem cyfrowym była Wizja TV. Ale tam już nie było polskich produkcji. Właścicielom Wizji TV udało się wpechnąć polskojezyczne kanały do kablówek (ogromna kasa szała na "przekonywanie"....). Kabłowki takie jak obecnie jeszcze ni istanły były twory w blokach nazywane "telewizją satelitarną". (Ten temrin jeszcze pokutuje jako nazwa dla kablówki)
Rzed DVB-S był tylko jeden płatny pakiet na polskim rynku - MultiChoice z kanałem filmowym Filmnet i m.in. Discovery, MTV...), Canal+ był drugą płątna oferta ale tylko z jedną stacją. Canal+ niebawem przejął większość Filmnetu i Multichoice - wchodzą głwionei na rynek skandynawksi. Polski Multichoice upadł - najpierw wyłączono Filmnet bowiem jego oferta filmowa trafiąl do polskiego Canal+ zaś reszta pakietu dotrwałą jako oferta kodowana soft - wystarczyło mieć nieopłacaną kartę Multichoice by odbierać pozostałe kodowane kanały pakietu).
Druga polska platfroma cyfrowa co Cyfra+. Produkcje grupy C+ - Canal+ (razy 3), Planete, Seasons, Ale Kino+.
Szybko pojawił się trzeci gracz - Polsat Cyfrowy początkowo z przejętą ofertą ATV pod własną marka tworząc początkowo "darmową platfromę" cyfrową. Szybko tę ofertą zlikwidował tworząc nowy płatny pakiet.
Potemzłota era piractwa i "zielonek". Cyfra+ był na skraju bankructwa (potocznie mówiono że kierownictwo polskiego C+ siedzi na walizkach) ale piractwo okazało się zbawcą C+ w Polsce. Ekspansja WizjiTV sie zatrzymała, rozwój kablówek stanał w miejscu a nowy właściciel WizjiTV (UPC) przeintwestował w sprzęt doprowadzając WizjęTV do szybkiego upadku. Cyfra+ przejęła WizjęTV i to dzięki piractwu. Wkrótce po tym ITI pozazdrościło Sororzowi bizesu miedlanego. Uruchomili platformę n. Niestety nie mają nic po za transmijali meczy klubu Legia mogli trochę na wyrost zaoferowąć jedynie HD (przez długi czas tylko upscaling SD). Koncernowi ITI możemy podziękować za nasze polskie "hade" (bitrate i jakość gorsze od dobrego SD....), polski odoibrca telewizji nie miał ( i nadal nie ma) możliwości zapoznać się z prawdziwym HD. Wcześniej Solorz odrkył że można b. dużo upchnąć kanałów na transponderze oferują telewizję cyfowej jakości kasety VHS.
Nowy obecny twór NC+ powiel dobre wozrce ITI i Polsatu. Kiepska jakość oraz wyłączania podstowy usług w teleizji cyfrowej jak np. EPG. Bo sprżśet nowej generacji firmy ADB nie potrafi sobie poradzić z 7-dniowym EPG.
A na zachodzie. Wiele platfrom cyfrowych ograniczyło ofertę. Z dawnego francuskiego CanalSat któy przez wpien cza powiększył się o przejęty TPS niewiele już zostało. Niemieckie Sky też cieło ofertę po przejęciu Premiere World i wyhodowało sie konkutencję HD+. Sky we Włoszech też zliwkidował to co przejął - czlyi włoski C+ i jego włoskie produkcje - za to urósł Mediaset (jest liderem w wykorzystaniu nowych możliwośći DVB-S2 - czyli multistream i PLS a naziemnie nowych możliwośći DVB-T2).
Niestety koporacje uruchomiły proces nie jakość ale ilość. Do tego stpnia że Astra 91.2 jest za mała i mamy już zapchaną przez SES pozycję 23'5E. HotBird też za mały - wiecm powstałą jego druga kopia na pozycji 9'E. Pasmo Ku za małe więc staruje (wzroem USA) nowa era telewizji SAT - pasmo Ka - pozwala na kilkukrotne poszerzenie pasma ale niestety jeden odbiornk ani jeden konwerter nie pokryje całości pasma Ka.
Rewolucja HD nie do końca sie udała. Próbowano 3D - upadło. Wieć namy nowy bajer UHDTV. Już jest nowy standard DVB - nazwany DVB-S2X z kodeami H265. Na razie emitowano kanał UHD ale o niepełnej rozdzielcości (2K nie 4K) jako cztery ćwiartki nadawan na 4 kanałach full HD.
Co do reklam to dodam że Sky emituje reklamy nawet przkeazach na zywo sportowych klasy premium!. Co prawda na samym pocżatku ale jednak.
I dlatego wciąż uparcie piszę że pora umierać.Nic lepiej nie będzie.Medialna sieczka wygrała.
Pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam
Tomasz
Nie nie trzeba umierać. Po prostu w miejsce przeżytku jakim stqła się telewizja i radio pojawiły się inne usługi.
Np. Netflix - jakby wszedł oificjalnie na nasz rynek to kablówki, platformy cyfrowe mają pozamiatane.
Z tego co bliżej audio to np Spootify.
Co lepsze jak tylko któraś z takich ofert zaczyna się psuć (typowa ewolucja) od razu wskakuje ktoś z nowym wcieleniem tego co było dobre.
Ludzie, szczególnie młodzież, zaczęli oczekiwać usług z konkretną treścią na życzenie. Wieć tradycyjne media niestety umierają .
Np. Netflix - jakby wszedł oificjalnie na nasz rynek to kablówki, platformy cyfrowe mają pozamiatane.
Z tego co bliżej audio to np Spootify.
Co lepsze jak tylko któraś z takich ofert zaczyna się psuć (typowa ewolucja) od razu wskakuje ktoś z nowym wcieleniem tego co było dobre.
Ludzie, szczególnie młodzież, zaczęli oczekiwać usług z konkretną treścią na życzenie. Wieć tradycyjne media niestety umierają .
-
- 375...499 postów
Nie wszyscy lubią takie treści na żądanie. Ja bym jednak wolał posłuchać normalnego radia. Ale takiego, żeby płacenie abonamentu miało jakiś sens.
W tym wątku jedni już pogrzebali radio, inni sami chcą umierać, a tymczasem - wczoraj około północy włączyłem Philipsa Capellę 753 i przeżyłem szok. Średnie pełne życia, stacji od groma, ale w jakiej jakości! Odbiór głośny i wyraźny. Jak właziło jakieś zakłócenie albo inna stacja, to wystarczyło ustawić antenę ferrytową i odbiór znacznie się polepszał. Pionier odbierał część tego i przeważnie z pierdami i gwizdami. Nawet mój niezawodny VEF206 wysiadł w porównaniu z Capellą. Na krótkich także gęsto od stacji, mimo że w gniazdo antenowe nie wetknąłem nawet kawałka drutu. Na długich dość słabo, bo poza PR1 tylko 3 ciche stacje. Być może trzeba długie zestroić. Średnie jednak przyprawiły mnie o bezsenność i nie mogłem się zdecydować czego słuchać.
A samo radio to osobna historia. Rozbudowana pośrednia, no i m.cz. rozdzielona na dwa tory - wysoki i niski, a każdy z nich to SRPP! Jak to brzmi na tych 4 głośnikach, to klękajcie narody. Do tego programator - 3 klawisze na UKF, 2 na zakres średnich i 1 na długich.
Jak na powyższym przykładzie widać - lampowe radia mają jeszcze co robić. Tomaszu, wstrzymaj umieranie.
A samo radio to osobna historia. Rozbudowana pośrednia, no i m.cz. rozdzielona na dwa tory - wysoki i niski, a każdy z nich to SRPP! Jak to brzmi na tych 4 głośnikach, to klękajcie narody. Do tego programator - 3 klawisze na UKF, 2 na zakres średnich i 1 na długich.
Jak na powyższym przykładzie widać - lampowe radia mają jeszcze co robić. Tomaszu, wstrzymaj umieranie.
Ale normalni ludzie już dawno nie chcą być pouczani jak maja myśleć. Publicystyka umarła wraz z szerszym dostępem do informacji on-line.Krzysiek16 pisze:Nie wszyscy lubią takie treści na żądanie. Ja bym jednak wolał posłuchać normalnego radia. Ale takiego, żeby płacenie abonamentu miało jakiś sens.
Zaś takie usługi jak Spootify czy Netflix mają się nieźle i w ich przypadku widać że jak ktoś próbuje obniżyć loty to od razu wskakuje na ich miejsce nowy lider.
niestety globalizacja pociągnęła za sobą to że wielkie korporacje wyniszczyły większość innych firm, które mogły by sponsorować niszowe produkty (przy okazji robiąc sobie super reklamę tam gdzie prostacka jej forma nie dociera). no ale wolny rynek jest już mrzonka mamy oligopol kilku wielkich korporacji. Korporacje zniszczą i to szybko wszystko to co nie jest w ich stylu prostej papki - coś intelektualnego jet zagrożeniem. do tego jest jeszcze odpowiednia "edukacja" - nakierowana na jedno - wyprodukowanie bezwolnego tłumu konsumentów bezwarunkowo wykonujących to nakazuje im reklama. Malo to pokemonów się kręci całymi dniami w centrach handlowych?
-
- 1250...1874 posty
Kol. Studi, tu całkowicie zgadzam się z tobą. Kto teraz słucha "dwójki"... a żal (oczywiście tej dwójki). Króluje maszynka do mięsa z "umcykami".
"Dwójka" jest teraz strasznie elitarna, praktycznie słuchają jej tylko osoby zawodowo zajmujące się kulturą wyższą. Niedawno były jakieś badania i wyszło z nich, że PR2 słuchają głównie "ludzie starsi, ale dobrze sytuowani" (czyli faktycznie elita, bo "osoba starsza" kojarzy się z osobą o skromnych dochodach z emerytury).
Ja osobiście "Dwójki" słucham mało, ale za to... codziennie. Zawsze słucham "Nokturnu", szczególnie lubię "Hortus musicus, hortus elektronicus". Swego czasu (jak chciało mi się wcześnie się budzić) słuchałem też przeglądów prasy Jerzego Kisielewskiego.
Ja osobiście "Dwójki" słucham mało, ale za to... codziennie. Zawsze słucham "Nokturnu", szczególnie lubię "Hortus musicus, hortus elektronicus". Swego czasu (jak chciało mi się wcześnie się budzić) słuchałem też przeglądów prasy Jerzego Kisielewskiego.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
gustaw353 pisze:Kol. Studi, tu całkowicie zgadzam się z tobą. Kto teraz słucha "dwójki"... a żal (oczywiście tej dwójki). Króluje maszynka do mięsa z "umcykami".
Ja słucham! Ja! Ja!

Non stop, w trasie, w biurze, w motelu, gdzie tylko mogę a jak mam czas to "nadrabiam" podcastami. Od 2 lat nie słucham innego radia, no chyba że jestem strasznie zmęczony za kierownicą wtedy słucham ZET-GOLD gdy szósta kawa nie działa...

Dwójka jest kochana, mądra, nie ma reklam (płacę abonament) , nie ma w niej polityków, ale są dobre rzetelne wiadomości rano + prasówka. Bywa że radio gra cicho całą noc. Dwójkę odkryłem już dawno (wieczorny koncert w filharmonii), ale zawładnęła mym sercem dwa lata temu gdy wyrzuciłem z domu telewizor. Zacząłem szukać w necie ale "radia internetowe" to zwykle 1000 utworów ułożonych w playlistę, no chyba że to radio Wnet, ale mnie ani polityka, ani publicystyka społeczna nie obchodzą..
I tak to w 100% przerzuciłem się na dwójkę! Genialne radio!! Prowadzący są skromni, a nie jak w Trójce - "gwiazdorzy!" z kolei jedynka jest niezła ale upodlające reklamy "ryneczek Lidla" itp. są straszne...

Z innej beczki - gdy czytałem mądre wywody STUDIEGO, to trudno było mi się zgodzić z tym, że los analogu jest już przesądzony, ale od dziś wiem że jest!

Aż do dzisiaj. Kupiłem na Allegro radio Dual Dab5 za 85 PLN i ......? I BINGO! Żadnego szumu! Podłączyłem słuchawki i jak bym słuchał odtwarzacza CD. Podłączyłem głośniczki od komputerka i cieszę się bezszumnym odbiorem w stereo.... Nawet dźwięk z laptopa miał szumy, a ten nie! Owszem, dźwięk mógłby być odrobinę bardziej soczysty, ale to początek. Może za dwa lata radia cyfrowe będą lepsze akustycznie, poza tym to najtańsze plastikowe radyjko FM/DAB+ na rynku. Są już nowe modele nie na 4 ale na 2 baterie. Dodam że na FM również odbiera znakomicie, i mocne stacje typu Radio Dla Ciebie idą w STEREO bez szumu i nie sposób odróżnić FM od DAB+ , ale już słabsze - różnica jest... Założę gniazdko antenowe (jack mono) i antenę: http://allegro.pl/antena-radiowa-dipol- ... 96849.html
Jedyną wadą odbiornika jaką dostrzegam to dość duży apetyt na baterie..
Myślę teraz, że za 5 lat nie będzie innych odbiorników jak DAB+ a te z FM będą osobliwością jak dziś tez z LW..
- Załączniki
Robert SP5RF
Szumu może i nie ma, ale za to jaka kompresja.frycz pisze:Aż do dzisiaj. Kupiłem na Allegro radio Dual Dab5 za 85 PLN i ......? I BINGO! Żadnego szumu! Podłączyłem słuchawki i jak bym słuchał odtwarzacza CD. Podłączyłem głośniczki od komputerka i cieszę się bezszumnym odbiorem w stereo.... Nawet dźwięk z laptopa miał szumy, a ten nie! Owszem, dźwięk mógłby być odrobinę bardziej soczysty, ale to początek. Może za dwa lata radia cyfrowe będą lepsze akustycznie, poza tym to najtańsze plastikowe radyjko FM/DAB+ na rynku.

Nic to nie da jeśli nawet za dwa lata radia cyfrowe będa lepsze akustycznie, bo przy takiej kompresji jakości CD i tak się nie uzyska. Inna sprawa, że takiej jakości na próżno szukać obecnie również w zwykłym, analogowym FM bo i tak większość nadawanego materiału jest wstępnie zapisana w formie skompresowanej.
A dzisiejszej młodzieży to i tak wszystko jedno, czy słucha muzyki w jakości CD czy mp3.

- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dwójka ma 128 i jest to faktycznie minimum minimorum...
Jedynka RDC Czwórka i Trójka 112 Kbps
Radio Rytm 96
Polskie Radio 24 - 64 Kbps i to już jest klapa...
Choć z drugiej strony to ostatnie brzmi tak samo jak radio Fama z Sochaczewa a nie szumi.
Myślę że to są początki. Tak jak z kiedyś tam telefonią GSM.
Za rok zrobią porządny dosył, a i samo radio będzie inne...
Sam nie wiem, ale odwrotu już nie ma...
Pozdr!
Jedynka RDC Czwórka i Trójka 112 Kbps
Radio Rytm 96
Polskie Radio 24 - 64 Kbps i to już jest klapa...
Choć z drugiej strony to ostatnie brzmi tak samo jak radio Fama z Sochaczewa a nie szumi.

Myślę że to są początki. Tak jak z kiedyś tam telefonią GSM.
Za rok zrobią porządny dosył, a i samo radio będzie inne...
Sam nie wiem, ale odwrotu już nie ma...
Pozdr!
Robert SP5RF
To jest wydajniejszy kodek AAC. 128kbit w jego przypadku znacznie przewyższa jakością archaiczny MP3.kris pisze:frycz pisze:To tak jakby słuchać marnej mp3. Szczególnie przy transferze 128kbit/s do jakości CD bardzo daleko.
Dla dobrej subiektywnie jakości bitrate minimum 192kbit/s.
Zbliżonym do ACC (minimalna przewaga ACC ale przy niskich bitrate'ach, za o to obydwa miażdżą MP3). jakościowo kodekiem jest OGG ale szczególnie warto się rozejrzeć ad jednym w wersji beta bowiem eliminuje podstawowy problem kodeków stratnych czyli pre-echo.
A co do CD - obecnie to i tak znaczna ilość wydań to jest realizowana z nagrania skundlonego MPEG'ioem i to tym jeszcze bardziej archaicznym czyli Layer 2. .
- dziubdziu
- 625...1249 postów
kris pisze:
A dzisiejszej młodzieży to i tak wszystko jedno, czy słucha muzyki w jakości CD czy mp3.
Wiem coś o tym.
Podniecają się grubym bitem puszczanym ze smartfona w powalającej jakości...
Wiecie, gimnazjum i te sprawy

Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 375...499 postów
Zapomnij o tym. Konstruktorzy ciężko nad tym pracują, żeby oszczędzić te 0.02g plastiku. Nie po drodze im poprawa właściwości akustycznych radyjka. Wszak jeżeli ludzie potrafią teraz słuchać muzyki nawet z laptopa i komórki, to czemu nie z innego plastikowego dziadostwa?frycz pisze:Może za dwa lata radia cyfrowe będą lepsze akustycznie
A nawet jeżeli będą nieco lepsze akustycznie, to ktoś wpadnie na pomysł, żeby upchnąć jeszcze więcej reklam w pasmie i ze 128kb/s zrobi się 64, potem 48 itd. Zatrzyma się wtedy, kiedy reklamy będą dostatecznie zrozumiałe