Prosty miernik do lamp

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Prosty miernik do lamp

Post autor: Wojtek N. »

Witam,
Niniejszy wątek będzie dotyczył budowy amatorskiego miernika do lamp elektronowych.Wszystko zgodnie z artykułem K. Wolińskiego:

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... iernik.htm

Wiem dobrze że Ci co na temacie lamp zjedli zęby nie polecają bawić się w takie coś, ale niestety nie mam wyjścia :( Wszyscy a przynajmniej większość zna te realia. Fabryczne mierniki są drogie a ich ceny sięgają absurdu :x Dlatego postanowiłem że zbuduję ten o którym wcześniej tu wspomniałem, głównie ze względu i tak już uproszczony schemat jak i ww. części którymi dysponuję.
Jednak są kwestie o które mam pytania, dlatego też o tym piszę. Chodzi mi o układ zasilający, a dokładnie o transformator sieciowy.

Autor artykułu podaje pisze tutaj o trafie z "odbiornika 3-lampowego" . Dobra, ale że nie wiemy o jaki odbiornik konkretnie tu chodzi a artykuł jest już stary (z lat 50/60)więc można się domyślać, że chodzi o odbiornik przedwojenny do których części jest dostać trudno. Postanowiłem zatem sprawdzić jaki inny transformator może tutaj się sprawdzić.
Pytałem o porady i usłyszałem, że może być to trafo (oczywiście w stanie pierwotnym) z radia "Tatry" lub "Bolero", i właśnie nie wiem czy będzie to rozsądne.
Poza tym muszę też wiedzieć jakie musi być napięcie uzwojenia do prostownika i rezystora R2-1kOm a także na odczepie który przez R2 i P2 jest połączony z żarzeniem katody (ŻK)

Poza tym słyszałem, że lepiej będzie wyposażyć miernik w stabilizator napięcia i mostek Graetza w miejsce selenowego, jednak nie bardzo wiem jak to zrobić więc może ktoś by mi coś podpowiedział co i jak.

Czekam na Wasze odpowiedzi i liczę na jakąś pomoc z od Was w tej sprawie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Prosty miernik do lamp

Post autor: TooL46_2 »

Sugerowalbym prosty 'Mikolajowy' miernik lamp Traxmana z dzialu Wspomaganie Ukladow Lampowych. Trafo mozesz dostac u Piotra, Kaki albo kupic na allegro.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

TooL46_2 pisze:Trafo mozesz dostac u Piotra [...]
Takie rzeczy, to były chyba z pięć lat temu ostatnio, ale żeby było śmiesznie, znalazłem wczoraj grzebiąc w szpargałach trzy transformatory zrobione właśnie do wspomnianego miernika. Także w razie potrzeby są, ale ilość ograniczona i więcej raczej nie będzie.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ale chyba mozna zrobic na zamowienie? :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Miernik lamp elektronowych to jest fajne urządzenie, ale rzeczywiście dosyć kosztowne.
Można rozpatrzyć czy na pewno będzie ono wykorzystane , bo jeśli dla swoich potrzeb wystarczy mieć wiedzę jaki jest prąd anodowy i ewentualnie siatkowy to można zestawić w miarę prosty układ pomiarowy i mierzyć.
Do tego celu rzeczywiście potrzebny jest zasilacz dający napięcie anodowe i siatkowe i żarzenia no i przyrządy pomiarowe -najwygodniejsze moim zdaniem są analogowe do kupienia za parę zł.
Jest oczywiście kwestia jakie lampy chce się mierzyć; jak tylko z żarzeniem 4V lub 6,3V to wystarczy zrobienie zasilacza z trafa ze Stolicy lub czegoś podobnego. Jak również inne to specjalistyczny transformator z różnymi napięciami dla żarzenia.
Zrobienie takiego zasilacza to naprawdę żaden problem , a radość jest spora.
Mierzę w ten sposób lampy od wielu lat z pozytywnymi efektami.
Oczywiście bardzo trudno zdjąć w ten sposób charakterystykę lamp ,aczkolwiek na studiach w latach 60-tych ubiegłego stulecia takie zadania się zdarzały u Pana Profesora Andrzeja Jelonka .
A oprócz zadowolenia z wykonanej samodzielnie pracy dochodzi nabieranie doświadczenia z pomiarów elektrycznych nieodzownych w każdej dziedzinie elektroniki.
Pozdrawiam i życzę sukcesów Edward
saico

Post autor: saico »

Tu masz współczesne opracowanie na podstawie tamtego artykułu - http://www.fonar.com.pl/audio/diy/tester1/tester1.htm
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam Kolegów.
Pytanie przy temacie: czy ktoś z Kolegów posiada lub potrafiłby uzupełnić obcięty schemat najstarszej wersji miernika
testera Vollnetz z dwiema żaróweczkami,przyciskami i neonówką?Ta wersja na lampy RENS/RES 4 i 20 voltowe(te na 0,18A).Vollnetz bodaj firmy Klawitter z ok.1936 roku jest w Googlach.
Jak potrzebny jest ten schemat ucięty,to postaram się go odszukać i podesłać Koledze,który będzie chętny pomóc.
Oczywiście podzielę się pozostałym opisem i tematem tutaj z Wszystkimi.
To też jest bardzo prosty tester.Można doń dać zastępczo np.niechodliwe trafo TS40/78 jako żarzeniowe przy powtarzaniu układu.
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Witam,

O mierniku którego kolega saico tutaj wspomniał, naczytałem już wiele razy i napatrzyłem się na jego schemat i jak on wygląda.
Żeby było jasne - praktycznie w ogóle mi on nie pomoże, ponieważ jest przystosowany tylko do lamp typu noval, a uproszczenie układu tym bardziej pogorszy badanie lamp, bo im bardziej miernik będzie prymitywny tym mniej parametrów lampy będzie można zbadać (przynajmniej Ja tak uważam).
Dlatego też nastawiłem się na konstrukcję z podanego przeze mnie artykułu ponieważ ów tester lamp posiada różne podstawki lampowe. Moje odbiorniki takie też właśnie są: każdy ma inny rodzaj lamp. Głównie są to radia (rzadziej telewizory) na lampach typu loctal, octal i noval ale i są takie na podstawkach bocznostykowych, tzw "stalowych" i jedno na dawnych pięcionóżkowych.
I własnie dlatego uznałem ową konstrukcję za optymalną do moich prac radioamatorskich. Przyznam jeszcze, że zdecydowałem
się na nią ze względu na czytelny i przejrzysty schemat, bo myślałem wcześniej nad konstrukcją Bohdana Borowika, ale nic z tego jego schematu nie mogłem pojąć, bo taki był chaotyczny.

Jeszcze jedno zdanie, konkretnie do kolegi Piotra:

Jeżeli faktycznie posiadasz taki już gotowy transformator jaki potrzebny jest do tego testera, to powiem szczerze, że jestem zainteresowany nabyciem takiego od Ciebie i prosiłbym o jakiś kontakt a być może byśmy się dogadali.

Jak zwykle czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Przecież rodzaj podstawki lampy nie ma żadnego znaczenia.Napięcia elektrod lamp ustawia się/dobiera pod konkretną lampę niezależnie od jej cokołu/podstawki.
Ja polecam ten układ:
http://ep.com.pl/files/4293.pdf
download/file.php?id=52708&mode=view
Układ prosty,dokładny,powinien poradzić sobie z nim każdy kto dłubie w elektronice.
Coś o nim wspomniałem tu:
viewtopic.php?f=6&t=26800&start=15
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

stepa pisze:Przecież rodzaj podstawki lampy nie ma żadnego znaczenia.Napięcia elektrod lamp ustawia się/dobiera pod konkretną lampę niezależnie od jej cokołu/podstawki.
Ja polecam ten układ:
http://ep.com.pl/files/4293.pdf
download/file.php?id=52708&mode=view
Układ prosty,dokładny,powinien poradzić sobie z nim każdy kto dłubie w elektronice.
Coś o nim wspomniałem tu:
viewtopic.php?f=6&t=26800&start=15
No dobra, ale chyba nie powiesz, że ten który ja chcę zbudować jest zły? :roll:
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

A poza tym chyba widać wyraźnie różnice, że ten z artykułu Wolińskiego jest trochę mniej skomplikowany :|
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Istota pomiaru parametrów lamp to nie jest kwestia "schematu przyrządu do pomiaru parametrów lamp" ,a jest to zagadnienie co i jak chcemy mierzyć. Truizmem jest oczywiście stwierdzenie, że do pomiaru prądu anodowego i siatkowego potrzebny jest układ zasilania i pomiarowy , no i przydała by się znajomość prawa Ohma.
Dla adeptów elektroniki proponowałbym rozpoczęcie działań od budowy zasilacza napięcia anodowego i siatkowego z możliwościa zasilenia żarzenia lamp czyli w grę wchodzi posiadanie odpowiedniego transformatora.
A dalej to się okaże w praktyce , czy pomiary lamp będą częste czy też bardzo okazjonalne; jakie lampy będą w kręgu zainteresowania i jakie pomiary będą przydatne dla naszych potrzeb.
I po pewnym czasie dojrzeje decyzja jaki miernik będzie ewentualnie budowany , ale zasilacz będzie już gotowy i znane będą potrzeby w zakresie mierzenia parametrów lamp.
Pozdrawiam Edward
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

No dobra, ale widzę że już odbiegliśmy od tematu o który mi chodzi.
Chodzi mi oto, jakie ma napięcia ten transformator sieciowy między odczepami w tych miejscach:
-między odczepem 1V a tym który idzie do R1 i P2
-między odczepem który idzie do R1 i P2, a tym podłączonym do prostownika selenowego
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jeśli pisząc R1 myślałeś o R2, to odpowiedzi są nastepujące:
- 1V
- nie wiadomo ile, można się domyślać, że 380 - 400V
Wojtek N.
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
Właśnie natrafiłem na dobry artykuł i ciekaw jestem co o nim powiecie:

http://www.serwis.avt.pl/manuals/AVT5229.pdf

Jest to dokładnie ten sam miernik opisany tutaj:

http://sklep.avt.pl/miernik-lamp-elektr ... uklad.html

Zwróćcie uwagę, że jest to miernik do samodzielnego zbudowania na płytce drukowanej którą można tam kupić.

Pozdrawiam.

Poprawiłem link. TG
ODPOWIEDZ