Na początku chciał bym powiedzieć że jestem początkujący w tych sprawach Posiadam radio Relax II z UKF. Wymieniłem kondensatory c36, c59, c64. Na długich łapię PR I Polskiego Radia cicho bo cicho ale to chyba wina potencjometru bo nic nie reguluje a natomiast UKF jest martwy, nie daj żadnych oznak Zycia. Chciał bym naprawić tor FM,ale nie mam pomysłu jak znaleźć usterkę. Proszę o pomoc
Przykro mi ale muszę Cię zmartwić. To radio posiada dolny zakres UKF i głowica wymaga przestrojenia. Jeżeli jesteś początkujący wątpię żebyś sobie z tym poradził. Jeżeli nie reguluje Ci siła głosu to obejrzyj potencjometr czy nie ma oberwanych przewodów. Często puszczała nakrętka mocująca potencjometr co powodowało obrót całego potencjometru i urwanie przewodów. Radziłbym jeszcze w pierwszej kolejności sprawdzić/zmienić kondensator sprzęgający.
Od siebie dodam że o wiele lepszą metodą "reaktywacji" UKF-u przy sprawnym torze FM jest dołożenie konwertera. Mimo że posiada wadę w postaci podzielenia zakresu na 3 część, potrzeby dostarczenia odpowiedniego zasilaniai to jednak jest to znacznie prostsze i co najważniejsze pewne w stosunku do próby przestrojenia głowicy która nie zawsze musi chcieć współpracować.
Ale skąd wiesz że obecnie tor FM jest sprawny czy nie? Właśnie należało by zacząć od konwertera aby radio miało w ogóle co odbierać. Przed chwilą sprawdziłem i jedyne radio jakie posiadam z UKF-em, lampowe, ma między stacjami tylko niewielki szum. Więc możliwe że..
Kondensator sprzęgający to np. C83 łączący anodę triody ECL86 z antyparazytem w s1 pentody ECL-ki. To są krytyczne dla pracy lamp elementy, warto zadbać aby były one w dobrym stanie.
Edit. Poprawiłem błąd z numerem kondensatora, faktycznie słabo widać.
Ostatnio zmieniony wt, 4 marca 2014, 18:58 przez jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiemy skąd jest kolega Hoyo147 i jakie ma tam u siebie warunki odbioru, ale zwykle coś powinno się udac złapać na częstotliwościach lustrzanych. W Warszawie całkiem dobrze na nieprzestrojonych radiach daje się słyszec silny nadajnik RMF nadający na 91Mhz.
Stwierdziłem że nie działa ukf bo z głośnika słychać tylko brumienie z sieci, a nie słychać typowego szumienia. Dziś sprawdzę zakres zestawem telewizyjnym K933 i zobaczę czy coś złapie.
Hoyo147 pisze:Stwierdziłem że nie działa ukf bo z głośnika słychać tylko brumienie z sieci, a nie słychać typowego szumienia. Dziś sprawdzę zakres zestawem telewizyjnym K933 i zobaczę czy coś złapie.
Najpierw trzeba zacząć od zasilacza jak to widać po opisie. Potem sprawdzić okolice przełącznika UKF... Ma nie być brumu.
Brumienie jest takie delikatne,więc takie chyba jest zawsze. Wymieniłem mostek prostowniczy,kondensator sprzęgający, 2 kondensatorky, potencjometr i radio powstało na nogi. Głowice przestroiłem robiąc zworę na cewce i mam pasmo do 100Mhz. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Przestrojony został obwód międzystopniowy w.cz., podczas gdy heterodyna pracuje w starym zakresie (można ją nieco przestroić w górę trymerkiem, tak aby odbierane pasmo w miarę możliwości nie zawierało dziury poniżej 87.5MHz). Innymi słowy - odbierana jest pasmo lustrzane względem pasma CCIR, ale lepiej niż w nieprzestrojonej głowicy, dzięki dostrojeniu obwodu w.cz.