Krankowaty Cornford
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Krankowaty Cornford
Witam,
Postanowiłem wykonać kopię Cornford Harlequin - spodobały mi się nagrania prezentowane na YouTube. Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia - docelowo będzie to kopia przedwzmacniacza z HellCat wraz z pętlą efektów. Master Volume będzie jeden, Gain także (podwójny potencjometr), dodam za to Gain2 jak w Harlequin - co najwyżej będzie zawsze na maksimum.
Czemu Krankowaty
Jak brzmienie nie przypadnie mi do gustu zmienię wartości pod przedwzmacniacz z Kranka zostawiając możliwość "ominięcia" drugiego stopnia.
Obudowa
Z profilu 12cm x 4cm x 30cm, grubość 2mm. 1,2m kosztowało około 50zł. Wszystko powierciłem i wyciąłem tanią szlifierką prostą 135W + wkrętarka. Potwierdzam słowa Piotra - im więcej człowiek prosi w Harcie o proste przycięcie, tym krzywiej zrobią...
Transformator sieciowy
Jakaś "czterdziestka" - anodowe pod prostownik selenowy(?), grube uzwojenie 6,3V dzielone, cieńsze 6,3V bez odczepu.
Transformator głośnikowy
TO 2-339 7k5:8om - bo dość duży 330om rezystor katodowy
Test przesłuchu
Dla docelowych ustawień jakieś minimalne buczenie jest, aczkolwiek należy wsadzić ucho do głośnika.
Prace zacząłem od wykonania rysunku w Corelu i zapunktowaniu otworów. Z prac mechanicznych zostało powiększenie otworów pod podstawki, rozwiercenie otworów do nominalnej średnicy i ich nagwintowanie.
Postanowiłem wykonać kopię Cornford Harlequin - spodobały mi się nagrania prezentowane na YouTube. Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia - docelowo będzie to kopia przedwzmacniacza z HellCat wraz z pętlą efektów. Master Volume będzie jeden, Gain także (podwójny potencjometr), dodam za to Gain2 jak w Harlequin - co najwyżej będzie zawsze na maksimum.
Czemu Krankowaty
Jak brzmienie nie przypadnie mi do gustu zmienię wartości pod przedwzmacniacz z Kranka zostawiając możliwość "ominięcia" drugiego stopnia.
Obudowa
Z profilu 12cm x 4cm x 30cm, grubość 2mm. 1,2m kosztowało około 50zł. Wszystko powierciłem i wyciąłem tanią szlifierką prostą 135W + wkrętarka. Potwierdzam słowa Piotra - im więcej człowiek prosi w Harcie o proste przycięcie, tym krzywiej zrobią...
Transformator sieciowy
Jakaś "czterdziestka" - anodowe pod prostownik selenowy(?), grube uzwojenie 6,3V dzielone, cieńsze 6,3V bez odczepu.
Transformator głośnikowy
TO 2-339 7k5:8om - bo dość duży 330om rezystor katodowy
Test przesłuchu
Dla docelowych ustawień jakieś minimalne buczenie jest, aczkolwiek należy wsadzić ucho do głośnika.
Prace zacząłem od wykonania rysunku w Corelu i zapunktowaniu otworów. Z prac mechanicznych zostało powiększenie otworów pod podstawki, rozwiercenie otworów do nominalnej średnicy i ich nagwintowanie.
Re: Krankowaty Cornford
Zakończyłem cięcie i wiercenie, pozostało jeszcze wypolerować obudowę przed malowaniem. Rysunek trochę "zabałaganiony" - taki mój brudnopis.
Zakończyłem malowanie chassis - nie byłbym sobą, gdybym nie popełnił tego samego błędu - użycia farby DecoColor. Niby wyszło przyzwoicie, ale kosztem nakładania kilku warstw i kilkunastogodzinnych odstępach między malowaniem.
Tytułem eksperymentu oddałem obudowę do piaskowania - 20zł to nie jest wygórowana cena wobec mozolnego czyszczenia i polerowania papierem ściernym.
Potem już tylko kąpiel w Fosolu, woda destylowana i podkład ColorMatic do aluminium.
Tytułem eksperymentu oddałem obudowę do piaskowania - 20zł to nie jest wygórowana cena wobec mozolnego czyszczenia i polerowania papierem ściernym.
Potem już tylko kąpiel w Fosolu, woda destylowana i podkład ColorMatic do aluminium.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Fajne chassis. Gdzie dostałeś taki aluminiowy profil? Czy są wersje o większej szerokości (chodzi mi o te 12cm)?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Czy ja dobrze widzę? To jest rura prostokątna, a nie ceowniki plus dwa dekle?
Profil zamknięty prostokątny
kupiony w Harcie, pięćdziesiąt parę złotych za 1,2mb. Są większe rozmiary, tyle że z grubością ścianki 4mm - raczej ciężko będzie znaleźć 2mm.

popiol17 pisze: Wszystko powierciłem i wyciąłem tanią szlifierką prostą 135W + wkrętarka.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zapowiada się interesująco ten Krankford.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Pierwotnie chciałem obudowę pomalować farbą młotkową w spray'u - jej zakupu dokonałem dopiero dzisiaj w sklepie Marexpol. Sklep polecam - duży wybór i przyzwoite ceny - za puszkę Motip Hammerfinish 400ml dałem 22zł, jest też na stanie mój ukochany podkład do aluminium. Zdjęcia trochę kiepskie, niestety dysponuję tylko aparatem w telefonie.

Również jestem "fanem" lakieru młotkowego

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar

Kolor to ciemnoszary. Z tego co mi wiadomo, lakier młotkowy był dostępny tylko z serii Motip, ale za to w różnych kolorach. Cena jest niska, bo sam się pofatygowałem. Obawiam się, że z wysyłką "detalu" może być problem - to hurtownia, zaopatrują sklepy w Krakowie i okolicach. W razie czego, mogę Ci kupić i wysłać pocztą, pozostaje tylko zorientować się, czy jest ciemnozielony.
Farba młotkowa okazała się dość delikatna - co prawda nie odpada płatami, jednak paznokciem można zarysować
Okłamuję się jeszcze, że to moja wina - między wstępną i końcową warstwą nie potrząsnąłem puchą wedle zaleceń producenta...
Prace powoli do przodu, na zdjęciach przypadkowe lampki, które nawinęły się pod rękę.
Kontrolka zasilania będzie także sygnalizować wybrany kanał. Przełącznik kanałów będzie po lewej stronie, więc jakimś przekaźnikiem będę się posiłkował.

Prace powoli do przodu, na zdjęciach przypadkowe lampki, które nawinęły się pod rękę.
Kontrolka zasilania będzie także sygnalizować wybrany kanał. Przełącznik kanałów będzie po lewej stronie, więc jakimś przekaźnikiem będę się posiłkował.
Widzę, że coraz większe zainteresowanie Cornfordami, pomimo ich dość specyficznej budowy (by nie powiedzieć partackiej
). Sam zbudowałem Harlequina i go sobie chwalę. Niedługo wrzucę próbki, bo czekam na razie Scarlett, coby móc zapisywać nagrania z mikrofonu.
Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji.

Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji.