TS40 problem z interpretacją oznaczeń.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TS40 problem z interpretacją oznaczeń.
Witam, do tej pory miałem styczność tylko z trafami z ładnie wyprowadzonymi, ponumerowanymi wyjściami z jednej strony (jak chociażby tg2,5). Teraz wpadł mi w ręce transformator TS40/5/6076 którego oznaczeń nie jestem w stanie zinterpretować. Czy ktoś mógłby dla mnie zaznaczyć które wyjście jest które? Z góry dziękuję i przepraszam za takie głupie pytanie.
Re: TS40 problem z interpretacją oznaczeń.
Witam, rozpisałem wyprowadzenia mojego trafa jednak wciąż nie jestem pewien czy jest to zrobione prawidłowo. Po zdjęciu kartonika z oznaczeniami ujrzałem uzwojenia wtórne żarzenia więc miałem już do czego się odnieść w stosunku do innych wyprowadzeń. Na drugim wyprowadzeniu były dwa przewody więc stwierdziłem że należy je połączyć bo nie chcę przecież używać 110V tylko 220V. Nie wiem czy tak powinno być i proszę o odpowiedź. Połączyłem wyjście 1 i 0 ale także nie wiem czy jest to poprawne postępowanie. Proszę o weryfikację i ewentualne sprostowanie.
- george6
- 1250...1874 posty
W jakim celu podłączasz napięcie sieci do ekranu i rdzenia transformatora ????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Wyprowadzenie do zasilania 110V pozostawiasz niepodłączone , ale zaizolowane. Dla pewności podłącz napięcie zmienne 6 V do uzwojenia żarzenia z innego transformatora , aby upewnić się na których wyprowadzeniach uzwojenia pierwotnego masz 220 V .Nie wolno ci łączyć wyprowadzenia uzwojenia z ekranem i rdzeniem !! w ten sposób na rdzeń podajesz napięci sieci .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain