Cornford Harlequin (6W EL84 SE) - rozwianie wątpliwości
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Cornford Harlequin (6W EL84 SE) - rozwianie wątpliwości
A kable miedzy płytką a lampami nie mogły by byc dłuższe? Wtedy to nawet chińskie radio mozna byłoby złapac. Kompletnie nieprzemyslany projekt pod wzgledem konstrukcyjnym.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Jeśli ktoś chce łapać radio, to wystarczy dołączyć kawałek 20cm kabla nieekranowanego do S1 pierwszej lampy, przy 4 stopniach odbierałem ruskichpainlust pisze:A kable miedzy płytką a lampami nie mogły by byc dłuższe? Wtedy to nawet chińskie radio mozna byłoby złapac. Kompletnie nieprzemyslany projekt pod wzgledem konstrukcyjnym.

Przyszła do mnie kolumna na Celestionie Vintage, dlatego niebawem nagram próbkę dźwiękową, jeśli jest ktoś zainteresowany.
- haterkmp
- 625...1249 postów
to w oógle jest ciekawe że NIKOMU ten wzmacniacz nie brumi, nie wyje przy tych długich kablach a u mnie przy krótkich i w ógle przy zwartej, ekranowanej konstukcji nie mogę się pozbyć brumu...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Masz żarzenie lamp napięciem stałym? Gdzie masz symetryzację? Próbowałeś podpinać dodatkowy elektrolit do filtra anodowego? Żarzenie poprowadzone skrętką? Daj zdjęcia.
Mi trochę brumi, jednak nie przeszkadza, szczególnie, że już samo wpięcie gitary powoduje znacznie większe hałasy. Winna jest temu instalacja z zerowaniem. Na próbę podłączałem wzmacniacz do gniazdka bez bolca i uziemiłem chassis do kaloryfera i jak ręką odjął. Może na pierwszy rzut oka layout jest lipny, ale jakoś sobie radzi. Na pewno też mogłoby być lepiej.haterkmp pisze:to w oógle jest ciekawe że NIKOMU ten wzmacniacz nie brumi, nie wyje przy tych długich kablach a u mnie przy krótkich i w ógle przy zwartej, ekranowanej konstukcji nie mogę się pozbyć brumu...
Mi wył straszliwie do chwili aż nie umasiłem jednej końcówki wtórnego TG.
PS. do haterkmp: to bzyczenie to była jednak wina jedynie głośnika. Na nowej kolumnie jest czyściutko.
Nie mam. Symetryzowane odczepem w połowie uzwojenia do masy. Nie próbowałem, ponieważ nie czułem takiej potrzeby.AndrzejJ pisze:Masz żarzenie lamp napięciem stałym? Gdzie masz symetryzację? Próbowałeś podpinać dodatkowy elektrolit do filtra anodowego? Żarzenie poprowadzone skrętką? Daj zdjęcia.
Zarzenie skrętką.
Co do zdjęć to proszę zajrzeć na oryginał, mój klon jest toćka w toćkę zrobiony na jego podstawie.
Tutaj album ze zdjęciami oryginału: https://picasaweb.google.com/theairisloosingweight/AMPS#
Jeszcze w kwestii dźwięku to słyszałem, że końcówki SE jak i Marshallo-pochodne preampy nie sprzyjają przenoszenie niskich częstotliwości. Moim zdaniem w Cornfordzie jest prawie że przeciwnie. Skręcam je nawet nieco. Możliwe, że to wina małego pokoju.
Próbki postaram się nagrać na dniach.
Pozdrawiam
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie pisałem do ciebie, a kolegi wyżej, który ma problemy z brumem 

Jakbym mokrą szmatą w pysk dostał ;D
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Po prostu chciałem mu pomóc z brumem, ty pisałeś że jest w miarę OK.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Andrzeju - ja zajmuję się lampami od ponad 10 lat
znam sztuczki na to i owo
mam nawet na koncie ultrahajgejnowca który ledwie szumi. to zwykła złośliwość rzeczy martwych (?) bo chciałem mały piecyk do domu do niedzielnego brzdękania.
fakcior - ciesze się, że udało się rozwiązać problem głośnika

fakcior - ciesze się, że udało się rozwiązać problem głośnika
in gain we trust
Tak brzmi mój Cornford, krótka próbka: https://soundcloud.com/fakcior/mother-solo-cover
Łańcuch tak wygląda: Les Paul -> Cornford -> Celestion V30 (1x12) -> SM57 -> Focusrite Scarlett -> Logic (dodałem lekki reverb)
Pozdrawiam serdecznie
Łańcuch tak wygląda: Les Paul -> Cornford -> Celestion V30 (1x12) -> SM57 -> Focusrite Scarlett -> Logic (dodałem lekki reverb)
Pozdrawiam serdecznie