Promyk 6171 i gałki

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Promyk 6171 i gałki

Post autor: kopacz »

Witam. Mam sprawne radio Promyk 6171, ale niestety bez gałek. Czy ktoś może poradzić gdzie takie gałki można nabyć albo oryginalne albo inne odpowiadające? Promyk bez gałek jest po pierwsze nieestetyczny, a po drugie niebezpieczny. Zasilanie beztransformatorowe skutkuje tym, że w zależności od włożenia wtyczki w gniazdku na masie i wałkach potencjometrów może się pojawić faza.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Promyk 6171 i gałki

Post autor: tszczesn »

kopacz pisze:Witam. Mam sprawne radio Promyk 6171, ale niestety bez gałek. Czy ktoś może poradzić gdzie takie gałki można nabyć albo oryginalne albo inne odpowiadające? Promyk bez gałek jest po pierwsze nieestetyczny, a po drugie niebezpieczny. Zasilanie beztransformatorowe skutkuje tym, że w zależności od włożenia wtyczki w gniazdku na masie i wałkach potencjometrów może się pojawić faza.
Allegro i bazarki w poszukiwaniu szrotów, bo same gałki to raczej rzadko się trafiają. Niestety gałki i tkaniny głosnikowe to zawsze duży problem jest. Akurat Promyk i pochodne jest popularny, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem czegoś.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Jeśli nie znajdziesz nigdzie indziej ,to odezwij się na priva-coś wymyślimy.
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

Mam tylko pytanie czy te będą pasować http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71294634 bo nie wiem czy licytować? Podobno do pioniera, ale te z prawej nie wyglądają tak http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=255 , ewentualnie jak wewnętrzne części od tych http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=38 . Ale tutaj lewa powinna być połączona bo kręci tylko jednym wałkiem, a prawa podzielona na strojenie i przełącznik

pozdrawiam
kopacz
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

tszczesn pisze:
kopacz pisze:Witam. Mam sprawne radio Promyk 6171, ale niestety bez gałek. Czy ktoś może poradzić gdzie takie gałki można nabyć albo oryginalne albo inne odpowiadające? Promyk bez gałek jest po pierwsze nieestetyczny, a po drugie niebezpieczny. Zasilanie beztransformatorowe skutkuje tym, że w zależności od włożenia wtyczki w gniazdku na masie i wałkach potencjometrów może się pojawić faza.
Allegro i bazarki w poszukiwaniu szrotów, bo same gałki to raczej rzadko się trafiają. Niestety gałki i tkaniny głosnikowe to zawsze duży problem jest. Akurat Promyk i pochodne jest popularny, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem czegoś.
Jest człowiek który chciałby obejrzeć z bliska parę takich naprawdę deficytowych tkanin.Czy ma ktoś kawałek w stanie nie dającym się wykorzystać zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem???
Być może coś by z tego wyszło.Z góry zaznaczam próbka nie wróci bo będzie rozłozona na czynniki pierwsze i nie mogę dać żadnej gwarancji
że coś z tego będzie,ale długoletnie stanowisko pracy człowieka może coś obiecywać (desenator-cokolwiek to znaczy).
Dużo zalezy od możliwości zdobycia odpowiedniej przędzy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

staszeks pisze: Jest człowiek który chciałby obejrzeć z bliska parę takich naprawdę deficytowych tkanin.Czy ma ktoś kawałek w stanie nie dającym się wykorzystać zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem???
Być może coś by z tego wyszło.Z góry zaznaczam próbka nie wróci bo będzie rozłozona na czynniki pierwsze i nie mogę dać żadnej gwarancji
że coś z tego będzie,ale długoletnie stanowisko pracy człowieka może coś obiecywać (desenator-cokolwiek to znaczy).
Dużo zalezy od możliwości zdobycia odpowiedniej przędzy.
Mogę mieć kilka takich kawałków.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

swój adres podaję na priv
ODPOWIEDZ