Potrzebuje pomocy, ale z innej bajki.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Potrzebuje pomocy, ale z innej bajki.

Post autor: edi_pg »

Witam!

Potrzebuje pomocy w połączeniu komputerów. Po koleji. Mam komputer stacjonarny z internetem podłączonym przez USB,na którym jest windows98se. Muszę teraz połączyć się z laptopem na którym jest zainstalowany winXP,do tego laptop musi korzystac z internetu. Czyli podsumowując, komputer stacjonarny z windowsem98se ma działac jako serwer i udostępniać internet dla laptopa. W stacjonarnym zainstalowałem kartę sieciową(RJ45), mam kabel, tylko problemy z ustawieniem wszystkich protokołów itp. Czy jest ktos na forum kto mi pomoże? Jak to zrobić krok po kroku?

HELP!

pozdrawiam
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

mniej więcej tak:

trzeba włączyć ICS (Internet Connection Sharing) w usługach systemu (Windows Services). Takie coś mają Win98 SE + servicePack i wszystkie od win2000.
Potem dla karty sieciowej trzeba ustawić adres i maskę sieci lokalnej, podłączyć drugi komputer i ... przetestować. Domyślnie komputer udostępniający powinien mieć adres IP: 192.168.0.1 MASKA: 255.255.255.0
W komputerze, który korzysta z udostępnionego łącza, musi być adres bramy (komputera, który udostępnia połaczenie) oraz adresy serwerów DNS od providera.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Jeżeli chodzi o neostradę, (tak sądzę po tym że przez USB) to w laptopie jako DNS można ustawić bramę(192.168.0.1) i działa.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Potrzebuje pomocy, ale z innej bajki.

Post autor: tszczesn »

edi_pg pisze: Potrzebuje pomocy w połączeniu komputerów. Po koleji. Mam komputer stacjonarny z internetem podłączonym przez USB,na którym jest windows98se. Muszę teraz połączyć się z laptopem na którym jest zainstalowany winXP,do tego laptop musi korzystac z internetu. Czyli podsumowując, komputer stacjonarny z windowsem98se ma działac jako serwer i udostępniać internet dla laptopa. W stacjonarnym zainstalowałem kartę sieciową(RJ45), mam kabel, tylko problemy z ustawieniem wszystkich protokołów itp. Czy jest ktos na forum kto mi pomoże? Jak to zrobić krok po kroku?
Kupić sobie sprzętowy router do Neostrady (ok 300zł). Od ręki wpinasz do pięciu komputerów na raz do sieci, ponadto (ze względu na fizyczne oddzielnie maskaradą od sieci) twoje Windowsy są nierważliwe na wszystkie robaki sieciowe i próby ataku z zewnątrz, co w przypadku Windowsów jest cenną rzeczą :)
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Nie robie tego u siebie w domu. Poza tym ma to byc po najmniejszych kosztach. W tym wypadku koszt to 5zł sieciówka i 8zł kabel :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

edi_pg pisze:Nie robie tego u siebie w domu. Poza tym ma to byc po najmniejszych kosztach. W tym wypadku koszt to 5zł sieciówka i 8zł kabel :)
Ale Windows wystawiony na świat z adresem publicznym niebezpieczny jest. Ja bym się bał - ilość windzianych robaków jest przerażająca.
ODPOWIEDZ