Witam!
Co sądzicie koledzy o wzmacniaczu Mesa Mark IIC+ zasilanym niższym napięciem.
Idea jest taka, żeby był mały 5W head do domu i po dołączeniu osobno końcówki mocy było też na koncerty.
Problem jest taki, że posiadam trafa pod 5W piecyk i dostępne mam tylko takie napięcie
Więc jeszcze raz, jakie opinie, propozycje?
Mesa a niższe napięcia anodowe.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- haterkmp
- 625...1249 postów
Re: Mesa a niższe napięcia anodowe.
czyli generalnie chodzi Ci bardziej o sam preamp
o ile masz dobry schemat, bo po sieci krążą w sumie tylko złe/nieprawdziwe, to tylko chodzi o napięcie zasilania preampa. podejrzewam, że te bliskie 400V to dość prawdopodobne napięcia. mówisz, że masz trafa do 5W piecuszka czyli zgaduje, że dysponujesz jakimiś 240-270V... może być trochę mało jeśli chcesz żeby "grał" jak oryginał. ale i tak nie będzie więc próbuj z tym co masz a jak Ci nie podpasuje, a pewnie nie podpasuje, to kombinuj żeby zdobyć trafo z wyższym napięciem. ale i tak nie będzie to mesa... sam preamp to jedno. cały wzamcniacz to zupełnie inna bajka...

in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Transformator sieciowy masz pod jaki prostownik? Uzwojenie wtórne z odczepem po środku?
Sieciówka pod prostownik krzemowy, na 4 diodach. Wyjściowe mam bez odczepów.
Chodzi o to, żeby rozdzielić ten wzmacniacz na dwa segmenty i zrobić preamp z końcówką na 5W i do tego osobno końcówkę 50W.
Jedyne co mnie boli, to właśnie niższe napięcie zasilania preampu.
Tego że nie będzie to Mesa, to jestem świadomy. Po prostu chcę poznać Wasze opinie na temat tego, jakie efekty może dać obniżenie napięcia zasilania do tych około 280V.
I odpowiedź typu negatywne, czy pozytywne, nic mi nie da, po prostu co przewidujecie
Chodzi o to, żeby rozdzielić ten wzmacniacz na dwa segmenty i zrobić preamp z końcówką na 5W i do tego osobno końcówkę 50W.
Jedyne co mnie boli, to właśnie niższe napięcie zasilania preampu.
Tego że nie będzie to Mesa, to jestem świadomy. Po prostu chcę poznać Wasze opinie na temat tego, jakie efekty może dać obniżenie napięcia zasilania do tych około 280V.
I odpowiedź typu negatywne, czy pozytywne, nic mi nie da, po prostu co przewidujecie

Przewiduje tzw muł. W pięciowatowcu bez obniżenia pojemności miedzystopniowej po pierwszym stopniu nie da się grać.
Posługuję się tym schematem:
http://www.webphix.com/schematic%20heav ... c_plus.pdf
Dziwi mnie podłączenie potencjometrów Master, Lead Master itp.
Będzie to działać jak powinno, czy podłączyć zgodnie ze sztuką, czyli jako dzielnik napięciowy?
http://www.webphix.com/schematic%20heav ... c_plus.pdf
Dziwi mnie podłączenie potencjometrów Master, Lead Master itp.
Będzie to działać jak powinno, czy podłączyć zgodnie ze sztuką, czyli jako dzielnik napięciowy?