Kondycjoner .

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... a możesz się podzielić jakimś sprawdzonym schematem?
Ja do ,,stabilizacji,, żarzenia zastosowałem rezystor, który zwieram, kiedy
napiecie spada. Mam w ten sposób rozrzut +/- 0,20 V - przy skokach napięcia zasilajacego +/- 5 V. Niby to wystarcza, ale ile lat można ganiać i ręcznie przerzucać wajchę.

Lisor.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Mam kilka pomysłów, które postaram się przetestować w niedzielę. Na początku przyszłego tygodnia postaram się coś ciekawego podesłać.
Pzdr. Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
valver
5...9 postów
5...9 postów

stabilizator

Post autor: valver »

Własnie, mnie też nie tak bardzo interesuje kondycjoner co super-stabilizator napięcia sieci. Chcę zapobiec pływaniu napięcia żarzenia diod prostowniczych. Będę wdzięczny za porządny i budzący zaufanie schemat.
Pozdrawiam, valver.
valver
5...9 postów
5...9 postów

stabilizator

Własnie, mnie też nie tak bardzo interesuje kondycjoner co super-stabilizator napięcia sieci. Chcę zapobiec pływaniu napięcia żarzenia diod prostowniczych. Będę wdzięczny za porządny i budzący zaufanie schemat.
Pozdrawiam, valver.
valver
5...9 postów
5...9 postów

stabilizator

Pozdrawiam, valver.
valver
5...9 postów
5...9 postów

Przepraszam za ten repliki postu. Serwer pisał, że nie wyswietla strony i myślałem, że post nie jest wysyłany. :oops:
valver
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja tam dość sceptycznie podchodzę do tematu kondycjonerów, i w ogóle wpływu różnych niebywałych czynników jak jakieś ekranowane kable zasilające po 60zł/metr- najpierw trzeba by się było zająć instalacją elektryczną bo na odcinku 1m ekranowanym się zakłócenia nie zbiorą ale na tych 500m linii napowietrznej tudzież w kablach w ścianach to tak... ale może bym spróbował używać transduktorowego stabilizatora napięcia (o ile by mi taki wpadł w łapy ofkoz :)) i zobaczył jakby to wyglądało. Na razie we wzmacniaczu mam zamontowany taki duży filtr ptzeciwzakłóceniowy od pralki automatycznej. Myślę, że to by chroniło układ nawet gdyby się przedostawały zakłócenia do instalacji. Dodatkową ochroną jest ekran między uzwojeniem pierwotnym a wtórnymi w transformatorze części lampowej (bo trafo od tranzystorowej końcówki mocy jest niechronione w ten sposób).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... mnie już temat kondycjonera też przestał interesować. Zbudowałem sobie jakiś odpowiednik ( działa pozytywnie - przynajmniej w stosusku do CD ). Natomiast wnerwiają mnie wahania napięcia sieci zasilajacej - 218 - 230 V, co skutkuje wzrostem napięcia żarzenia nawet o 0,4 V. To dużo.

Lisor.
Awatar użytkownika
silicon
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: silicon »

Witam
Czy ma ktoś z was schemat kondycjonera i jest w stanie go opublikować, interesuje mnie to dziwo o którym od paru lat się mówi .
Jak dotąd widziałem to tylko na wystawach hi-end'owych a chciałbym się temu nieco przyjrzeć .
pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Pewnie niewiele sie on rozni od filtru przeciwzakloceniowego......

Proponuje uzyc takich filtrow. Sa tanie. Wstawisz dwa szeregowo. Mozesz sprobowac dodac zabezpieczenie przepieciowe. Np. warystor jak zdobedziesz takowy (ma zadzialac powyzej 320V).

Mozesz dodatkowo zrobic filtr na wyzsze czestoltiwosci.

Ale jesli juz to bym radzil zrobic dwie rzeczy:

Powolne narastanie odbieranej mocy (przyda sie zwlaszcza w tranzystoraku - ladowanie kondensatorow to spory lyk mocy).

Jakas stabilizacja napiecia sieci. Magnetyczne - kiedys byly takie stabilizatory i jakosc tam dzialaly (glownie dla lampowych teleizorow, zima gdy napiecie sieci czesto spadalo do 160V) - tyle ze ciezkie. Ale moze warto....

aha projektowanie powinno byc inne gdy mieszkasz w bloku, a inne gdy masz doprowadzone napiecie przewodami napowietrznymi a nie masz wszystkich obecnie obowiazujacych zabezpieczen - roznicowo pradowy, nadpradowy i przeciw przepieciowy - te pierwsze moze ci nie pozwolic na uziemienie czegokolwiek podpietego do TV.

P.S. - ekranowanie uzwojen w trafie to klucz do sukcesu potwierdzam.
Test - radio lampowe na zakresie fal dlugich. Te z trafem z ekranem odbieraja znacznie lepiej. Tylko w przpypakdu zwyklego trafa dodatkowy filtr przeciwzakloceniowy cokolwiek pomaga.
j_marek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: j_marek »

A co myślicie o stabilizatorze do rubina.
Można jeszcze go wyszukać w dziadkowej piwnicy.
U mnie sprawuje się bardzo dobrze - oczywiście po niewielkim tuningu.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

"ekranowanie uzwojen w trafie to klucz do sukcesu"
mozna wewnetrzna koncowke uzwojenia WN umasic (jak nie przeszkadza polfalowe prostowanie) i ma sie automatycznie odekranowane, to samo z jedną z koncowek uzwojenia zarzenia wtedy ma sie ekran od wszelkiego paskudztwa z zewnatrz
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ