Wzmacniacz w OR STOLICA się wzbudza.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz w OR STOLICA się wzbudza.
No właśnie tego kondensatora 0,1u nie ma na lewo od 91Ohm, jest on właśnie podpiety w innym miejscu, też byłem zdziwiony że on tam jest ale jak go odpinam to brum wyraźnie wzrasta, a samolutowanie i rodzaj elementów wskazują że był on tam od lat.
Na razie się nic nie wzbudza samemu, zastanawiam się tylko jak polepszyć sygnał PR1 na falach długich. Dopiołem kawałek przewodu (4m) do wejścia antenowego. Sygnał wzrasta ale i tak jest na tyle słaby że zielone oczko nie reaguje.
Za to na falach średnich jest mnustwo stacji (szczególnie wieczorem) kiedy oczko się zawęża prawie maksymalnie.
No i pytanie czy to kwestia zestrojenia czy może wyciągnąć antenę na zewnątrz, i dać z 10m kabla? W jakiej polaryzacji (pion/poziom)?
Delikatnie dotykałem tych trymerków i cewek ale delikatne ruchy w prawo i w lewo nie polepszają sytuacji, czyli wygląda na to że wszytko jest zestrojone w miarę OK. Filtróe nie ruszałem bo jak dobrze odbiera na średnich to na długich też powinno.
Na razie się nic nie wzbudza samemu, zastanawiam się tylko jak polepszyć sygnał PR1 na falach długich. Dopiołem kawałek przewodu (4m) do wejścia antenowego. Sygnał wzrasta ale i tak jest na tyle słaby że zielone oczko nie reaguje.
Za to na falach średnich jest mnustwo stacji (szczególnie wieczorem) kiedy oczko się zawęża prawie maksymalnie.
No i pytanie czy to kwestia zestrojenia czy może wyciągnąć antenę na zewnątrz, i dać z 10m kabla? W jakiej polaryzacji (pion/poziom)?
Delikatnie dotykałem tych trymerków i cewek ale delikatne ruchy w prawo i w lewo nie polepszają sytuacji, czyli wygląda na to że wszytko jest zestrojone w miarę OK. Filtróe nie ruszałem bo jak dobrze odbiera na średnich to na długich też powinno.
-
- 3125...6249 postów
Szkoda że tego nie widzę a w trakcie produkcji były wprowadzane drobne zmiany. Możesz spróbować wykonać połączenia w/g schematu zapamiętując połączenia obecne.ludowicz pisze:No właśnie tego kondensatora 0,1u nie ma na lewo od 91Ohm, jest on właśnie podpiety w innym miejscu, też byłem zdziwiony że on tam jest
A ja bym zaczął od filtrów p.cz. Nie wiem których trymerów i cewek dotykałeś. Domyślam się że były to obwody wejściowe i tu faktycznie delikatny obrót nie powoduje zmian w przeciwieństwie do oscylatorów.ludowicz pisze:Delikatnie dotykałem tych trymerków i cewek ale delikatne ruchy w prawo i w lewo nie polepszają sytuacji, czyli wygląda na to że wszytko jest zestrojone w miarę OK. Filtróe nie ruszałem bo jak dobrze odbiera na średnich to na długich też powinno.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Filtry maja po dwie dziórki a tam rdzenie od cewek, kreciłem delikatnie w prawo i w lewo i odbiór sie pogarszał, więc zakładam że są one dobrze zestrojone.
W stolicy osobne na poszczególne zakresy dwa komplety (po trzy pary trymer + cewka) nimi tez próbowałem ale radykalnych zmian nie było, jak uzyskałem lepszy odbiór na długich to z koleii pojwaiały sie jakieś piski, więc sobie odpuściłem na razie krecenie na słuch.
W stolicy osobne na poszczególne zakresy dwa komplety (po trzy pary trymer + cewka) nimi tez próbowałem ale radykalnych zmian nie było, jak uzyskałem lepszy odbiór na długich to z koleii pojwaiały sie jakieś piski, więc sobie odpuściłem na razie krecenie na słuch.
-
- 3125...6249 postów
Do zestrojenia radia potrzebny jest generator lub przy jego braku doświadczenie. Nie wiem co z powyższego posiadasz. W Stolicy obwody heterodyny znajdują się pod spodem chassis i tych nie radziłbym ruszać. Obwody wejściowe znajdują się na pionowej płytce nad gniazdem anteny i tu możesz pokręcić bez większej szkody dla odbiornika. Czy wiesz która z cewek i który trymer na tej płytce jest od którego zakresu? Czy wiesz jaka jest kolejność strojenia trymer/cewka? Zakładam że p.cz jest mało odstrojona bo w prawidłowe zestrojenie po tylu latach nie wierzę. Po prawidłowym zestrojeniu to radio powinno grać na metrowej antenie.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
No to na razie nic nie ruszam, bo ani nie mam generatora, ani doswiadczenia.
Zreszta muszę trochę odpocząć od dlubania w radyjku, żona już zaczyna marudzić że się domem nie zajmuję
Zreszta muszę trochę odpocząć od dlubania w radyjku, żona już zaczyna marudzić że się domem nie zajmuję

-
- 3125...6249 postów
Odpoczywa to się przy dłubaniu w radiu a nie w domu.
Proponowałbym Ci spróbować zestroić chociaż obwody wejściowe. Niestety nie mogę Ci podać rozpiski rozmieszczenia elementów LC. Cewki poznasz na oko. Największa- DŁ, średnia- ŚR i parę zwojów grubym drutem to KR. Trymery przypisane danemu zakresowi możesz poznać zwierając je a nastąpi cisza w odbiorniku. Cewkami stroisz przy zamkniętym (prawie) agregacie a trymerami przy otwartym (prawie) i zaczynamy od strojenia cewek kończąc również na cewkach.

- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
A może któryś z kolegów ma jakąś instrukcję/poradnik w formacie .pdf który opisuje zasadę strojenia radioodbiorników lampowych ? Tak z grubsza to wiem że:
1. L1 - dopasowanie anteny ...?
2. L2-L7 - obwody wejściowe
3. L8-L12 - obwody heterodyny
4. L13-L14 - filtr p.cz
5. L16-L17 - tego nie wiem...
A co do lamp to:
1. ECH21 - wzmacniacz w.cz., heterodyna i mieszacz
2. EF22 - wzmacniacz p.cz.
3. EF22 - przedwzmacniacz wzmacniacz m.cz
4. EBL21 - stopień końcowy mocy.
Zgubiłem jeszcze detektor, może L16-L17 ma coś z nim wspólnego ?
1. L1 - dopasowanie anteny ...?
2. L2-L7 - obwody wejściowe
3. L8-L12 - obwody heterodyny
4. L13-L14 - filtr p.cz
5. L16-L17 - tego nie wiem...
A co do lamp to:
1. ECH21 - wzmacniacz w.cz., heterodyna i mieszacz
2. EF22 - wzmacniacz p.cz.
3. EF22 - przedwzmacniacz wzmacniacz m.cz
4. EBL21 - stopień końcowy mocy.
Zgubiłem jeszcze detektor, może L16-L17 ma coś z nim wspólnego ?
- jacekk
- 1250...1874 posty
L16, L17 to też filtr p.cz, jest to drugi stopień p.cz w którym pracuje pierwsza EF22. Sygnał z niej jest demodulowany w diodach które znajdują się w EBL21 skąd trafia na F22 zasilając przy okazji oczko magiczne (Sygnał z drugiej diody służy do automatycznej regulacji wzmocnienia). Z EF22 sygnał idzie sobie na S1 EBL21 a EBL-ka napędza poprzez transformator głośnik. Tak w uproszczeniu.
A to że coś cicho odbiera... Być może niektóre lampy są zużyte.
A to że coś cicho odbiera... Być może niektóre lampy są zużyte.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
No okazało się że byłem za delikatny, odnalazłem rdzeń (cewkę) w obwodach w.cz. odpowiedzialna za fale długie i pokręciłem porządnie wgręcająć rdzeń... i długie ożyły, teraz PR1 odbiera dwa razy głośniej i oczko tez reaguje zamykając się 
Teraz jedyne co mi brakuje to odbioru na krótkich falach, w tym zakresie jest zupełna cisza.... ale w moim radiu wymieniałem cyferblat bo oryginalny się stłukł.
Co ciekawe zauważyłem że zakres metrów w paśmie krutkich fal był trochę inny niż na tym cyferblacie co mam teraz, niby były identyczne ale się różniły zakresami na krótkich... może ono odbiera pasma KF które teraz są nie używane ?

Teraz jedyne co mi brakuje to odbioru na krótkich falach, w tym zakresie jest zupełna cisza.... ale w moim radiu wymieniałem cyferblat bo oryginalny się stłukł.
Co ciekawe zauważyłem że zakres metrów w paśmie krutkich fal był trochę inny niż na tym cyferblacie co mam teraz, niby były identyczne ale się różniły zakresami na krótkich... może ono odbiera pasma KF które teraz są nie używane ?
- jacekk
- 1250...1874 posty
KF to dopiero późnym wieczorem i nocą ożywa.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
OK, no to sprawdzę jak będzie propagacja.
A że mi tak dobrze jak na razie idzie to pomyślałem że ten delikatny brum który mimo wszytko słychać w tle, warto by tez usunąć.
I teraz wygląda to tak że:
1. Jak daję większą pojemność na elektrolicie za dławikiem (ten drugi patrząc od strony AZ1) to nic się nie zmienia.
2. Jak masuję G1 w EBL21 to też nic się nie zmienia
3. Jak wyjmuję EBL21 to oczywiście cisza....
No to co może teraz powodować ten delikatny przydzwięk sieci?
Może coś z żażeniem?
Jak włączam radio to słyszę delikatne buczenie od transformatora, ono jest od razu po włączeniu, nie trzeba czekać na rozgrzanie lamp.
Jak się lampy rozgrzeją to pojawia się takie dodatkowe delikane brumienie, nie jest ono zależne od głośności... to właśnie chciałbym wyeliminować.
A że mi tak dobrze jak na razie idzie to pomyślałem że ten delikatny brum który mimo wszytko słychać w tle, warto by tez usunąć.
I teraz wygląda to tak że:
1. Jak daję większą pojemność na elektrolicie za dławikiem (ten drugi patrząc od strony AZ1) to nic się nie zmienia.
2. Jak masuję G1 w EBL21 to też nic się nie zmienia
3. Jak wyjmuję EBL21 to oczywiście cisza....
No to co może teraz powodować ten delikatny przydzwięk sieci?
Może coś z żażeniem?
Jak włączam radio to słyszę delikatne buczenie od transformatora, ono jest od razu po włączeniu, nie trzeba czekać na rozgrzanie lamp.
Jak się lampy rozgrzeją to pojawia się takie dodatkowe delikane brumienie, nie jest ono zależne od głośności... to właśnie chciałbym wyeliminować.
-
- 3125...6249 postów
Domyślam się że ustawiłeś pr 1 i.. kręciłeś. Na podobnej zasadzie odszukaj trymer DŁ i zestrój w sposób jaki Ci podałem parę postów wyżej. Jeżeli Ci się to uda to w podobny sposób potraktuj pozostałe zakresy. Przy prawidłowym zestrojeniu rdzenie nie powinny być zbyt głęboko wkręcone. Powodem głębokiego wkręcania jest na ogół utrata pojemności kondensatorów mikowych i po ściśnięciu ich na ogół udaje się uzyskać prawie fabryczne położenie rdzenia, piszę prawie bo i czasami rdzenie zmieniają parametry.ludowicz pisze:No okazało się że byłem za delikatny, odnalazłem rdzeń (cewkę) w obwodach w.cz. odpowiedzialna za fale długie i pokręciłem porządnie wgręcająć rdzeń... i długie ożyły, teraz PR1 odbiera dwa razy głośniej i oczko tez reaguje
Jak wyżej.ludowicz pisze:Teraz jedyne co mi brakuje to odbioru na krótkich falach, w tym zakresie jest zupełna cisza
To daj i przed dławikiem pamiętając że masa tego elektrolitu nie jest połączona z masą odbiornika tylko do tego druciaka 91om.ludowicz pisze:Jak daję większą pojemność na elektrolicie za dławikiem
- jacekk
- 1250...1874 posty
Ten brum to jaką ma częstotliwość? Pamiętaj że w tym odbiorniku jak i w większości innych z lampą AZ1 jest prostownik pełnookresowy. Więc brum z zasilania powinien (w teorii i w większości w praktyce) mieć częstotliwość 100Hz. jeśli brumi 50Hz to oznaczało by to przenikanie tego przydźwięku z np. żarzenia czy z przewodów.
Ale... Chyba w zasadzie każde radio lampowe jakoś tam sobie brumi. No chyba że jest zasilane z baterii.
Ale... Chyba w zasadzie każde radio lampowe jakoś tam sobie brumi. No chyba że jest zasilane z baterii.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wtedy też nieźle potrafi brumieć. Odbiorniki bateryjne, zwłaszcza przenośne są słabo ekranowane i często łapią cały syf z okolicy.jacekk pisze:Ale... Chyba w zasadzie każde radio lampowe jakoś tam sobie brumi. No chyba że jest zasilane z baterii.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
No dobrze, wracając do tego brumka który ciągle w tle słychać w radiu, wczoraj trochę pogrzebałem i oto wnioski i spostrzeżenia:
1. Brumek się pojawia już po rozgrzaniu radia i nie zależy od pozycji regulatora głośności.
2. Jak rozkręcam potencjometr głośności to na ten brumek nakłada się lekki przydzwięk podobny do tych co się pojawiają we wzmacniaczach do których nie ma nic podłączone na wejściu, ten przydzwiek narasta jak zbliżam rękę do obwodów radia. Generalnie nim się nie przejmuje bo to typowy przydzwięk związany z praca wzmacniacza i ekranowaniem elementów. Zapominamy o nim.
3. Wracamy do interesującego nas brumka (jest on na ucho czysty i w okolicach 50Hz), umasowienie G1 w EBL21 wycisza ten brumek, rozpięcie kondensatora sprzęgającego G1 EBL21 z Anodą EF22 też powoduje wyciszenie brumka. (czyli coś idzie od anody EF22)
4. Umasowienie G1 w EF22 powoduje wzrost brumienia, ten sam brum tylko 2-3 razy głośniej !!!
5. To na pewno nie jest brum od zasilania anodowego bo dopięcie dodatkowych elektrolitów (np 68uF) zarówno przed dławikiem jak i po nic komplenie nie zmienia.
6. Dodałem nawet kondensator równolegle do wiszącego na G2 EF22... też nic to nie zmieniło.
7. Dodałem kondensator elektrolityczny na tym dławiku od BIASu (91Ohm) też nic to nie dało.
Powiem tak, da się z tym brumkiem żyć ale ciekawi mnie co może być przyczyna jego powstawania.
1. Brumek się pojawia już po rozgrzaniu radia i nie zależy od pozycji regulatora głośności.
2. Jak rozkręcam potencjometr głośności to na ten brumek nakłada się lekki przydzwięk podobny do tych co się pojawiają we wzmacniaczach do których nie ma nic podłączone na wejściu, ten przydzwiek narasta jak zbliżam rękę do obwodów radia. Generalnie nim się nie przejmuje bo to typowy przydzwięk związany z praca wzmacniacza i ekranowaniem elementów. Zapominamy o nim.
3. Wracamy do interesującego nas brumka (jest on na ucho czysty i w okolicach 50Hz), umasowienie G1 w EBL21 wycisza ten brumek, rozpięcie kondensatora sprzęgającego G1 EBL21 z Anodą EF22 też powoduje wyciszenie brumka. (czyli coś idzie od anody EF22)
4. Umasowienie G1 w EF22 powoduje wzrost brumienia, ten sam brum tylko 2-3 razy głośniej !!!
5. To na pewno nie jest brum od zasilania anodowego bo dopięcie dodatkowych elektrolitów (np 68uF) zarówno przed dławikiem jak i po nic komplenie nie zmienia.
6. Dodałem nawet kondensator równolegle do wiszącego na G2 EF22... też nic to nie zmieniło.
7. Dodałem kondensator elektrolityczny na tym dławiku od BIASu (91Ohm) też nic to nie dało.
Powiem tak, da się z tym brumkiem żyć ale ciekawi mnie co może być przyczyna jego powstawania.