Trafo nawinięte . Po podłączeniu napięcia 220 V na pierwotne uzwojenie trafo 'buczy' po wstępnych pomiarach na uzwojeniu wtórnym mam tylko 1 do 2 Volt czy w tej sytuacji muszę odwinąc kilka zwojów na wtórnym ?kam 123 pisze:kolego stepa wielki dzięki. Jutro będę nawijał zobaczymy co wyjdzie
Transformator 220v 12v ile trzeba nawinąć zwojów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Transformator 220v 12v ile trzeba nawinąć zwojów
Czy to uzwojenie wtórne się nie grzeje???A dlaczego tylko 1-2 V ,ile to ma zwojów nawinięte?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Nie nie grzeję się. Z wyliczeń wyszło ze 58 i tyle nawinąłem ...
No to miernik walnięty, źle wskazuje.
Podłączałeś pod to uzwojenie jakąś żarówkę? Jak nie to podłącz, na początek samochodową, i opisz jak świeci - jeśli w ogóle.
Podłączałeś pod to uzwojenie jakąś żarówkę? Jak nie to podłącz, na początek samochodową, i opisz jak świeci - jeśli w ogóle.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Dobra podłączę, ale myślę tak jeszcze że na pierwotnym nawinąłem za dużo zwojów ... bo kolega wcześniej sugerował, że ten trafo ma 800 zw. a ja nawinąłem 999 i przez to zmieniła się przekładnia.
Może tak być, stąd takie niskie napięcie na wtórnym - ale czy może być aż tak niskie?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 6250...9374 posty
Ja bym chętnie zobaczył ten transformator, czy grzeje się po np. 1 godz, czy uzwojenie pierwotne (sieciowe) było nawijane jak leci czy też dawałeś (prawidłowo) jakieś przekładki miedzy warstwami i nawijałeś bez krzyżowania zwojów (może jednak coś zwiera bo tafo ,,buczy''), jak skręciłeś rdzeń bo tu też może być problem ,,buczenia''. Temat prosty ale jak widać początkujący amator w temacie ma problemy.
Jest ok mam 13 V i po mocniejszym dokręceniu trafo nie buczy ,także dzięki za rady.