Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
Robimy zrzutkę na pompę prużniową dla Alka
Podaj konto na które trzeba przelewać pieniążki
Sądzę że można zrobić zrzutkę na ten zacney cel . Ja z chęcią pozbawię się ostatnich pieniędzy (5zł) . Inni forumowicze pewnie też coś dorzucą . Grosik do grosika jakoś się uzbiera potrzebną kwotę
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Nie jest to dobry pomysł. Finansowe ryzyko eksperymentów muszę ponieść samodzielnie. Wydaje mi się, że najlepiej będzie, gdy w oczekiwaniu na pompę wykonam po drodze szereg innych czynności.
Jeśli współforumowicze zechcieliby się w ten projekt włączyć to ja bym to proponował na zasadzie podziału prac.
Jeśli współforumowicze zechcieliby się w ten projekt włączyć to ja bym to proponował na zasadzie podziału prac.
Zapraszam wszystkie zainteresowane osoby do lektury opracowania dotyczącego syntezy luminoforów siarczkowych
. Plik w formacie pdf jest dostępny tutaj: http://www.alek.trioda.com/luminofory.html

- Ninja
- 100...124 posty
Zapoznałem się. Nie znam się na chemii ale przeczytałem z zainteresowaniem. Naprawdę ciekawe byłoby uzyskanie luminoforu w jakimś niestandardowym kolorze. Zastanawiam się jednak, czy będzie to możliwe. Jeśli tak to z kolei rodzi się pytanie dlaczego w dobie dominacji lamp nie było np. czerwonych magicznych oczek?
Pozdrawiam
Ninja
Ninja
Krzysiek (krzkomar) nic na razie nie napisał, więc ja napiszę. Krzysiek zrobił piec indukcyjny na jednej (sic!) lampie GU50 (teraz próbuje robić na dwóch). Był łaskaw podzielić się ze mną schematem i wskazówkami jak takie coś zmontować. W tym miescu chciałbym mu za to podziękować. Piec umożliwił rozżarzenie do pomarańczowego koloru pierścienia getera. Rozgrzewanie lampek fabrycznych kończyło się u mnie ich pękaniem, gdyż grzało sie mocno lustro getera. Do prób wziąłem jednak lampy wyczerpane, toteż nie jest mi żal. Postanowiłem zrobić próbę, czy da się uzyskać lustro geteru w szklanej ampule. W tym celu z takiej uszkodzonej lampy wyjąłem kółeczko geterowe (oczywiście praktycznie cały bar zeń wyparował) i przymocowałem doń kilka wiórków magnezu. Z 3 drucików zrobiłem jakby stelaż kółeczka, aby trzymało się w osi ampuły. Następnie ampuła została odpompowana do ciśnienia około 20 mmHg (popsuła mi się kolejna pompa:/) i zatopiona. Potem została umieszczona w cewce pieca indukcyjnego.
Po kilku sekundach pierścień nabrał czerwonopomarańczowego koloru i nastąpiło odparowywanie magnezu, połączone z jego reakcją z gazami w ampule. Po pewnym czasie w ampule pojawiło się mocne, zielone świecenie. Tłumaczę je tym, że nastapiła jonizacja gazów wewnątrz ampuły spowodowana silnym polem w.cz i śleady baru z pierścienia zabarwiały plazmę na zielono. Osiadające produkty reakcji tworzyły biały nalot na ściance ampuły; w końcu począł kondensować sam magnez w postaci dosć ciemnego lustra. Po pewnym czasie jednak (po około 2-3 godzinach) większość tak osadzonego lustra również częściowo zbielała.
Mogę to tłumaczyć znacznie powolniejszym wiązaniem resztek gazów.
Należy nadmienić, że tylko niewielka część wiórów uległa odparowaniu.
Na Allegro jest teraz dostępna fabryczna pompa o ciśnieniu końcowym 10^-1Tr (obecnie za 150 zł). Rozważam możliwość jej kupna. Wówczas zrobiłbym eksperyment, mający na celu sprawdzenie, na ile geter magnezowy nadaje się do poprawiania próżni. Plan eksperymentu postaram się niedługo przedstawić.
Możliwość otrzymania geteru barowego w warunkach domowych odrzucam. Getery barowe robi natomiast firma SAES:
http://www.saesgetters.com/
Ciekawe, czy dałoby się u nich zrobić jakieś zakupy
Po kilku sekundach pierścień nabrał czerwonopomarańczowego koloru i nastąpiło odparowywanie magnezu, połączone z jego reakcją z gazami w ampule. Po pewnym czasie w ampule pojawiło się mocne, zielone świecenie. Tłumaczę je tym, że nastapiła jonizacja gazów wewnątrz ampuły spowodowana silnym polem w.cz i śleady baru z pierścienia zabarwiały plazmę na zielono. Osiadające produkty reakcji tworzyły biały nalot na ściance ampuły; w końcu począł kondensować sam magnez w postaci dosć ciemnego lustra. Po pewnym czasie jednak (po około 2-3 godzinach) większość tak osadzonego lustra również częściowo zbielała.
Mogę to tłumaczyć znacznie powolniejszym wiązaniem resztek gazów.
Należy nadmienić, że tylko niewielka część wiórów uległa odparowaniu.
Na Allegro jest teraz dostępna fabryczna pompa o ciśnieniu końcowym 10^-1Tr (obecnie za 150 zł). Rozważam możliwość jej kupna. Wówczas zrobiłbym eksperyment, mający na celu sprawdzenie, na ile geter magnezowy nadaje się do poprawiania próżni. Plan eksperymentu postaram się niedługo przedstawić.
Możliwość otrzymania geteru barowego w warunkach domowych odrzucam. Getery barowe robi natomiast firma SAES:
http://www.saesgetters.com/
Ciekawe, czy dałoby się u nich zrobić jakieś zakupy

- Załączniki
-
- ampuła2.jpg (32.23 KiB) Przejrzano 2572 razy
-
- ampuła1.jpg (34.87 KiB) Przejrzano 2541 razy
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Przeczytałem. Gratuluję. Odnoszę wrażenie, iż jest to początek jakiegoś większego opracowania, które powstaje na bazie doświadczeń praktycznych w Twojej manufakturzeAlek pisze:Zapraszam wszystkie zainteresowane osoby do lektury opracowania dotyczącego syntezy luminoforów siarczkowych![]()

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Ależ proszę, mam nadzieję że się przydaAlek pisze:W tym miescu chciałbym mu za to podziękować.

- Załączniki
-
- Oryginalna wersja z Nowoczesnych Zabawek
- original_nz.png (13.23 KiB) Przejrzano 2504 razy
-
- Układ zmodyfikowany przeciwsobny na dwóch lampach
- GU50_v2.png (8.85 KiB) Przejrzano 2486 razy
-
- Wersja zmodyfikowana z jedną lampą
- gu50_furn.png (6.23 KiB) Przejrzano 2502 razy
-
- Rozżarzona EAA91 w piecu dwulampowym - zdjęcie
- EAA91_v2.jpg (29.67 KiB) Przejrzano 2521 razy
-
- Rozżarzony getter EAA91 w piecu jednolampowym - zdjęcie
- EAA_v1.jpg (84.84 KiB) Przejrzano 2517 razy
Krzysztof Komarnicki
Zamieściłem jeszcze opis wakuometru, który pojawił się w tej dyskucji jakieś parę stron temu. Zapraszam więc zainteresowanych na http://www.alek.trioda.com 

-
- 500...624 posty