Gumki do gaci kupuję w pasmanterii, do ścierania w sklepie z materiałami piśmiennymi, a te do zakładania na organ męski, w supermarkecie. Nie spotkałem jeszcze sklepu, w którym można kupić gumki do kaseciaka.Ryba pisze:Potrzebuję gumek do kaseciaka Akai, szukam ale nie mogę znaleźć żadnego sklepu z częściami do magnetofonów ,może macie namiary .
Czy są wśród nas „Kaseciarze”?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Czy są wśród nas „Kaseciarze”?
GM
Jesteś bardzo inteligentny .Musisz mieć bardzo stare gacie , w współczesnych raczej nie nawleka się gumy .
Kupię NTE132
-
- 125...249 postów
Zgadza się. Jestem bardzo stary i używam starych gaci. Takich z gumkami. Jeśli już zabierasz się za to straszliwe dzieło poszukiwawcze, to naucz się wyrażeń fachowych:Ryba pisze:Jesteś bardzo inteligentny .Musisz mieć bardzo stare gacie , w współczesnych raczej nie nawleka się gumy .
- paski napędowe,
- rolki dociskowe,
- bieżnia kółka pośredniczącego inaczej "idlera", jeśli takowy występuje w Twoim magnetofonie, którego modelu nie raczyłeś podać. Bo i po co.
Nazwy fachowe pozwolą Ci znaleźć sklep. Np. ten http://sklepelektroniczny.com/ i dalej http://sklepelektroniczny.com/search.ph ... &counter=0
GM
Przepraszam za nieładne zachowanie , Magnetofon to Akai GX75 szukam gumy na kółeczko sprzęgła Idler
http://www.ebay.pl/itm/Akai-GX-75-GX75- ... 2572da02b6
A że nie mam konta na ebay chce kupić w Polsce .Muszę teraz pomierzyć i może coś dopasuję w tym sklepie . Dzięki za pomoc.
A że nie mam konta na ebay chce kupić w Polsce .Muszę teraz pomierzyć i może coś dopasuję w tym sklepie . Dzięki za pomoc.
Kupię NTE132
-
- 125...249 postów
Jeśli obecna "oponka" nie jest popękana, a jedynie wybłyszczona i stwardniała, co powoduje problemy przy przewijaniu, polecę Ci przed zakupem...Ryba pisze:Przepraszam za nieładne zachowanie , Magnetofon to Akai GX75 szukam gumy na kółeczko sprzęgła Idler
1. Wymontować kompletny idler z mechanizmu.
2. Nałożyć idler na jakąś ośkę, pasującą do średnicy otworu w kółku idlera.
3. Włożyć ośkę z idlerem w uchwyt wiertarki/wkrętaka elektrycznego z regulowanymi obrotami.
4. Uruchomić wiertarkę/wkrętak na średnich obrotach i zmatowić gumową powierzchnię roboczą na kawałku papieru ściernego Nr 180 lub 200 przyklejonego do płaskiej powierzchni. Stosować delikatny docisk rolki do papieru.
5. Po zmatowieniu gumy, zdjąć "oponkę" z kółka i dokładnie usunąć pozostałości gumy po matowieniu.
6. Posmarować powierzchnię roboczą "oponki" cienką warstwą gliceryny aptecznej. Do kupienia w każdej aptece za 1,6zł. Pozostawić w spokoju przez 2 - 3 godziny.
7. Usunąć glicerynę poprzez porządne mycie w ciepłej wodzie z mydłem.
8. Założyć "oponkę" na kółko idlera i zamontować podzespół.
W opisany sposób przywróciłem ostatnio do pełnej sprawności, dwa idlery pracujące w Pioneerach CT-737MkII i CT-757.
GM
Muszę kupić mową, stara była twarda i miała już dołki ,podczas zdejmowania pękła .
Kupię NTE132
-
- 125...249 postów
Zdejmowanie "oponki" z kółka to jest najlepszy sprawdzian tego, czy nadaje się ona do renowacji czy też nie.Ryba pisze:Muszę kupić mową, stara była twarda i miała już dołki ,podczas zdejmowania pękła .
GM
Zmierzyłem moje ale w sklepie są chyba inaczej mierzone moje ma w środku 12mm zewnątrz 16,5 mm szerokość 2,5mm .
W sklepie podane są średnica zewnętrzna ,szerokość i grubość ścianki ?
Kupię NTE132
-
- 125...249 postów
Wygląda na to, że tak jest. Chyba najbardziej zbliżony wymiarowo będzie ten http://sklepelektroniczny.com/product-p ... x-2-5.html pasek.Ryba pisze:Zmierzyłem moje ale w sklepie są chyba inaczej mierzone moje ma w środku 12mm zewnątrz 16,5 mm szerokość 2,5mm .
Średnica zewnętrzna bieżni nowej "oponki" idlera, moim zdaniem, nie musi być dokładnie taka sama jak oryginalnego. Różnica na plus, rzędu 0,25mm nie powinna stanowić problemu. Ważna, natomiast, jest jej szerokość. Musi być taka sama jak oryginalnego, bo inaczej nie zmieści się na kółko, które posiada rant.
GM
Poprosiłem kolegę i kupi mi oryginał na ebay ,o tym 16\3\2,5 też myślałem ale może mój był już sporo starty ? jak będę miał oryginał podam wymiary , jeśli ktoś będzie naprawiać taki magnetofon będzie miał trochę łatwiej i może szybciej dobierze zamiennik sporo taniej . Dzięki za pomoc i życzę Wesołych Świąt .
Kupię NTE132
Chwalę sie.Ostatnie zakupy to Dual C939 z kapturem przepiękny oraz Uher CG 330 w którym kasetkę wkłada się w slot jak w starych samochodowych giętarkach taśmy.
Oba graja bosko no i ten design! A graja na świeżo zakupionym Telefunkenie TA 750 jednym z najlepszych wzmaków jakie macałem.Polowałem ponad 4 lata.Też nowy nabytek.
Uruchomiłem ostatnio 2 wspaniałe szpulaki Telefunkena M 3000 i M 3002 oraz Philips N 4506.Kto nie słuchał nie wie jak życie wygląda!
Pozdrawiam Tomasz
Oba graja bosko no i ten design! A graja na świeżo zakupionym Telefunkenie TA 750 jednym z najlepszych wzmaków jakie macałem.Polowałem ponad 4 lata.Też nowy nabytek.
Uruchomiłem ostatnio 2 wspaniałe szpulaki Telefunkena M 3000 i M 3002 oraz Philips N 4506.Kto nie słuchał nie wie jak życie wygląda!
Pozdrawiam Tomasz
Mój Akai GX75 już śmiga . obiecałem że zmierzę kółeczko a z pośpiechu zapominałem
ale gdyby ktoś potrzebował wymiar rozbiorę . Pokaż zdjęcia twoich taśmociągów
jak to moja córka nazwała .
Telefunkena sprzęt świetnie gra, kolumny czy inne graty .

Telefunkena sprzęt świetnie gra, kolumny czy inne graty .
Kupię NTE132
- Lecho
- 375...499 postów
A u mnie stara Aiwa drzwi (czy też może kieszeni, jak wolicie) kasety nie domyka bo tam silnik mały jest w tym celu no i kłopot bo mechanizm zgrzyta niby młockarnia jaka czy co...to chyba pasek luźny po tylu latach pracy ale autopsji aparatu na razie nie podejmuję, to nie szpulak Unitra gdzie wystarczy śrubokręt i dobra chęć. A szkoda takiego ustrojstwa, przeżyliśmy razem niemal pół żywota...
lubię szum starej płyty
Mam taką .Pięknie gra.
T
T
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Brawo Tomaszu. Same smakowite kąski. Co prawda skompletowałem już swój zestaw audio retro, to jednak za Uherem pozwolę sobie powzdychać.chrzan49 pisze:Chwalę sie...z
Mnie z kolei ostatnio nawróciło na LaserDisc i odtwarzacze CD pierwszej generacji. Mam CDP-101 ale szukam jeszcze czegoś fajnego.
Pozdrawiam, Witek.