Kolejny projekt tylko jaki?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kolejny projekt tylko jaki?
Witam. Po zbudowaniu wzmacniaczy: słuchawkowca na ECL 86, SE na EL 95 oraz SE na EL 84 przyszedł czas na coś poważniejszego. Od kilku lat mam transformatory toroidalne (od Piotra) 1k8 20W, oraz spory zapas lamp 6080 WC (odpowiednik 6N13S, 6AS7). Szukam więc jakiegoś sprawdzonego projektu (najlepiej wraz z opisem) wzmacniacza PP na wyżej wymienionych elementach.Z transformatorem zasilającym nie będzie większego problemu, więc klasa wzmacniacza jest sprawą otwartą. Priorytetem jest w miarę przyzwoita jakość dźwięku a nie moc. Liczę na Waszą pomoc. Dzięki.
Re: Kolejny projekt tylko jaki?
Pytanie ma to być SE czy PP na tej 6N13S ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Mam obecnie na stole albo jakąś wersję prototypową, albo jakąś dosyć wierną kopię wzmacniacza WT30-II Amplifona na lampach 6N13S. Obecnie siedzą tam lampy 6AS7 firmy GE. Tam są trzy lampy na kanał - czyli taki układ PP, w którym mamy w każdej gałęzi po trzy połówki lamp połączone równolegle (Twoje trafo nie będzie więc niestety pasować pod względem dopasowania). Piszę o tym wzmacniaczu aby podkreślić, że Twoja koncepcja układowa powinna uwzględnić ogromne rozbieżności parametrów tych lamp i ich pływanie podczas pracy (dotyczy to 6N13S, 6080 i innych odpowiedników). Ustawienie i potem panowanie nad właściwymi punktami pracy to prawdziwa "masakra"
. W tym wzmacniaczu każda połówka lampy ma swoje źródło prądowe - razem jest ich 12
i jak się przekonałem po oględzinach wspomnianego wzmacniacza te źróełka i z nimi lampy padają jak ulęgałki. W sumie jednak nie mam nic przeciwko tym lampom. Złożyłem kiedyś wzmacniacz na 6N13S, którego konstrukcja była opisana w krórymś numerze bodajże Elektroniki Praktycznej. Ten wzmacniacz był i jest totalnie ktytykowany, a ja muszę przyznać, że gra całkiem dobrze, a nawet lepiej niż dobrze
. Może zerknij na ten artykuł i zastanów się nad poprawkami układowymi proponowanymi na różnych forach - w tym i na naszym (o ile pamiętam też układ także był tutaj konstruktywnie krytykowany
).

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=10953rozzz pisze:Witam. ... Od kilku lat mam transformatory toroidalne (od Piotra) 1k8 20W, oraz spory zapas lamp 6080 WC (odpowiednik 6N13S, 6AS7). Szukam więc jakiegoś sprawdzonego projektu (najlepiej wraz z opisem) wzmacniacza PP na wyżej wymienionych elementach....
Gsmok posiadam WT30II od prawie dwóch lat nic się z nim nie dzieje.
Co prawda do niego nie zaglądałem do środka bo nie było takiej potrzeby.
Faktem jest, że za dużo go nie słucham z racji tego, iż posiadam również SE na 6N13S sterowaną 6E5P .
Jedno i drugie gra rewelacyjnie i posiada dobre parametry.
Pozdrawiam.
Co prawda do niego nie zaglądałem do środka bo nie było takiej potrzeby.
Faktem jest, że za dużo go nie słucham z racji tego, iż posiadam również SE na 6N13S sterowaną 6E5P .
Jedno i drugie gra rewelacyjnie i posiada dobre parametry.
Pozdrawiam.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Zdecydowanie PP. Takie mam transformatory.djivo pisze:Pytanie ma to być SE czy PP na tej 6N13S ?
No właśnie się waham pomiędzy projektem Piotra z tego wątku a zmodyfikowanym EP 8/2005 przez kol. HaderachZibi pisze: viewtopic.php?f=14&t=10953
viewtopic.php?f=8&t=16060&hilit=6n13s&start=75#p213685
I bądź tu człowieku mądry...