Witam.
Mam pytanie.
Czy ktoś może podać typ oraz napięcie zasilania tego generatora.
Brak tylnej ścianki z jakimkolwiek opisem.
Nie chcę podłączać go do sieci bo nie podoba mi się gniazdo zasilające.
GENERATOR RC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: GENERATOR RC
Witam
Generator jest tranzystorowy. Czy urządzenie zawiera transformator sieciowy?
Podaj parametry napisane na kondensatorach elektrolitycznych. Trochę dziwi w nim prostownik selenowy, urządzenia półprzewodnikowe były najczęściej zasilane przez prostowniki germanowe lub krzemowe.
Generator jest tranzystorowy. Czy urządzenie zawiera transformator sieciowy?
Podaj parametry napisane na kondensatorach elektrolitycznych. Trochę dziwi w nim prostownik selenowy, urządzenia półprzewodnikowe były najczęściej zasilane przez prostowniki germanowe lub krzemowe.
Ratujmy stare tranzystory!
Witam.
W tym generatorze znajduje się transformator sieciowy oraz dławik.
Elektrolity 3X po 2500uF/35/40V.
W tym generatorze znajduje się transformator sieciowy oraz dławik.
Elektrolity 3X po 2500uF/35/40V.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Upewnij się, że styki gniazda nie są połączone z obudową i podłacz urządzenie przez żarówkę 230V 40W.
Upewnij się, że styki gniazda nie są połączone z obudową i podłacz urządzenie przez żarówkę 230V 40W.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W pierwszej jednak kolejności rozrysowałbym sobie przynajmniej schemat zasilacza, sprawdził czy uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego nie ma przypadkiem możliwości przełaczania na rożne napięcia sieci, w razie gdyby tak było - wybrałbym połączenie odpowiadające pracy z najwyższym napięciem (szeregowe połaczenie sekcji lub całe uzwojenie połączone z gniazdem), włączył woltomierz napięcia stałego na wyjście prostownika, a pierwszego włącenia dokonałbym przez żarówkę a przynajmniej szeregowy rezystor ochronny. W razie gdyby napięcie wyprostowane przekroczyło napięcie dopuszczalne kondensatora - wyłączył natychmiast. W przeciwnym razie - sprawdził jeszcze czy jakiś tranzystor lub rezystor nie grzeje się nadmiernie, i dopiero wówczas, redukując stopniowo opór ochronny załączył na pełne napięcie sieci.
To chyba generator serwisowy połączony z zasilaczem, świadczy o tym regulator napięcia i miernik po prawej stronie płyty czołowej. To również tłumaczyłoby obecność stosunkowo dużych transformatorów i prostowników selenowych. Urządzenie wygląda na wyprodukowane w latach sześćdziesiątych, a wtedy jeszcze dość powszechnie stosowano seleny. Zresztą, swego czasu wpadły mi w ręce selenowe prostowniki mostkowe zamknięte w plastykowych kostkach, kształtem i rozmiarami przypominające współczesne krzemowe. Wymontowałem je z płyty zasilacza telewizora wyprodukowanego na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Współpracowały tam z niewielkim transformatorem zasilacza układu czuwania. Pozostałe półprzewodniki były całkiem współczesne łącznie z z 7805 i podobnymi stabilizatorami.
785mm
To jest standardowe gniazdo 220V z lat 70 o ile się nie mylę, mam tego mnóstwo w starych laserach i innych sprzętach z reguły produkcji RFT. Jak chcesz takie daj znać, chyba nawet kompletny kabel powinienem znaleźć.