Czym właściwie jest ECL86?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czym właściwie jest ECL86?
A chodzi o część pentodową. Nie ma tam siatki trzeciej w formie skrętki (jak np w EL84) a metalowa ramka, co ciekawe okienkiem skierowana w węższą stronę anody. Czyli to tetroda strumieniowa?
Wiem też, że to bez znaczenia, przecież działa, ale warto wiedzieć więcej....
Wiem też, że to bez znaczenia, przecież działa, ale warto wiedzieć więcej....
Poszukuję 1R5T.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Czym właściwie jest ECL86?
Z wątku o 6F12PSTUDI pisze:Tetroda to tetroda ma dwie siatki a pentoda trzy. Dopisek strumienionwa oznacza że strumień ukształtowany przez oczka pierwszej siatki w drodze do anody nie trafia w oczka pozostały siatek. Dlatego nie ma triod strumienowych.jacekk pisze: Albo pentody strumieniowe, nie wiem od czego nazwa zależy skoro teoretycznie siatki są trzy. Np 2P1P... taka pentoda tetrodyzowana, albo tetroda spentodyzowana
Dla zmniejszenia oddziaływania anody na siatkę ekranująca stosowano dodatkowy ekran, który powszechnie jest mylnie kojarzony z funkcja formowania strumienia (nie ma strumienia ale jest szereg cienkich płaskich strumieni wybiegających z siatki sterującej). Analogiczny ekran znajdziemy w triodach VHF zwanych neutrodami jak np. PC900. Taki ekran może mieć i zwykła tetroda - niestrumienowa.
To że na drodze od katody do anody pominięciu siatki sterującej elektrony mnie trafiają w pozostałe siatki oznacza że w tetrodzie znika efekt dynatronowy (ekran dodatkowo separuje te części anody i siatki ekranującej które nie mają związku z te stumieniami elektronów). Przy okazji uzyskuje się niski prąd siatki ekranującej co jest ogromna zaletę - ostrzejsze kolano ch0ki przy niskich Ua.
Lampami strumieniowymi są też lampy prętowe - 1Ż29B, 1Ż24B itp.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jan Hennel natomiast przedstawia tetrodę wiązkową jako pięcioelektrodową lampę przeznaczoną do zastosowania we wzmacniaczach mocy. Lampy te zamiast trzeciej siatki posiadają płytki wiązkujące powodujące powiększenie bariery potencjału między anodą i siatką drugą [1].
Taka konstrukcja niweluje efekt dynatronowy. Wzajemne ułożenie żeberek siatki nie ma tu nic do rzeczy, gdyż sprawa dzieje się między drugą siatką, a anodą.
[1]Jan Hennel Lampy Elektronowe, WNT Warszawa, wydanie 4, 1969; strona 234.
Taka konstrukcja niweluje efekt dynatronowy. Wzajemne ułożenie żeberek siatki nie ma tu nic do rzeczy, gdyż sprawa dzieje się między drugą siatką, a anodą.
[1]Jan Hennel Lampy Elektronowe, WNT Warszawa, wydanie 4, 1969; strona 234.
Niestety nieprecyzyjne tłumacznenia prowadzą do błędnych wniosków. Owszem ta blacha tworzy przesłonę dla strumieni elektronów utworzonych już przed siatki pierwsząi drugą. Ogranicza wiązkę strumieni.Piotr pisze:Lampy te zamiast trzeciej siatki posiadają płytki wiązkujące powodujące powiększenie bariery potencjału między anodą i siatką drugą [1].
Jak zastosujemy prezyzyjnie nawinięte siatki pierwszą i drugą tak że elktron przelatujacy przez oczka siatki pierwszej nie może trafić w drugą siatkę to mamy już naczaćo zminimalizowany efekt dynatronowy. Pozostaje jeszcze odekranować te cześci siatki drugiej od anody które nie wpływają na wiązki elektronów.
Identyczny zabieg stosowano w specjalnej kontrukcji triody dla zakresu VHF zwanej neutrodą. Ta dodatkowa blacha - ekran skutecznie minimalizuje szkodliwą przejmenośc zwrotą Cag.
Aby uściślić tetroda strumieniona będzie wytedy gdy ma odpowiednio wykonane dwie iatki i ten ekran pomiezy g2 a anodą, zaś gdy mamy trzy siatki wykonane tak aby elektrony nie trafiały w kolejne dwie. Inną kalsyfikacja - typowo amerykańską - będzie fakt czy tę trzecią elektrodę wyprowadozno elektrycznie oddzielnie poza bańkę.
Im "kolano" dla niskich Ua jest ostrzejsze tym bardziej jest strumieniową tetroda/pentoda.
Nie do końca bowiem strumień elektornów wpływa na rozkład potencjałów. Przy odpowiedniej ogległości g2 anoda wiązki się rozszerzaja na tyle że tworzą barierę dla wstecznego kierunku elektronów wtórnych.Piotr pisze: Taka konstrukcja niweluje efekt dynatronowy. Wzajemne ułożenie żeberek siatki nie ma tu nic do rzeczy, gdyż sprawa dzieje się między drugą siatką, a anodą.
Najłatwiej elektronom wtórnym jest dotrzeć do tych "nieroboczych" fragmentów siatki ekranującej.
Zastanów się się pole elektryczne wytworozne przez ten ekran ma sensowne natężenie w pobliżu krawędzi wycięcia, czyli tam gdzie strumienie staja sie coraz słabsze. W ten sposób zaostrzamy niejako krawędzie strumieni.
W USA bardzie przykłądano sie do tworzenie strumieni elektronów niż w Europie - gdzie druga wojna niestety znokautowała przemysł. Lampy strumieniowe wymagały droższych maszyn, stranniejszego wykonania. No ale za to za wielką wodą ten trend doprowadził do skonstruowania lamp wybitnie strumienioych jak 6BN6, 6AR8, 7360.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Lampa ECL86 na pewno nie jest tetrodą strumieniową: z uwagi na różną gęstość siatki pierwszej i drugiej. Siatka pierwsza jest bardo gęsta, gdyż postawiono tu na jak największe nachylenie a tym samym i czułość wzmacniacza z taką lampą.
Natomiast strumieniowy charakter mają lampy przeznaczone do układów odchylania, mające siatki o jednakowym skoku zwojów, mianowicie PCL805, PL81, 6P45S,; PL504 zapewne też choć jej wewnętrnej konstrukcji nie widziałem.
Pewne cechy tetrody strumieniowej (żeberka siatki drugiej w cieniu żeberek siatki pierwszej) ma również lampa EL86 (PL84, UL84) choć nie ma ona ramki "wiązkującej" lecz normalną, właściwą dla pentod pętaną siatkę trzecią. Stosownie do takiej konstrukcji cechuje się ona niskim napięciem "kolana", bardzo dobrym stosunkiem rozdziału prądów Ia/Ig2 jak również nadaje się do pracy w układach odchylania pionowego OTV ("Record" z enerdupka lub nasz Koral/Nefryt). Jednak wymaga ona wyższego napięcia sterującego niż całkiem już klasyczna pentoda EL84 o tej samej mocy.
Natomiast strumieniowy charakter mają lampy przeznaczone do układów odchylania, mające siatki o jednakowym skoku zwojów, mianowicie PCL805, PL81, 6P45S,; PL504 zapewne też choć jej wewnętrnej konstrukcji nie widziałem.
Pewne cechy tetrody strumieniowej (żeberka siatki drugiej w cieniu żeberek siatki pierwszej) ma również lampa EL86 (PL84, UL84) choć nie ma ona ramki "wiązkującej" lecz normalną, właściwą dla pentod pętaną siatkę trzecią. Stosownie do takiej konstrukcji cechuje się ona niskim napięciem "kolana", bardzo dobrym stosunkiem rozdziału prądów Ia/Ig2 jak również nadaje się do pracy w układach odchylania pionowego OTV ("Record" z enerdupka lub nasz Koral/Nefryt). Jednak wymaga ona wyższego napięcia sterującego niż całkiem już klasyczna pentoda EL84 o tej samej mocy.
W żaden sposób to nie determinuje czy to lampa strumieniowa.Tomek Janiszewski pisze:choć nie ma ona ramki "wiązkującej"
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Mój drogi, odsyłam cię do wspomnianej lektury. Nie jest to tłumaczenie, lecz jedna z ważniejszych pozycji polskiej literatury lampowej.STUDI pisze:Niestety nieprecyzyjne tłumacznenia prowadzą do błędnych wniosków.
W następnej kolejności odsyłam cię do lektury słownika języka polskiego, gdyż ilość błędów i literówek jakie robisz jest równie ogromna, co konsekwentna.
Tyle z mojej strony, nie gustuję w grze w szachy z gołębiami.