Kable głośnikowe i Audio Mity

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

witko
100...124 posty
100...124 posty

Kable głośnikowe i Audio Mity

Post autor: witko »

Witam,
zupełnym przypadkiem znalazłem ciekawy filmik dotyczący testowania jakości kabli głośnikowych:Townshend Audio Isolda Speaker Cable "geometry matters"

I jeszcze inny dotyczący min. testów odsłuchowych i psychoakustyki ogólnie: Audio Myths Workshop

Muszę przyznać, że oba mnie mocno zaciekawiły; szkoda, że nie posiadam oscyloskopu dwukanałowego :(

Pozdr, wk.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Kable głośnikowe i Audio Mity

Post autor: Romekd »

Witam.
Obejrzałem pierwszy film i jestem zaskoczony, z jaką łatwością, dysponując bardzo prostym sprzętem, można wciskać ludziom pseudonaukowe brednie i jeszcze dla niektórych audiofilów uchodzić za znawcę.. :wink: Myślę, że gość na tym filmie sam nie wie co tak naprawdę bada. Jak można podawać przez przewody, mające przecież jakąś niewielką rezystancję (pojemność i indukcyjność nie mają tu większego znaczenia) na inercyjny odbiornik przebieg prostokątny o częstotliwości 2 kHz, oraz twierdzić, że w przewodach tych powstają jakieś zniekształcenia.. Jak w ogóle w przypadku przebiegu prostokątnego i liniowych elementów można mówić o zniekształceniach? Idealny sygnał prostokątny zawiera nieskończoną ilość nieparzystych harmonicznych (w żadnym razie nie można go traktować jako typowego sygnału audio), rozciągających się do nieskończenie wielkich częstotliwości, z czego człowiek po 50. roku życia może słyszeć jedynie dwie najbliższe (6 kHz, 10 kHz), a jak ma jeszcze wyjątkowo dobry słuch (w tym wieku to rzadkość), to może jeszcze kolejną (14 kHz) Sam wzmacniacz może cechować się pasmem rzędu kilkuset kHz, ale sygnały otrzymywane z dostępnych źródeł audio i tak kończą się na 20 kHz, lub tylko nieco wyżej (dla młodych ludzi o wybitnym słuchu..).. Sygnałem prostokątnym można badać pośrednio pasmo przenoszenia wzmacniacza, szybkość narastania sygnału na wyjściu itp., ale nie zniekształcenia kabli..:lol:
Poza tym w przyjętej metodzie "analizy" sygnałów widać banalne błędy, które "nieco" kompromitują autora filmiku. Prąd płynący ze wzmacniacza do kolumny głośnikowej zamyka się przez masy sond oscyloskopowych i masę samego oscyloskopu (doskonale widać to w 3:34 minucie filmu, gdy po podłączeniu tylko jednego z pary przewodów głośnik zaczyna pracować, a na ekranie pojawiają się oba przebiegi...). Do takich obserwacji należałoby użyć oscyloskopu z wejściami odseparowanymi galwanicznie..

Na ochłodzenie entuzjastów tego filmu proponuję inny, równie "naukowy" i zbliżony poziomem:
http://www.youtube.com/watch?v=ktgq_Fblpyc

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Masz racje Romku.Świat pełen matołów niestety usiłujących udowodnić albo niepokalane poczęcie albo produkujących takie filmiki nawet nie na poziom przedprzedszkolny.
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Dzięki takim osobom inni zarabiają całkiem niemałe pieniądze na sprzedaży różnych dziwnych wynalazków. Część sukcesu to mity, trochę "udowodnionej teorii" i sporo autosugestii. No i niewiedza tudzież ignorancja potencjalnych klientów.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ale właśnie od tego są takie Fora jak Trioda.pl aby ten Szum Redukować :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
ODPOWIEDZ