Transformatory sieciowe EI - sposób nawijania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformatory sieciowe EI - sposób nawijania
Nurtuje mnie jedno pytanie na które nawijacze transformatorów powinni znać odpowiedź - mam plecionkę 3 drutów przy zakończeniach uzw. pierwotnego, ale patrząc już w głąb transformatora drut leży nie skręcony. Pomyślałem, że trafo ma nawinięte uzwojenie jednocześnie 3 drutami, ale po rozpleceniu ich przy końcówce tylko jeden z nich pokazuje rezystancję do drugiego końca uzwojenia a względem nim a pozostałymi 2 drutami jest kilkanaście M ohm, natomiast pomiędzy tymi drutami jest "zwarcie". Przypuszczam, że ta "technologia" skrętki jest stosowana przy cienkich drutach nawojowych, by móc je pewnie przylutować do końcówki, ale w takim razie jak są one połączone z dalszą częścią druta? Czy nie jest czasem tak, że jeden drut jest tym właściwym dla uzwojenia pierwotnego a te dwa stanowią nie jako drut złożony na połowę i skręcony z tamtym właściwym?
-
- 2500...3124 posty
Re: Transformatory sieciowe EI - sposób nawijania
W małych trafkach tak robią wszędzie, chodzi o wytrzymałość mechaniczną, nic poza tym. 3 druciki trudniej zerwać.
Dzięki, teraz mam pewność. Pytanie powiązane - czy istnieje katalog naszych krajowych transformatorów sieciowych z uwzględnieniem ilości zwoi drutu i ich średnic?
Jeśli ktoś ma taki katalog to ja też poproszę-długo szukałem w sieci i nie znalazłem.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈