Wzmacniacz lampowy stereo + zasilacz.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz lampowy stereo+zasilacz.

Post autor: krzem3 »

Odgrzebałem mój wątek dotyczący pierwszego mojego wzmacniacza, obecnie czeka mnie przebudowa samego dzielonego wzmacniacza.
Wszystko za sprawą wykonania na zamówienie przez Kolegę Piotra, dostosowanych do mojego projektu transformatorów wyjściowych Push Pull UL. Raa 3,3K, impedancja wyjściowa 4 - 8 omów, waga 1 sztuki 4,60 kg X 2 = 9,20 kg, średnica 138 mm X wys. 80 mm.

krzem3
Załączniki
1. TG. 4 X EL34.JPG
2. TG. 4 X EL34.JPG
3. TG. 4 X EL34.JPG
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Podłączyłem obok wzmacniacza, prowizorycznie na dłuższych przewodach transformator wyjściowy, wykonując z ciekawości pomiary przebiegu prostokątnego 1 KHz przy mocy 70, 80, 100W oraz górnego pasma bez sprzężenia zwrotnego. Po modyfikacji wzmacniacza i podłączeniu USZ powinno być jeszcze lepiej.

krzem3
Załączniki
1 KHz - 70W.JPG
1 KHz - 80W.JPG
1 KHz - 100W.JPG
79,69 KHz - 10W-3dB.JPG
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dalsze wstępne pomiary wzmacniacza z transformatorami wyjściowymi Haiku Audio. Myślę, że należy trochę poprawić odwracacz fazy,wówczas w 2008 roku wzmacniacz wykonałem intuicyjnie i na słuch, nie mając praktycznie żadnych przyrządów pomiarowych. Zdjęcia dolnego pasma trudno wykonać (migotanie), więc jakość nie jest najlepsza.

Parametry TG 4 X EL34 podane przez HAIKU-AUDIO

Toroidalny transformator głośnikowy (wyjściowy) do wzmacniacza lampowego.
Przekładnia: 3,3kΩ - 4Ω i 8Ω
Przenoszona moc: 70W (do 130W w zależności od zastosowanego układu)
Pasmo -3dB: 8Hz - 90kHz (w zależności od układu można osiągnąć pasmo nawet do 250kHz)
Typ układu: Przeciwsobny (Push-Pull)
Tryb pracy: Ultraliniowy z odczepami 40% (Można również zastosować tryb pentodowy lub triodowy)
Klasa pracy: A, AB lub B
Lampy: 2x KT88, 2x 6550, 4x EL34, 4x 6L6-GC itp.
Wysokość 85mm, średnica 135mm.
Waga: 4,6kg/szt!
Ogromne rozmiary rdzenia i nadwymiarowe średnice uzwojeń to gwarancja potężnego basu, a specjalna 8-sekcyjna budowa zapewnia pasmo nieosiągalne dla zwykłych transformatorów.

Transformator toroidalny zapewnia doskonałe sprzężenie magnetyczne, co w praktyce przekłada się na szerokie pasmo i niskie zniekształcenia nie tylko w klasie A, lecz również w klasach AB i B.

Do wykonania transformatora użyto materiałów najwyższej jakości, a wymiary rdzenia i przekroje uzwojeń przyjęto z dużymi nadmiarami, aby zapewnić wierność odtwarzania dźwięku i niezawodność nawet w trudnych warunkach.

Wnętrze transformatora jest zalane żywicą.
Załączniki
Górne pasmo.
Górne pasmo.
Pomiary dolnego pasma.
Pomiary dolnego pasma.
Pomiary dolnego pasma.
Pomiary dolnego pasma.
Pomiary dolnego pasma.
Pomiary dolnego pasma.
a) Stabilność przy 10 KHz - 70W bez USZ.JPG
b) Stabilność przy 10 KHz - 80W bez USZ.JPG
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Pomiary mocy wyjściowej.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przebudowa dzielonego wzmacniacza.

Aby zmieścić ogromne transformatory wyjściowe, musiałem wykonać dodatkowe dolne chassis i połączyć z właściwym, obudowa jest teraz przestrzenna z dobrą wentylacją. Panele z przodu dzielonego wzmacniacza oraz zasilacza, wykonane są z blachy nierdzewnej będą lakierowane pod dotychczasowy kolor. Zostały usunięte wszystkie diody sygnalizacyjne, nie będzie żadnych świecidełek na panelach czołowych, pozostanie jedynie analogowy wskaźnik wysterowania sygnałem wejściowym z możliwością wyłączenia oświetlenia. Z uwagi, że zasilacz jest wykonany z pewnym zapasem mocy, dodałem w dolnej części wzmacniacza dodatkową baterię elektrolitów 2 X 870uF Pozostaną dotychczasowe systemy na przekaźnikach, przełączenia przewodów głośnikowych na drugi wzmacniacz oraz zmiana impedancji wyjściowej 4 - 8 omów, bez uciążliwego przekładania przewodów głośnikowych. Z panela czołowego zasilacza zostaną usunięte wyświetlacze LCD napięć anodowych. Pozostało jeszcze podłączenie potencjometru do płytki sygnałowej oraz płytki wzmacniacza dla wskaźników wysterowania. Kilka zdjęć z prac montażowych.

krzem3
Załączniki
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wzmacniacz po przebudowie wstępnie uruchomiłem, teraz czas na zmianę panela przedniego w zasilaczu, przy okazji usunięte zostaną wyświetlacze LED oraz diody. Po wymianie transformatorów wyjściowych, wzmacniacz nareszcie dysponuje właściwą mocą wyjściową.

krzem3
Załączniki
Uruchomienie.JPG
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

krzem3 pisze:...przy okazji usunięte zostaną wyświetlacze LED oraz diody.
Jeśli tego nie doczytałem, to przepraszam, ale w zasadzie dlaczego chcesz usunąć te wyświetlacze?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Miałem wrażenie, że wskaźniki LCD nie są akceptowane oraz za bardzo nie pasują do analogowych wskaźników wychylnych.
Panel zamówiłem bez wycięcia okienek na wskaźniki, można ewentualnie pozostawić dotychczasowy panel ze wskaźnikami i diodami. Tylko, czy dotychczasowy panel w zasilaczu, będzie pasować do panela wzmacniacza?

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po zamontowaniu transformatorów wyjściowych i modyfikacji wzmacniacza, górne pasmo ustawiłem na poziomie 60 KHz dolne w granicach 12 Hz. Mam zapytanie, które pomiary przebiegu prostokątnego wyglądają prawidłowo na zdjęciach nr 1, 2, czy 3, 4 ?
Znacząco lepszych parametrów już na pewno nie uzyskam w tej dzielonej konstrukcji, teraz przechodzę do zmiany panela w zasilaczu.

krzem3
Załączniki
1) 10 KHz - 10W.JPG
2) 20 KHz - 10W.JPG
3) 10 KHz - 10W.JPG
4) 20 KHz  - 10W.JPG
5) 49,8 Hz - 15W.JPG
6) 99,9 Hz - 15W.JPG
7} 1 KHz - 10W.JPG
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz lampowy stereo + zasilacz.

Dwa basiory już stoją razem, jak nazywa moje wzmacniacze kolega pasio. Panele są jeszcze bez nałożonych napisów, które już przygotowuję i w najbliższym czasie wykonam.
Wzmacniacz po gruntownej przeróbce, przeszedł sporo testów odsłuchowych i zmian modyfikacyjnych. Zasilacze dla stopni mocy, wzbogaciły się o dodatkowe pojemności filtrujące w sumie 2 X 1500 uF. Zasilacze dla stopni wejściowych, odwracacza fazy i wysterowania 2 X 1000 uF. Wyświetlacze LCD w zasilaczu, postanowiłem jednak pozostawić, ze względu na włożoną moją pracę. Podwyższona obudowa właściwego wzmacniacza, pomieściła swobodnie ogromne transformatory wyjściowe oraz zapewnia dobrą cyrkulację powietrza. Zasilacz około 20 kg, chociaż ma niską obudowę, nie nagrzewa się, ze względu na zastosowany ponad wymiarowy transformator sieciowy. Zgromadzona energia w baterii elektrolitów, duża moc wyjściowa, zapewniają dobry i silny bas. Pozostaje tylko słuchać godzinami dobrej jakości płyt CD, SACD, HDCD. Szkoda, że kolegów coraz więcej odchodzi i już właściwie nie ma z kim powspominać przy muzyce o starych przebojach i zespołach. I tak kończy się moja wspaniała przygoda DIY, na moim pierwszym i zarówno ostatnim wzmacniaczu po modyfikacji.

Pozdrawiam

krzem3
Załączniki
01.JPG
02.JPG
03.JPG
04.JPG
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

Teraz trzeba Ci dobrych kolumn do tych potworków :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Chodzi o moc kolumn? JBL E-100 o efektywności 91 dB przenoszą moc max do 400W, więc mój słabowity wzmacniacz nie zagraża głośnikom. To są kolumny o brzmieniu koncertowym rock, blues akurat na moje potrzeby są zupełnie wystarczające.

Pozdrawiam

krzem3
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Chodziło mi raczej o to, że szkoda Twoich wzmacniaczy na te JBLe. Zasługują na coś porządniejszego, oczywiście nie urażając nikogo. Dobre kolumny dopiero pokazałyby ile ten wzmacniacz ma w sobie życia :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

dolphin123 pisze:Chodziło mi raczej o to, że szkoda Twoich wzmacniaczy na te JBLe. Zasługują na coś porządniejszego, oczywiście nie urażając nikogo. Dobre kolumny dopiero pokazałyby ile ten wzmacniacz ma w sobie życia :)
Jakie Kolega konkretnie sugeruje kolumny głośnikowe, nie słysząc dotychczasowego zestawu, w dodatku nie mając żadnego porównania bo z czego. Przedziału 5 tysięcy złotych nie zamierzam przekraczać, ponieważ nic lepszego nie kupię, a co droższe niekoniecznie musi być lepsze. Kolumny JBL Northridge Seria E-100 kupiłem dekadę temu i bardzo jestem z tego zestawu zadowolony. Poza tym pracują na przemian z amplitunerem Harman Kardon HK 3470 o mocy wyjściowej sinus 2 X 100 W oraz wzmacniaczami lampowymi. Wymiary kolumny z nadstawką JBL studio wys 1450 X szer 310 X głęb 370 mm moc szczytowa-ciągła 110/400 W, efektywność 91 dB.

Pozdrawiam

JK
Załączniki
JBL E-100
JBL E-100
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Słuchałem tego zestawu stąd też moja wypowiedź :) Jak jesteś zadowolony, to nic tylko się cieszyć, nic na siłę.
Jeśli przyjdzie ochota, proponuję zagłębić się w budowę zestawów głośnikowych, sam zobaczysz jak to wciąga i ile daje radości przy marketingowej otoczce. :)\
Identycznie jak ze wzmacniaczami, które pokazujesz :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Do samodzielnej budowy zestawu głośnikowego należy mieć warunki, poza tym mnie to już nie kręci dlatego kupuję zestawy firmowe.
Muzyki kameralnej nie słucham, a do rocka i podobnych gatunków moje zestawy zupełnie wystarczą. Jak się zbliża 70-ka, to nie ma sensu już więcej inwestować i tak więcej nie usłyszę.

PS.
Jaka jest pewność, że kolumny wykonane metodą chałupniczą zagrają lepiej od firmowych? Gdzie sprzęt pomiarowy, komora bezechowa? Specjalistyczne firmy latami ulepszają własne konstrukcje. Złożenie do kupy kilkunastu elementów oraz włożenie głośników, nie gwarantuje uzyskania dobrego dźwięku. Pomijam już nawet specjalistyczne pomiary które nie sposób wykonać w stolarni lub garażu.

Pozdrawiam
JK
ODPOWIEDZ