SLO preamp +SE 0.25-1W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

SLO preamp +SE 0.25-1W

Post autor: wremir »

Chcialem zrobic maly przedwzmacniacz i zaczalem od tylu jak zwykle u mnie czyli od obudowy ,
z mysla ze zobacze co pozniej tam upcham.
kilka zdjec na greckim forum muzycznym

http://www.noiz.gr/index.php?topic=200237.0

Szerokosc i dlugosc byla ograniczona od blach perforowanych ktore w tym celu przygarnalem.
Wysokosc 1U (wewnatrz 42.5mm) , i za ten wybor przyszlo mi ciezko zaplacic dziesiatkami , a moze i setkami godzin.
W koncu wybor padl na SLO i usiadlem zeby to zaprojektowac . chcialem tez w srodku upakowac mala koncowke
do 1W zeby miec juz i ta mysl zezarla mi duzo miejca w srodku ( lampa , trafo) pomijajac to ze musialem uwzglednic conajmniej
8-10 mA na nia. I tu zaczely sie pierwsze problemy.

Poniewaz pierwsza mysl o zasilaniu byla 2 trafa eI48 back to back wyznaczylem miejsce na nie szerokosc
6cm .
Niestety juz przy uruchamianiu przedwzmacniacza juz wiedzialem ze ten numer tu nie przejdzie.
I ze wzgledu na prad jakim 2 trafo obciazalo pierwsze , i prad i napiecie anodowe jakie moglem uzyskac
na drugim.
Zamowilem trafko dajace 300v tylko na anodowe zadajac taka grubosc rdzenia i grubosci drutu.
i uslyszalem ze to specjalne trafo , nie ma takich karkasow itd...
mowie , niech tam sprobuje, i te ktore zrobil , bylo dobre , ale tylko na przedwzmacniacz.
zadnego miliampera wiecej.
Tydzien stracilem na proby i rozne sztuczki , zmienilem uklad przelaczenia ldr-ow na tranzystorowy, bo ten orginalny
ogrzewal na darmo rezystor , zadne inne proby z oszczednoscia pradu nic dac tu nie mogly.
Toroidalny juz nie wchodzil tu w rachube bo najmniejszy jaki moglem zamowic byl 7cm, a na zaczynanie od poczatku juz nie mialem ani sil ani ochoty.
Gdy bylem juz bliski wyrywania koncowki ze srodka , wpadl mi pewien pomysl.
Kupilem sztange blach transformatorowych , zrobilem karkas i namotalem trafo ktore teraz moze zasilac nawet wzmak 18W.
Smiac mi sie chce kiedy patrze na to ustrojstwo , jest naprawde male.
Szerokosc 208mm glebokie na 198mm i wysokie na 44mm.
Sama obudowa jest solidna , przod i tyl aluminium 3mm a gola wazy 1.1kg.
calosc wazy 3.5 kg.
Przedwzmacniacz ruszyl od kopa i nie interesuje sie nim na razie na tym etapie.
Brumow , sprzezen itd -zero. Masa tylko dobrze przemyslana gwiazda !

Tematem , ktory mnie nurtuje teraz dniami i nocami, jest temat koncowki.
Obejrzalem juz chyba wszystko co moglem znalezc na ten temat, zrobilem kilka prob na poczatek i dalej nie moge zdecydowac.
Uklad ma byc na lampach ECC 81,82,83 SE klasa A pojedyncza trioda (chyba ze ECC83 rownolegle)
Moc wyjsciowa pozwalajaca na Sluchanie gitary w domu dla siebie(nie dla sasiadow) czyli cos tak na poziomie dobrej gitary akustycznej
i to dla czystego kanalu jak i przesterowanego.Najlepiej jakby na takim poziomie przesterowywala sie i koncowka , co przy probach widzialem ze ciezko
to uzyskac...
Zrobilem tez probe na polowce ECC83 , i jeszcze ta lampe pomecze rownolegle ale wydawalo mi sie ze ogolnie za bardzo przesterowuje i na czystym.
Moim problemem jest to ze w zasadzie nie jestem osluchany z roznym sprzetem.
Przy probach z ECC81 , 82 slysze minimalne roznice , i sam nie potrafie powiedziec czy jest lepiej , czy gorzej...
Czy inaczej mowiac , podoba mi sie i to i tamto...Szykuje wlasnie reamper , zeby nagrac wszystkie proby i moze wtedy bede mial jakis szerszy obraz.
Dla mnie pieknie gra marshall JMP-1 na 12at7 i pozostale z 50-cio lecia na 12au7 i Scream machine Pitera .
Ciekawy tez jest post faceta ktory przerabial jednak BLACKHEART BH1

http://www.mylespaul.com/forums/squawk- ... -mods.html

Wiem ze ostateczna ocena to kwestia gustu , rodzaju muzyki itd...
Najlepiej jakbym mogl wsadzic 2 albo 3 typy lamp i przelaczac je , wtedy z czasem samo okazalo by sie ktory wybor jest najlepszy i najczesciej uzywany.

Moja prosba do Was jest taka, czy ma ktos doswiadczenia z taka koncowka?
Moze jakies sugestie pozwalajace zawezic proby dotyczce
typu lamp , Napiecia zasilania i punktow pracy i zwiazane z tym znieksztalcenia te pozadane i nie...
Trafκo wydlubalem kiedys z ulicy z jakiegos tv Philips , a ze mialo troche przeswitu , to dowinalem ok 400 zwojow i mam teraz 19K i 24K/8Ω
Ostatnio zmieniony ndz, 24 listopada 2013, 23:12 przez wremir, łącznie zmieniany 2 razy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: SLO preamp +SE 0.25-1W

Post autor: painlust »

Ja zrobiłem coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight= ale to PP a nie SE.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Co tam dużo mówić- piękna robota.
Ja bym wsadził końcówkę z FireFly (PP ECC82 samoodwracający)
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

Niestety nie bralem wecale pod uwage PP ze wzgledu na moc, ten Firefly potrafi niezle zaryczec.
A niechcialbym robic koncowki zeby ja pozniej "wyciszac" jakims attenuatorem.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Firefly ma 1W, a to czy PP czy SE nie ma większego znaczenia, natężenie dźwięku w sporym stopniu zależy także od głośnika- inaczej zagra na 8', a inaczej na paczce 4x12 (zapewne 3-4 krotnie głośniej) ;)
Mógł byś podać wymiary obudowy w milimetrach? Na prawdę jestem pod wrażeniem, mocno upchane, a montaż ładny.
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

Szerokosc 208mm glebokie na 198mm i wysokie na 44mm.
wewnetrzne wymiary mniejsze o grubosc blach czyli ok 206x192x42...
Nie wiem czy doradzic komus zrobienie czegos podobnego, bez koncowki bylo by bardziej przejrzyscie.
Jest to prototyp , i juz takim zostanie .
Jakby sie uparl , mozna jeszcze to zmniejszyc, ale nie to bylo moim celem.
Kiedy robilem projekt , wiele rzeczy robilem na wyrost , nie wiedzialem jakie elementy znajde itd...
teraz robilbym juz na pewniaka i moze zaoszczedzilbym kilka mm.
W 2U po pierwsze kazde trafo sie miesci i
mozna zrobic 1 plytke , no gora 2 , a to zaoszczedzi tej wiazki kabli tam i z powrotem.
W tej chwili przyszedl mi pomysl jak powinienem to zrobic...
wszystko co widac jest zamocowane do plyty dolnej.
Moglem zrobic szyny i do nich przymocowac wszystko, i plyta dolna bylaby zdejmowana.
Podczas prob kondensator treble zamienil sie w rezystor. zeby go wymienic godzine mi zabralo .
Musialem zdemontowac panel przedni i ta waska pozioma plytke.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jakie masz napięcie żarzenia?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

12,6V na lm338.
Wszystkie napiecia stabilizowane 5V I anodowe , nie mogac sie doczekac LR8 , zrobilem na mosfecie.
Anodowe tylko dlatego zeby nie skakalo napiecie przy wlaczaniu koncowki.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A czy masz zapas na tym żarzeniu - tak około 0,5A? Bo miałbym propozycję rozwiązania problemu końcówki mocy: 12K5.

http://www.sophtamps.ca/mambo/index.php ... &Itemid=37
http://diy-fever.com/amps/12k5_flea_power_amp/

http://allegro.pl/nowa-lampa-sylvania-1 ... 72873.html

Trafo wyjściowe też by się jakieś dobrało - przy 35mW mocy wyjściowej żadne o odpowiedniej przekładni chyba nie byłoby zbyt krytyczne...
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

Dzieki Thereminator ! Tak to fajna lampka i mam zapas pradu zarzenia ok pol ampera.
Sprawa jest taka ze takich lamp nie mam , posiadam za to kilka nowych Philipsa , Sylvania itd...
ECC81,82 , ktorych jak dotad nie mialem gdzie wsadzic, po drugie plytka jest juz pod ECC i nie mam juz ochoty na zmiany .I tak robilem juz nowa plytke zasilania ze wzgledu na zmiane ukladu przelaczania kanalow ktory znajduje sie na niej.
Moje watpliwosci wiec ograniczaja sie do ostatecznego wyboru typu lampy i jej punktu pracy.
Nie potrafie tez za bardzo zrozumiec celu np.Fendera i innych , gdzie driver reverb jest zasilany nawet do 440V. W jakim celu projektowali uklad pracy lampy w tak ekstremalnych warunkach ?
Robili pozniej jakies mody , ale znow napiecie pozostawalo wysokie.
Znieksztalcenia powinny tez byc duze w takim ukladzie i obcinanie bardzo niesymetryczne.
Nie sadze zeby konstruktorom chodzilo o znieksztalcenia, nawet te pozadane we wzmacniaczu typowo clean...
Nie slyszalem reverbu w fenderze , i ciekawy jestem jak brzmialby glosnik podlaczony w miejsce sprezyn.
Ogolnie mowiac zawezam temat do wyboru pomiedzy tymi dwiema triodami i ich punktem pracy.
Kompromis miedzy sygnalem czystym ile sie da i mozliwoscia latwego przesterowania koncowki.
Zaczne pojutrze proby i musze zadecydowac jaki bedzie najlepszy wybor, jestem zmeczony juz tym tematem i znajac siebie , jak to porzuce teraz nie wiem kiedy do niego wroce , bo juz inne pomysly chodza po glowie.
Wszystkie Wasze uwagi i doswiadczenia beda bardzo cenne dla mnie , i pozwola oszczedzic czasu...
Wszystko wskazuje ze powinienem sie skupic na ECC82, , ale Marshall w JMP-1H/C uzyl ECC81 i tez niezle brzmi... sam juz nie wiem , nie chce zebym pozniej mial niedosyt ...
Szkoda ze nie wpieprzylem tam jeszcze jednego cokolu i przelacznik koncowek, :lol:
Mialbym rozwiazany problem dotyczacy typu lampy.
Podobnie zrobilem Foxtrota ktory ma dwa cokoly na ECL86 i ECL82 , a dwa ruchy lutownicy pozwalaja na uzycie PCL86.
Wkrotce go przedstawie jak skoncze ten temat , chocby dlatego ze NIE PISZCZY :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jest odwrotnie niż myślisz - wyższe napięcie anodowe , to większy headroom i czystsze brzmienie.
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

Tak , wiem o tym i biore pod uwage, Dlatego tez walczylem zeby zachowac wysokie napiecia lamp przedwzmacniacza... ale nie bylem pewny czy dotyczy rowniez triody w stopniu mocy z wyzylowanym jednak punkcie pracy ...
staralem sie studiowac troche charakterystyki , ale chyba cos mi umyka...
czy przy np. 250V zasilania i punkcie pracy dajacym maksymalna dopuszczalna moc
i gdzie obie polowki sygnalu sa niemal symetryczne nie beda mniejsze znieksztalcenia niz w w ukladzie zasilanym ok 400V ?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Zalezy od obciazenia i jak sobie wpasujesz prosta (klasa A) lub krzywa (AB/B) obciazenia. Przy wiekszym napieciu zasilania---jak juz wspomnial Thereminator---masz wiekszy headroom wiec sygnal o wiekszej amplitudzie pozostanie nieznieksztalcony bo 'dalej mu' jest do obcinania siatkowego lub anodowego.

Narysuj moze, jak to wyglada/bedzie wygladac w Twoim przypadku.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
wremir
50...74 posty
50...74 posty

12AT7 24k s.jpg
Jakos tak to widze , i nie jestem juz pewny czy slusznie...czy moglbys mi to bardziej scisle zinterpretowac ?

Ponadto mowiac o ekstremalnych warunkach i wysokich napieciach zasilania
mialem na mysli to , ze te lampy w preampie zasilane i 400 voltami ale ich napiecie anoda katoda rzadko przekracza 300v.
W reverbie lampa zasilana np.440v -pomijajac spadki na trafie i rezystorze katodowym dostaje wiecej jak te 400v choc ECC81 jak podaja karty ma dopuszczalne 500V.
ECC 82 jak podaje wiekszosc producentow maksymalne Ua ma 300V , a w ukladach reverbu widze uklady gdzie napiecie anoda katoda dochodzi do 400.
Jak najwiekszy headroom jak najbardziej chcialbym miec , z tym ze wlasnie chcialbym tez wybrac taki punkt na overdrivie by koncowka wniosla swoje znieksztalcenie tez ...
Załączniki
12AT7 24k 250v.jpg
12AT7 24k 400v.jpg
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Jakie bedziesz mial napiecie zasilania?

Jesli masz 400V, to wybralbym takie parametry: Ra = 13k2, punkt spoczynkowy: 280V@7.5mA. Amplituda sygnalu potrzebna do wysterowania -- 3V wiec headroom 6V. Powyzej tego najpierw zacznie obcinac sygnal siatka (dodatnia polowka sinusoidy) a przy dalszym wzroscie -- obcinanie anodowe. Jesli przedwzmacniacz na wyjsciu daje sygnal wiekszy niz ~9V (peak-to-peak) to dostaniesz przesterowanie z koncowki.

Przy (tak jak narysowales) 480V zasilania i Ra = 24k przyjalbym punkt spoczynkowy 300V@7.5mA.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ