Obliczanie Ra-a

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

vonZiegendorf
3 posty
3 posty

Obliczanie Ra-a

Post autor: vonZiegendorf »

Cześć wszystkim :) Mam w planach w najbliższym czasie samodzielnie nawinąć transformator wyjściowy dla 2xEL84 PP, ale chyba czegoś nie rozumiem jak to jest z tym obciążeniem. Chciałbym tu etapami przedstawić moje rozumowanie i poprosić o wskazanie ewentualnych błędów.
Do obliczeń transformatora potrzebuję dwóch liczb: Robciążenia (Ra-a) i rezystancję wewnętrzną lamp (pomijam inne parametry trafa).
Załóżmy, że wybieram punkt pracy dla jednej EL84 SE, wybrałem sobie obciążenie 4kom (to nie bardzo jest klasa A, ale to tylko przykład). Do tego nawinę sobie trafo o takiej przekładni, żeby pasowała do głośników. Teraz przechodzę do push-pull w klasie AB, mam dwie lampy i transformator 2x4kom, więc każda lampa pracuje na swoją połówkę uzwojenia. W obydwu sytuacjach w danym punkcie pracy lampa ma rezystancję wewnętrzną 40kom.
Ale co jak będę chciał pójść dalej i zrobić PP na 4 lampach? Moje rozumowanie jest następujące:
Rozważmy jedną stronę stopnia mocy - kolejna lampa zostaje włączona równolegle do pierwszej, więc można je obydwie potraktować jak jedną większą lampę, która ma 2 razy mniejszą rezystancję wewnętrzną (tj. 20kom) i przy tym samym napięciu i obciążeniu płynie przez nią 2 razy większy prąd - dzięki czemu mam większą moc. I według mnie transformator nadal powinien być obciążeniem 2x4kom więc jego przekładnia pozostanie taka sama.
Moje wątpliwości co do tego toku myślenia biorą się głównie ze strony Toma http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... r.htm#Push gdzie jest napisane prawie to samo co ja sobie wymyśliłem. Jednak tam napisano, że zmniejszeniu ulega właśnie Ra-a.
Co o tym sądzicie? Bo ja ani nie widzę luk w moim opisie, ani nie śmiem kwestionować strony-wyroczni :?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Obliczanie Ra-a

Post autor: Einherjer »

Gdy łączysz równolegle dwie lampy, musisz mieć dwa razy mniejsze Raa, żeby uzyskać takie samo dopasowanie. Pomyśl jaka jest rezystancja obciążenia "widziana" przez jedną z równoległych lamp. Twoje rozumowanie dotyczące pracy "na swoją połówkę" i rezystancji wewnętrznej jest dość dalekie od prawdy. Poczytaj na http://diyaudioprojects.com/mirror/memb ... sbench101/ artykuły "Load lines".
vonZiegendorf
3 posty
3 posty

Dzięki za linka, do tej strony nigdy nie dotarłem, z pewnością się czegoś nowego tam dowiem :). A co do mojego pytania to dziś rano na wykładzie chyba przyszło mi do głowy gdzie miałem błąd, dla dwóch lamp łączonych równolegle faktycznie trzeba dwukrotnie zmniejszyć obciążenie, dla trzech trzykrotnie itd.
Chociaż i tak zastanawia mnie ten przykład 2xEL34 ze strony Toma, punkt pracy przy U=425V i uzwojenie pierwotne 3,4kom. Bo gdy jedna z lamp wejdzie w klasę B to ta część prostej obciążenia wyjdzie daleko poza krzywą P=25W (analizując układ według tego opisu http://www.valvewizard.co.uk/pp.html)
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

To, że prosta (czy też krzywa ;) ) obciążenia wyjdzie "na chwilę" ponad hiperbolę mocy admisyjnej w niczym nie przeszkadza. Ważne, żeby średnia moc tracona na anodzie lampy nie była przekroczona.
vonZiegendorf
3 posty
3 posty

A ta kwestia rezystancji wewnętrznej branej pod uwagę przy obliczaniu transformatora? Bo przecież skoro liczy się ją jako współczynnik nachylenia linii o stałym napięciu siatki sterującej w danym punkcie pracy, to dla dwóch lamp połączonych równolegle musi się to zmniejszyć dwukrotnie, czy tak? :)
saico

Post autor: saico »

Tak.
ODPOWIEDZ