Uszkodzony kondensator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Uszkodzony kondensator
Bramka OR nie stwarza problemu. Albo albo. Na wyjściu coś się pojawiało przy polaryzowaniu drugiego wejścia?
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
oczywiście-cały czas stan był wysoki
To jeżeli reakcja była na drugie wejście, to weź jakąś szpilkę do której podłącz napięcie polaryzacji i może tak dotknij do urwanej końcówki. Będziesz pewny 100%. Jak scalak dostępny to nie ma problemu, jak nie to zawsze można cienkim drucikiem lutnąć do płytki, lekko napiąć, przyłożyć do wystającego punktu z struktury po nodze i chwila z lutownicą i połączenie przywrócone.AndrzejJ pisze:oczywiście-cały czas stan był wysoki
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
4zł kosztuje, w sklepie sławmir, tyle że minimalna kwota zamówienia 20zł, kupię go i zapodstawkuję, w przyszłości może to ułatwić naprawy(bo wylutować z dwustronnej PCB z metalizacją łatwo nie jest, i pewność będę miał)
Jak naprawiam coś na pałe to często jadę oscyloskopem po wszystkich nogach logiki i wyłapuję te które mają poziomy zabronione albo widać, że nie ma takich ładnych czystych stanów. Często tak można znaleźć nawet najbardziej zagrzebane uszkodzenie. To samo robię z opampami badający napięcia na wejściach i wyjściu.
Co do kondenstatora 2,7 pf to była by bardzo mała wartość jak na miejsce w którym się znajduje.
Co do kondenstatora 2,7 pf to była by bardzo mała wartość jak na miejsce w którym się znajduje.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Ukaniu, poza część logiki nic nie wychodzi, a na jakimś innym wejściu był groszowy sygnał, kilka mV p-p. Bramka powinna przyjść w piątek, podmienię i wszystko się okarze.
Kondensator to 2,7pf na 100%- sprawdzałem w spisie elementów.
Kondensator to 2,7pf na 100%- sprawdzałem w spisie elementów.
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Bramka okazała się strzałem w dziesiątkę- dzisiaj przyszła, wlutowałem podstawkę, wsadziłem bramkę, skręciłem i chodzi jak trzeba!
Dzięki wszystkim za pomoc-pewnie niej bym nie dał rady!
Pozdrówka
Ps. trochę rozbieranych zdjęć
Pps. nie kupujcie "zwykłych" podstawek pod układy, pewnie styki są stalowe, bo lutować się tego nie da, natomiast precyzyjne-cyna od razu pięknie zwilża, wierzę, że styki są srebrzone, a i złocone można kupić.
Dzięki wszystkim za pomoc-pewnie niej bym nie dał rady!
Pozdrówka
Ps. trochę rozbieranych zdjęć
Pps. nie kupujcie "zwykłych" podstawek pod układy, pewnie styki są stalowe, bo lutować się tego nie da, natomiast precyzyjne-cyna od razu pięknie zwilża, wierzę, że styki są srebrzone, a i złocone można kupić.