Zestawy DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Zestawy DIY
Ostatnio sporo czasu spędzam testując nowe układy i rysując do nich PCB. Pomyślałem, że część z nich nadawałaby się jako baza dla zestawu DIY, czyli płytka + plus części. Założenie zwykle jest takie, żeby jak najbardziej ograniczyć stosowanie trudno dostępnych lamp, części, transformatorów na zamówienie i żeby były to konstrukcje w miarę możliwości "budżetowe". Pytanie tyko, czy któryś z wymienionych w ankiecie projektów budzi Wasze zainteresowanie, czy mam dalej rzeźbić tylko na własne potrzeby
Mile widziane inne propozycje, również te nietypowe. Osobiście bardzo lubię lampy subminiaturowe, ale chyba jestem w mniejszości.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Zestawy DIY
Opcja nr4 leży już u mnie przetestowana 
Stawiałbym na przedwzmacniacz, bo będzie najbardziej niezależny od TG, a to spora zaleta. A na takich EF95, czy czymś podobnym, to sam bym sobie zafundował.

Stawiałbym na przedwzmacniacz, bo będzie najbardziej niezależny od TG, a to spora zaleta. A na takich EF95, czy czymś podobnym, to sam bym sobie zafundował.
-
- 2500...3124 posty
Myślałem o czymś naprawdę subminiaturowym, czyli 6n17b albo 6112. Heptalowe lampki nie były by też głupie, ale raczej tanie jak barszcz 6Ż1P. Zwłaszcza, że wtedy by ich 6 było potrzebnych.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dobrym pomysłem byłaby konfiguracja pentod 6Ż1P-EW - długowiecznych i tanich (kilka złoty i jakie malutkie!) z podwójnymi triodami 6NP6, które to dwie wystarczyłyby do wzmacniacza Push-Pull o mocy około 3W! Same transformatory końcowe dla nich też nie byłyby chyba zbyt drogie...
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 2500...3124 posty
Mam wzmacniacz (opisywany na forum) na 6F1P i 6N6P właśnie. Można by użyć jako sterujących 6Ż1P, ale trioda-pentoda to zawsze jedna bańka mniej. Jako TG używam TG2.5 z dzielonym uzwojeniem pierwotnym i rezultat jest całkiem niezły jak na takie śmieciowe trafo. Oczywiście lepsze by były nowe i porządne transformatory.
6Ż1P pasowałaby do wzmacniacza na samych heptalach, tyle że EL9x są trudno dostępne i drogie. A temat 6Ż1P + 6P1P był kiedyś wałkowany przez futrzaczka chyba.
6Ż1P pasowałaby do wzmacniacza na samych heptalach, tyle że EL9x są trudno dostępne i drogie. A temat 6Ż1P + 6P1P był kiedyś wałkowany przez futrzaczka chyba.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Rozumiem że z tego TG2,5 z dzielonym pierwotnym używasz uzwojenie liczące 78 zwojów dla tych 6N6P?
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 2500...3124 posty
Nie pamiętam w tej chwili, nie mam też tego wzmacniacza pod ręką. Uzwojenia wybrane tak, żeby dostać Raa=10kOm przy obciążeniu 8Om.
EDIT: Zerknąłem do artykułu painlusta, TG2.5 daje Raa 10k przy obciążeniu 8R podłączonym do uzwojenia z 78 zwojami, czyli tak jak piszesz.
EDIT: Zerknąłem do artykułu painlusta, TG2.5 daje Raa 10k przy obciążeniu 8R podłączonym do uzwojenia z 78 zwojami, czyli tak jak piszesz.
-
- 2500...3124 posty
Na początek będzie chyba jednak budżetowy zestaw na QQE03/12 oparty na wzmacniaczu, który zrobiłem dla siebie jakiś czas temu. Jedna płytka dla obu kanałów, osobny zasilacz, ale z liczbą kabli pomiędzy sprowadzoną do minimum. Przystosowany do użycia seryjnych transformatorów. W załączniku coś dla oka.