Witam,
od dłuższego czasu fascynowały mnie wzmaki lampowe. W końcu se za to chce zabrać. Z kolegę Zjawisko sporo męczył, coś nie coś mi rosjaśnij i podał sporo literatury. Na początek chcę zrobić to:
http://fonar.com.pl/audio/projekty/wzma ... 26/wzm.htm
Teraz mam odnośnie tego wiele pytan, bo jak by się udało i by działał ten mono układ to bym go chciał w przyszłości przerobić na stereo, gdyż charakterystyka tych lamp EL84 mi odpowiada. A więc:
-> Lepiej kupowac stare trafka glosnikowe typu TG5-53 czy może robić samemu ( http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/bonus_tg1.htm ), jak bym kupował czy robił to od razu 2, żeby mieć na pozniejsze stereo. Gdybym robił to pod glośniki 8 omowe, bo jednak takie są teraz popularniejsze. Czy ten kalkulator jest dobry:
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/bonus_tg1.htm
Było by super jak by moża było zrobić jeszcze wyjscie pod sluchawki. Mam Sony MDRV 6 o parametrach:
-Impedance 63 ohms at 1 kHz
-Sensitivity 106 dB/mW
-Watts 0.5 W
-Driver Units 40 mm dia., dynamic
-> Kolejna sprawa to trafko sieciowe ( tutaj schemat zasilacza do poprzedniego schmatu mono: http://fonar.com.pl/audio/projekty/wzma ... 27/wzm.htm ) kupowac starsze czy moze zrobic nowe?
-> Na poczatek chce to mono jak pisalem, to zrobic trafko zasilajace układ EL84 i EF80 ( razy 2 zeby miec na pozniejsze stereo) czy moze jedno z glownym wyjsciem na stereo, a z odszczepem na to mono?
Wzmacniacz na EL84 mono->stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz na EL84 mono->stereo
Old VW don't die, they just get lower 

Re: Wzmacniacz na EL84 mono->stereo
Ja tam się nie znam ale napiszę po polsku.Zacząłeś czasem przeszłym więc pomyślałem że zgasł Ci już lampowy zapał...ale nie! Musisz sprecyzować czego oczekujesz bo z Twojego postu wynika nic czyli chcesz mono albo stereo,zasilacz słabszy albo mocniejszy,teraz zrobię tak a później poprawię-tak się nie da.Owszem-możesz zrobić od razu stereo plus renomowane trafa głośnikowe plus duży zasilacz a potem korzystać z jednego kanału ale czy tego chcesz?Jednak wzmak z Twojego linku jest świetny na początek(EF80 i EL84),trafo wyłącznie gotowe czyli nasze krajowe TG,moim zdaniem model 2,5 lub 5 a szału i tak nie będzie jeśli chcesz słuchać muzyki-ale będzie słychać a wykonawca będzie rozpoznawalny nawet w przypadku techno bo bas nie zagłuszy reszty częstotliwości . Słuchawki-zapomnij bo nie ma sensu w tym przypadku(czyli lampowy amp z wyjściem słuchawkowym),lepiej do słuchawek zrobić osobny wzmacniacz i mieć z niego radość.Ale trafa TG umożliwiają podłączenie słuchawek-jak kto chce to może skorzystać;jednak nie testowałem bo spodziewam się mizernego efektu.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Dobra to tak w jednym zdaniu. Chce najpierw zrobić to mono żeby się obyć z lampami, a później go rozbudować na stereo na dwóch EL84.
Może faktycznie lepiej zrobić osobny słuchawkowy jak mówisz.
Może faktycznie lepiej zrobić osobny słuchawkowy jak mówisz.
Old VW don't die, they just get lower 

- jacekk
- 1250...1874 posty
Tylko po co tak życie sobie komplikować? Robisz raz a porządnie a nie kilka razy z nie wiadomo czego i po co... Wzmacniacz na EL84 ma sporo tych trochę lepszych odbiorników, wystarczy włączyć i posłuchać jak brzmi. A w większości przypadków brzmi dobrze
Jak chcesz coś prostego na początek i też na 2 lampach to zrób wzmacniacz na PCL86/ECL86 nawet na PCB bo taka opcja jest dla początkującego mniej kłopotliwa, zwłaszcza na sprawdzonej płytce. Osiągi bardzo podobne do EL84 a do stereo tylko dwie bańki są potrzebne.
Dawno temu zmajstrowałem taki wzmacniacz z dosłownie odpadowych i śmieciowych części (dosłownie, lampy i trafa znalezione były na dzikim wysypisku w lesie) Gra do tej pory podłączony pod komputer do niewielkich monitorów gdzie niewielka moc aż nadto wystarczy a jakość dźwięku znacznie przewyższa standard komputerowy.

Dawno temu zmajstrowałem taki wzmacniacz z dosłownie odpadowych i śmieciowych części (dosłownie, lampy i trafa znalezione były na dzikim wysypisku w lesie) Gra do tej pory podłączony pod komputer do niewielkich monitorów gdzie niewielka moc aż nadto wystarczy a jakość dźwięku znacznie przewyższa standard komputerowy.