Krótki żywot tranzystorów TP1

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Krótki żywot tranzystorów TP1

Post autor: Alek »

przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały :?:
Załączniki
tranzystory5.jpg
tranzystory5.jpg (203.57 KiB) Przejrzano 851 razy
tranzystory4.jpg
tranzystory4.jpg (203.23 KiB) Przejrzano 835 razy
tranzystory3.jpg
tranzystory3.jpg (180.85 KiB) Przejrzano 844 razy
tranzystory2.jpg
tranzystory2.jpg (164.86 KiB) Przejrzano 864 razy
tranzystory1.jpg
tranzystory1.jpg (254.76 KiB) Przejrzano 919 razy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Przy tej liczbie wyprodukowanych sztuk raczej wątpię czy zachował się chociaż jeden :(
Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.

Zwróciłem uwagę, że trwałość tych tranzystorów była mniejsza od trwałości "powietrzówek" wytwarzanych aktualnie przez Prywatną Wytwórnię Lamp :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

A trzeba wiedzieć, że mam znaczne postępy w uzyskanej trałości :)
Lampki wodorowe na przykład powinny mieć w/g mnie trwałość najmniej kilku tys. godzin pracy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Przy tej liczbie wyprodukowanych sztuk raczej wątpię czy zachował się chociaż jeden :(
Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.
Ja też bym takowy chciał :)
Alek

kto by nie chciał? Może za jakiś czas nauczę się otrzymywać german monokrystaliczny w domowych warunkach (rotfl)
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Krótki żywot tranzystorów TP1

Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju. Wydaje mi się, że na forum był gdzieś artykuł o tego typu tranzystorach, ale nie mogłem odnaleźć :(

http://qann.wikidot.com/najstarszy-tranzystor
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Krótki żywot tranzystorów TP1

Post autor: Waldemar D. »

veturilo pisze:Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju.
Alek pisze:przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały
Większość tranzystorów ostrzowych; pierwszy mosiężny, szklany TP1, i dalsze w czarnym bakelicie jak i pierwsze stopowe zachowały się. Część z nich posiada Muzeum Techniki w Warszawie a część jest w prywatnych rękach.
Za chwilę wszystkie pokażę na swojej stronie. Myślałem, że będzie działać już w październiku ale im dalej w las tym więcej drzew. Po prostu z tygodnia na tydzień dochodzą nowe rzeczy, które wymagają opracowania...
ODPOWIEDZ