Jak wykonać pomiar ciśnienia wytwarzanego przez kolumny?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak wykonać pomiar ciśnienia wytwarzanego przez kolumny?

Post autor: djivo »

Czy da się coś takiego w jakiś sposób policzyć lub zmierzyć, jak najłatwiej?
Nie wiem czy dział odpowiedni.
Chciałem dowiedzieć się jakie ciśnienie w pokoju 5metrów na 3metry
wytwarzają głośniki 8szt x 20cm plus 8szt x 16cm 1szt/30cm + 2szt x20cm?
Jak to najlepiej zmierzyć?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
_idu

Re: Jak wykonać pomiar ciśnienia wytwarzanego przez kolumny?

Post autor: _idu »

djivo pisze:Czy da się coś takiego w jakiś sposób policzyć lub zmierzyć, jak najłatwiej?
Nie wiem czy dział odpowiedni.
Chciałem dowiedzieć się jakie ciśnienie w pokoju 5metrów na 3metry
wytwarzają głośniki 8szt x 20cm plus 8szt x 16cm 1szt/30cm + 2szt x20cm?
Jak to najlepiej zmierzyć?
Odpowiednio szybkim czujnikiem ciśnienia BEZWZGLĘDNEGO. To ostanie słowo jest b. istotne.
Nałjatwiej o czujniki stosowane w automatyce (tanie nie są!), mają w środku malutkie mebrany z napylonym na nie tensometrem. Kwestia otwarta jak szybki jest sam przetwornik zastosowany wzmanciacz dokonujący konwersji na standard 4 .. 20 mA.
Dla basów pewnie podejdą.
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

Jeżeli masz na myśli SPL, to:
- profesjonalnie (gotowe, ale drogo albo trzeba mieć znajomości): sonometrem
- domowo: mikrofonem elektretowym (http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm) podpiętym do karty dźwiękowej lub oscyloskopu. Wada jest taka, że
i tak musisz mieć poziom odniesienia. Czyli jak już znajdziesz kogoś z kalibratorem, to ta osoba i tak będzie miała sonometr ;)
Pozdrawiam
Wojtek
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

DSCN0311.jpg
Aby wykonać takie pomiary należy wcześniej wyposażyć się w jakiś prosty przyrządzik. Lepiej mieć w dyspozycji choćby taki półprofesjonalny mikrofon plus „otoczenie” do niego.
Link od kol. Mroowki może być pomocny.
Do tego wszystkiego niezbędnie jest wchłonąć trochę wiedzy tajemnej by wyniki pomiarów odzwierciedliły rzeczywistość. Proponuję zapoznać się z tym dość mocno skompresowanym materiałem:
http://imc.pcz.czest.pl/imtits/pliki_MiSP/C-07.pdf

Prosty SOUND LEVEL METER można kupić za nieduże pieniądze - taki jaki pokazałem, ze wskaźnikiem wychyłowym.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czy Voltcraft SL-100 byłby odpowiedni?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Obecnie dostępne mierniki wyposażone są w wyświetlacze cyfrowe.
Ja wolę wskaźnik wychyłowy. Poziom natężenia dźwięku może zmieniać się dynamicznie, np. podczas strojenia systemu akustycznego i wtedy nie sama wartość mierzona jest ważna a raczej charakter jej zmian. Wahająca się wskazówka daje większy komfort obserwacji zjawiska niż mrugający „lottomat” powodujący oczopląs.
Dokładność wskazań z miejscem po przecinku jest iluzoryczna ponieważ dokładność pomiaru i tak nie jest duża. Nie jest na ogół lepsza niż plus/minus parę dB i zależy od wielu czynników.
Istotne by taki instrument miał:
- filtry A i C
- przełącznik stałej czasowej: szybki / wolny
- deklarowane pasmo częstotliwości do około 8 kHz (bywa szersze)
- gniazdo cinch (RCA) do pobrania sygnału, który można następnie podać na wejście karty dźwiękowej, patrz link od kol. Mroovki
Sonometre.jpg
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

djivo pisze:Czy Voltcraft SL-100 byłby odpowiedni?
Jeśli nie robisz pomiarów na zgodność z normami, tylko na własny użytek to z pewnością ten miernik Ci wystarczy :) . Pewnie o tym wiesz ale na wszelki wypadek przypominam, że ten miernik wyposażony jest w filtry korekcyjne A i C pomocne do oceny narażenia na hałas. Te filtry "fałszują" wyniki pomiarów poziomu ciśnienia akustycznego w oderwaniu od norm hałasowych i podczas Twoich pomiarów powinieneś je wyłączyć - mam nadzieję, że ten miernik daje taką możliwość. Weź również pod uwagę, że pomiar w tzw. polu bliskim, czyli tuż przy głośnikach nie będzie wiarygodny i to nie ze względu na klasę tego miernika, lecz z uwagi na występujące w tym polu zjawiska fizyczne (prędkość akustyczna drgających cząsteczek ośrodka jest przesunięta w fazie w stosunku do ciśnienia akustycznego :( ). Praktycznie możesz przyjąć z grubsza, że obszar pola bliskiego dotyczy odległości od głośnika mniejszej od podwojonej "głębokości" kolumny głośnikowej. Należy również mieć na względzie, że to co zmierzysz będzie sumą ciśnienia akustycznego fali bezpośredniej oraz fal odbitych od ścian pomieszczenia. To co generuje wyłącznie kolumna dokładnie da się zmierzyć np. w wolnej przestrzeni lub w komorze bezechowej.
Mam nadzieję, że podzielisz się refleksjami z wyników pomiarów - pewnie będziesz miał niezłą "zabawę" jeśli będziesz robił pomiary sterując kolumnę sygnałem sinusoidalnym :wink: .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie było mnie tutaj dawno, a temat się rozwinął, że cho cho . Jeśli macie jakieś rady oczywiście, że wezmę pod uwagę.
Dam znać co i jak wyszło.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Nie jestem pewien, czy się da. Ale u nas jest komora więc byłoby profesjonalnie :) Dowiem się jeśli oczywiście jesteś zainteresowany.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Rufio - nie będę znosił tego wszystkiego i jechał do Ciebie 120km drogi do p-z. :P Pozdrawiam. EL34 jeszcze nadal są nosami..:)
ODPOWIEDZ