Ekran.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ekran.

Post autor: jacekk »

Nieco więcej... Jest to taśma miedziana lub miedziowana, umieszczona na zewnątrz karkasu klasycznego transformatora. Oba końce są zagniecione i zdaje się zlutowane... Trochę mnie to zaskoczyło ponieważ jest to zwój zwarty. Czy jest jakaś "tajemnica" związana z tego typu ekranami? Trafo znajduje się w starym wzmacniaczu firmy Pioneer.
geguś

Re: Ekran.

Post autor: geguś »

Tajemnica raczej żadna. Usytuowany pomiędzy uzwojeniami i połączenie ekranu do rdzenia, albo to zacisku uziemienia. Ochrona przed przedostaniem się napięcia z jednego uzwojenia na drugie. Ale żeby całkowicie na zewnątrz? To oryginał? Jeżeli tak, to głównie ochrona przed zwarciem albo przebiciem do rdzenia.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
geguś

Post autor: geguś »

Tam jest mowa o przetwornicy, a więc inne częstoty i inny układ ekranu.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Aż jedna wypowiedź w ww temacie traktuje o przetwornicy...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

A ja mam takowy transfrormator pochodzący prawdopodobnie z oscyloskopu Eico 435.
small_trafo.jpg
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tyle że jest to zwyczajny transformator. Ten zwój/ekran jest umieszczony nieco inaczej niż ten przykład z linku. Jest on umieszczony wprost na karkasie, wewnątrz rdzenia. Trafo jest oryginalne.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

W moim występuje "pusty zwój" (widoczny drucik, który jest przyciśnięty deklami do rdzenia) jak i miedziana blacha.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

jacekk pisze:Tyle że jest to zwyczajny transformator. Ten zwój/ekran jest umieszczony nieco inaczej niż ten przykład z linku. Jest on umieszczony wprost na karkasie, wewnątrz rdzenia. Trafo jest oryginalne.
Na pewno wewnątrz rdzenia? Czy tak jak na fotce nad twoi postem? Jak ten drugi przypadek to jest to zwój zwarty, ale dla pola rozproszonego, który ma zmniejszać sianie transformatora na zewnątrz. Jak to pierwsze to nie mam pojęcia, zgodnie z moją wiedzą do poważny (świecąco-dymiący :) ) błąd
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wygląda tak:
http://www.radiomuseum.org/images/radio ... 192576.jpg

Dokładnie ten sam wzmacniacz. Teraz niestety nie mogę się dokładniej przyjrzeć temu który mam, jestem uziemiony tymczasowo.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Wystarczy sie dokladniej przyjrzec i po zagadce :mrgreen:
Aleksander Niemand
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Koledzy, miedziany ekran (stanowiący zwarty zwój), umieszczony na zewnątrz transformatora sieciowego zmniejsza wydostające się z uzwojeń pole magnetyczne 50 Hz o około 30%, tak przynajmniej wykazały pomiary, które kilka lat temu przeprowadziłem. By się przekonać, że miedziany ekran naprawdę działa wystarczy rozlutować miedzianą blachę, wziąć do ręki niewielki magnes neodymowy i zbliżyć do uzwojenia włączonego transformatora. Przy rozłączonym ekranie magnes wyraźnie drży, a po zwarciu drgania magnesu stają się dużo słabsze. Dużo skuteczniej miedziana blacha niweluje zmienne pola magnetyczne o wyższych częstotliwościach (zakłócenia przedostające się z sieci 230 V) i niemal całkowicie likwiduje zmienne pole elektryczne. Tak więc w uzasadnionych przypadkach warto ją jednak stosować. W transformatorach sieciowych i głośnikowych zewnętrzny ekran miedziany tylko minimalnie wpływa na indukcyjność rozproszenia.

Gdyby zwartą miedzianą blachę umieściło się bezpośrednio na uzwojeniach (środkowej kolumnie transformatora), stanowiłaby ona zwarcie dla zmiennych pół użytecznych, więc po włączeniu transformator od razu zacząłby dymić.. Transformator znajdujący się na zdjęciu wzmacniacza najprawdopodobniej znajduje się częściowo w metalowej osłonie, która sprawia, że nie widać miedzianej blachy, znajdującej się na zewnątrz rdzenia. O tym, że transformator znajduje się w jakiejś metalowej puszce może świadczyć dziwnie niesymetryczna kolumna środkowa (można by odnieść wrażenie, że mocno wystaje tylko po prawej stronie transformatora). Czasem w transformatorach stosowany jest ekran "elektryczny", znajdujący się bezpośrednio na kolumnie środkowej transformatora (na uzwojeniach), ale w takim ekranie zwoje wykonane z miedzianej blaszki nie są ze sobą zwarte.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Świetnie wytłumaczone.A jak ma się ekran z otwartej warstwy drutu nawiniętej między uzwojeniami pierwotnym i wtórnym jak np. tu:
Tso50a.JPG
lub w trafie TS50/5

Jak wiele zakłóceń wyłapie czy osłabi?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Nigdy nie wykonywałem pomiarów skuteczności takiego ekranu, ale sądzę, że wyniki powinny być nieco gorsze niż dla ekranu z folii miedzianej. Im więcej zwojów będzie miał taki ekran (im cieńszym drutem zostanie nawinięty), tym większa będzie jego indukcyjność i rezystancja, przez co ekranowanie będzie mniej skuteczne. Innym powodem stosowania ekranów między uzwojeniem pierwotnym i wtórnym (wtórnymi) może być ochrona przeciwporażeniewa. Najbardziej na przebicia narażone są wysokonapięciowe uzwojenia anodowe. Lepiej by zwarcie nastąpiło między uzwojeniem anodowym i masą (ekranem podłączonym do masy), bo pociągnie to za sobą spalenie się bezpiecznika w obwodzie uzwojenia pierwotnego, niż między uzwojeniem anodowym a pierwotnym, bo w takie zwarcie mogłoby spowodować pojawienie się bardzo wysokiego i śmiertelnie niebezpiecznego napięcia na masie wzmacniacza i masach wszystkich podłączonych do niego urządzeń (np. na metalowej obudowie mikrofonu, na metalowych elementach gitary elektrycznej, itp.)

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Uzwojenie rozwarte, podłączone z jednego końce do masy, rozdzielało uzwojenie pierwotne od wtórnego. Stosowano też takie dwa ekrany, od strony wewnętrznej i zewnętrznej. Zmniejszało przenikanie zakłóceń przenikających z sieci do uzw. wtórnego. Czyli jest to zwykły ekran. W tym samym celu stosowano taśmę (cienką) opasującą uzwojenie wtórne. Ten ekran oczywiście, tak jak wykonany jako uzwojenie, nie był zwarty. Taśma miedziana obejmująca cały transformator i dokładnie zlutowana ma tłumić pole rozproszenia transformatora. (Czytaj wyżej) Było to stosowano od bardzo dawna w oscyloskopach. Stosowała to w swoim sprzęcie akustycznym Diora. Wtedy jeszcze nie używano przetwornic impulsowych. Pozdrawiam.
Woitek
ODPOWIEDZ