UL1241

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: UL1241

Post autor: MarekSCO »

Mamy tu całkowicie scalony, ładny detektor stosunku...
Z diodami w jednej strukturze... Co mogło oznaczać ( acz oczywiście nie musiało ) lepsze parametry od np UL1211...
Ze wzmacniaczem ogranicznikiem 67 dB dla 4 MHz bodaj...
Kto wie, czy nie najbardziej masowo produkowany w pełni scalony detektor stosunku...
W dodatku jeszcze trójstopniowy wzmacniacz po detektorze...
Między wyprowadzeniami 7 i 5, może wzmacniać ze składową stałą...
Krótkofalowcy na nim całkiem niegłupi detektor do prostych pętli "trzymających" VFO budowali...
I to od razu z niezłym wzmacniaczem napięcia błędu...
Porównania z koincydencyjnymi nie wytrzymuje, prawda...
No i rzeczywiście za późno wdrożyli go do produkcji...
Ale moim zdaniem całkiem ciekawy to scalak i żałuję, że nigdy nie miałem z nim do czynienia...
W każdym razie mi się on bardzo podoba i na wyobraźnię działa :)
Na pewno poświęcił bym mu sporo uwagi, gdyby w drugiej połowie lat 80 trafił w moje łapska :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze:
Tomek Janiszewski pisze:Niestety konstruktory z PRL myśleli sztywno: jak najmniej tranzystrorów, za wszelką cenę.
Nie ma PRL-u, nie ma przemysłu, nie produkujemy tranzystorów. Konstruktorzy nie muszą już myśleć.
No ale Japończyki czy inni philipsiarze też nie mieli PRL-u - a potrafili myśleć racjonalniej. Gdzieś w katalogu Nationala widziałem dwa eleganckie schematy odbiorników (w tym jeden stereo) z blokiem w.cz. /p.cz wykonanym w całości na dyskretnych trazystorach, ale w zachwalanej przeze mnie konfiguracji. Dwutranzystorowa głowica UKF, jednotranzystorowy mieszcz AM, dwa stopnie p.cz. AM/FM, trzeci stopień p.cz FM. W sumie 6 tranzystorów, tylko o jeden więcej niż w "Danie" lub "Jubilacie", a i ileż prostszy przełącznik AM/FM i przejrzystszy montaż! Jednak bywały i tryndy wręcz przeciwne, jak w japońskim National Panasonic, gdzie wzmacniacz w.cz. FM w konfiguracji wspólnej bazy robił zarazem za obcowzbudny mieszacz AM w konfiguracji wspólnego emitera, samowzbudny zaś stopień przemiany FM - za heterodynę AM. Następowały po nich dwa stopnie AM/FM (z czego pierwszy był oporowy), po nich zaś detektor AM i dwa rezonansowe stopnie rezonansowe FM, zakończone detektorem stosunkowym. Tu przełącznik AM/FM był rozbudowany masakrycznie, a trazystorów było też aż 6, co prawda dzięki temu uzyskano czterostopniowy wzmacniacz p.cz. FM.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

A jak oceniacie kość UL1244? Zastąpiła UL1241 w odbiornikach całkowicie stranzystorowanych, ma stałoprądową regulację wzmocnienia.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

UL1244 to generalnie układ telewizyjny. Nie widziałem go w żadnym radiu, poza konstrukcjami z EdW.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Układ UL1244 to polski odpowiednik zachodniego TBA120U, podobnie jak UL1245 był odpowiednikiem popularnego na zachodzie TBA120T. Układy zostały stworzone jako ulepszone wersje TBA120S. Przeznaczone były do stosowania w nowszych (oczywiście na tamte czasy) odbiornikach telewizyjnych, wyposażonych już w gniazdo umożliwiające współpracę telewizora z magnetowidem. W stosunku do starszego TBA120S posiadały dodatkowe wyjście audio o nieregulowanym poziomie amplitudy i wejście umożliwiające wprowadzenie zewnętrznego sygnału niskiej częstotliwości i odłączenie (wyciszenie) wewnętrznego toru p.cz.. UL1244 przeznaczony był do współpracy z klasycznymi obwodami LC w filtrze wejściowym i dyskryminatorze, a UL1245 z filtrami piezoceramicznymi (SFEx.x, CDAx.x).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A TBA120S miało polski odpowiednik UL1242. Była już kiedyś dłuższa dyskusja na ten temat
viewtopic.php?f=5&t=23808&p=252783
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ