Jak ustalić prąd żarzenia 300mA bez miliamperomierza AC?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak ustalić prąd żarzenia 300mA bez miliamperomierza AC?
Witam
Zamierzam zbudować bufor lampowy na PCC88. Posiadam transformator sieciowy który idealnie nadaje się do zbudowania tego bufora.
Trafo posiada po stronie wtórnej napięcia:
1 sekcja - 26V
2 sekcja - 21V
3 sekcja - 15V
4 sekcja - 9V
Łącząc sekcje ze sobą otrzymuję 71V napięcia przemiennego, a po wyprostowaniu 97V napięcia stałego( pomiar bez obciążenia )
Niestety nie znam dokładniejszych parametrów transformatora, jeżeli chodzi o wydajność prądową, gdyż ono nie ma żadnego oznaczenia. Trafo zostało kiedyś wymontowane ze starego tunera satelitarnego.
Nie bardzo wiem jak ustalić zalecane 300mA prądu niezbędnego do żarzenia PCC88, gdyż nie posiadam miliamperomierza na prąd przemienny. Mój multimetr ma tylko pomiar prądu stałego. Do żarzenia mógłbym wykorzystać jedną z sekcji transformatora, czyli napięcie 9V lub 12V. Wstępnie podpiąłem żarzenie lampy do napięcia 12V łącząc szeregowo w obwód rezystor 33 Ohm 5W. Lampa świeci, ale jakby słabo. Na rezystorze zmierzyłem spadek napięcia multimetrem 9,3V, na lampie 5,5V.
I teraz nie wiem czy dobrze kombinuję? Teoretycznie można na podstawie spadku napięcia na rezystorze obliczyć prąd: 9,3V / 33 Ohm = 280 mA.
Nie wiem czy pomiar prądu jest wiarygodny, bo z tego co wiem prawo Ohma dotyczy prądu stałego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Ohma
Czy podaną metodą mogę prowadzić dalsze obliczenia, czy jest jakaś inna metoda, aby ustalić 300mA na żarzeniu PCC88 nie mając miernika prądu przemiennego?
A może najprościej wyprostować napięcie żarzenia i mierzyć swoim multimetrem?
Zamierzam zbudować bufor lampowy na PCC88. Posiadam transformator sieciowy który idealnie nadaje się do zbudowania tego bufora.
Trafo posiada po stronie wtórnej napięcia:
1 sekcja - 26V
2 sekcja - 21V
3 sekcja - 15V
4 sekcja - 9V
Łącząc sekcje ze sobą otrzymuję 71V napięcia przemiennego, a po wyprostowaniu 97V napięcia stałego( pomiar bez obciążenia )
Niestety nie znam dokładniejszych parametrów transformatora, jeżeli chodzi o wydajność prądową, gdyż ono nie ma żadnego oznaczenia. Trafo zostało kiedyś wymontowane ze starego tunera satelitarnego.
Nie bardzo wiem jak ustalić zalecane 300mA prądu niezbędnego do żarzenia PCC88, gdyż nie posiadam miliamperomierza na prąd przemienny. Mój multimetr ma tylko pomiar prądu stałego. Do żarzenia mógłbym wykorzystać jedną z sekcji transformatora, czyli napięcie 9V lub 12V. Wstępnie podpiąłem żarzenie lampy do napięcia 12V łącząc szeregowo w obwód rezystor 33 Ohm 5W. Lampa świeci, ale jakby słabo. Na rezystorze zmierzyłem spadek napięcia multimetrem 9,3V, na lampie 5,5V.
I teraz nie wiem czy dobrze kombinuję? Teoretycznie można na podstawie spadku napięcia na rezystorze obliczyć prąd: 9,3V / 33 Ohm = 280 mA.
Nie wiem czy pomiar prądu jest wiarygodny, bo z tego co wiem prawo Ohma dotyczy prądu stałego.
Czy podaną metodą mogę prowadzić dalsze obliczenia, czy jest jakaś inna metoda, aby ustalić 300mA na żarzeniu PCC88 nie mając miernika prądu przemiennego?
A może najprościej wyprostować napięcie żarzenia i mierzyć swoim multimetrem?
Re: Jak ustalić prąd żarzenia 300mA bez miliamperomierza AC?
A to w katalogu PCC88 nie ma podane dla jakiej wartości napięcia przez lampę będzie płynął prąd 300mA? Gwarantuje ci, że jest.
Lampa lampie nierówna. Jedna ma 300 mA przy 6,3V :
viewtopic.php?f=6&t=12461
.... a druga przy napięciu 7,6V
Więc jaką mam pewność że ustawie katalogowe 7V i będę miał 300 mA. Wydaje mi się, że trzeba to dla pewności potwierdzić pomiarem. Tylko jak?
viewtopic.php?f=6&t=12461
.... a druga przy napięciu 7,6V
Więc jaką mam pewność że ustawie katalogowe 7V i będę miał 300 mA. Wydaje mi się, że trzeba to dla pewności potwierdzić pomiarem. Tylko jak?
Nikt z tego nie będzie strzelał. To nie apteka. A co będzie jak wymienisz za miesiąc/rok lampę na inny egzemplarz...
To lampa elektronowa małej mocy, a nie żarówka.bamber71 pisze:Lampa świeci, ale jakby słabo.

Włókno żarzenia jest obciążeniem rezystancyjnym. Więc dlaczego prawo Ohma ma tu nie działać?bamber71 pisze:Nie wiem czy pomiar prądu jest wiarygodny, bo z tego co wiem prawo Ohma dotyczy prądu stałego.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
- Lecho
- 375...499 postów
A skąd kolego wartość rezystora szeregowego 33 Ω ? Moim skromnym zdaniem powinno być 12V-7V =5V /0.3A = 16.7 Ω/1.5-2W no i przy 33 Ω lampa świeci słabo. Prawo Ohma działa bez zarzutu i w obwodzie AC.
lubię szum starej płyty
Lecho dziękuję za konkretne wyjaśnienie i rozwianie moich wątpliwości. Zrobię tak jak napisałeś.
Że co????????? Kto Tobie taką bzdurę wbił do głowy? Prawo Ohma, Prawa Kirchoffa są podstawowymi prawamia dodtycząym przepłwu prądu elektrycznego niezależnie czy stałego, zmiennego, przemiennego. Przy prądzie przemiennym oraz zmiennym dochodzi do głosu przesunięcie fazowe pomiędzy przebiegiem napięcia i prądu - ale po to wprowadozno liczby zespolone by można było dalej te równania wynikajace z praw Ohma, Kirchoffa stosować w obwodach prądu przemiennego.bamber71 pisze:Nie wiem czy pomiar prądu jest wiarygodny, bo z tego co wiem prawo Ohma dotyczy prądu stałego.
Przecież wyżej podałem w poście link do Wikipedii.STUDI pisze:Że co????????? Kto Tobie taką bzdurę wbił do głowy? Prawo Ohma, Prawa Kirchoffa są podstawowymi prawamia dodtycząym przepłwu prądu elektrycznego niezależnie czy stałego, zmiennego, przemiennego. Przy prądzie przemiennym oraz zmiennym dochodzi do głosu przesunięcie fazowe pomiędzy przebiegiem napięcia i prądu - ale po to wprowadozno liczby zespolone by można było dalej te równania wynikajace z praw Ohma, Kirchoffa stosować w obwodach prądu przemiennego.bamber71 pisze:Nie wiem czy pomiar prądu jest wiarygodny, bo z tego co wiem prawo Ohma dotyczy prądu stałego.
Podaję jeszcze raz:
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Czytam trzeci raz z rzędu ten wpis z wikipedii i nie widzę, żeby gdzieś było napisane, że prawo Ohma nie dotyczy prądu zmiennego...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
A co tam
Z tego samego linku http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Ohma ... _zmiennego Jak wol stoi to, o czym bazgra (doslownie...) Studi.
OT Studi, prosze Cie -- te literowki da sie poprawic... To nie wyscig. Mam wielki szacunek do Twojej wiedzy ale takie lekcewazenie wspolpiszacych jest denerwujace... Sam nie stosuje polskich czcionek ale staram sie pisac bez literowek i sprawdzam posty przed wyslaniem. Upraszalbym o to samo.
EDIT: poprawilem!

OT Studi, prosze Cie -- te literowki da sie poprawic... To nie wyscig. Mam wielki szacunek do Twojej wiedzy ale takie lekcewazenie wspolpiszacych jest denerwujace... Sam nie stosuje polskich czcionek ale staram sie pisac bez literowek i sprawdzam posty przed wyslaniem. Upraszalbym o to samo.
EDIT: poprawilem!

Ostatnio zmieniony śr, 23 października 2013, 11:21 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Koleszek
- 125...249 postów
- Kontakt:
Lekceważenie przez ż ...
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Panowie, do rzeczy

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'