Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?
No to może dociągne jeszcze do końca żywota na analogu bo mi sie ta balszaja tiochnika nie widzi zupełnie.
TV tak- radio niet.Ja lubie skale i gały a nie jakies cyferki.
Pozdrawiam Tomasz
TV tak- radio niet.Ja lubie skale i gały a nie jakies cyferki.
Pozdrawiam Tomasz
Tomaszu, racja. Nie ma to jak dwie gałki - każdą ująć delikatnie trzema palcami, delikatnie kręcić i słuchać jak całość reaguje. "Analogowe" dźwięki są nie do zastąpienia.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Gdyby ukatrupiono analogowe radio - na marne poszłaby cała moja dwuletnia praca nad zradiofonizowaniem jachtu, tj wykonianiem pasujących do krzywizny burt mebli
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.p ... 803#109803
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.p ... 832#138832
w których zabudowałem radio o którym pisalem na Triodzie:
viewtopic.php?f=8&t=16816&p=192413&hili ... nu#p192413
No bo co by mi wówczas pozostało: wykombinować jakiś komórkoształtny odbiorniczek cyfrowy na słuchawki i uzupełnić go poręczną klawiaturą oraz wzmacniaczem mocy na AD161/162, który jako jedyny mógłbym zachować?
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.p ... 803#109803
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.p ... 832#138832
w których zabudowałem radio o którym pisalem na Triodzie:
viewtopic.php?f=8&t=16816&p=192413&hili ... nu#p192413
No bo co by mi wówczas pozostało: wykombinować jakiś komórkoształtny odbiorniczek cyfrowy na słuchawki i uzupełnić go poręczną klawiaturą oraz wzmacniaczem mocy na AD161/162, który jako jedyny mógłbym zachować?

Ostatnio zmieniony śr, 2 października 2013, 10:54 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Myślę, że wykorzystując coraz to nowsze uP razem z głowicą VHF ze starego telewizora strojoną elektronicznie można by takie coś wykonać.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
I jeszcze w takim przypadku przydałby się spalinowy agregat prądotwórczy na tej żaglówce, aby prądu nastarczyćAZ12 pisze:Myślę, że wykorzystując coraz to nowsze uP razem z głowicą VHF ze starego telewizora strojoną elektronicznie można by takie coś wykonać.

Zresztą całą ta cyfryzacja to nie taka nowość.Od kilkudziesięciu lat można słuchać takich cyfrowych emisji - "...trójka, jedynka, trójka, zero, zero...", "...dwa, diewiat, wosiem...". Radia lampowe spokojnie to odbierają, a najlepiej do tego nadają się radzieckie 

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzisiaj będąc na giełdzie komputerowej dokupiłem kartę audio USB. Po podłaczeniu jej do RPi i zrobieniu stosownego upgrade'u firmware'u (tfu - co za łamaniec językowy) potwierdzam, że daje się z RPi wydusić ładny i czysty dźwiękSTUDI pisze: Wracając do RPi - jedyną bolączką jest w nim brak DAC'a dla audio. Oznacza to że do odtwarzania muzyki się nie nadaje. Brak gapless na wyjściu analogowym (dla mnie wada nie zaakceptowania) - rozwiązanie - przetwornik DAC podpięty do HDMI (zalecane bo brak limitu do 16bit i 48kHz a i obecnie to jest już standardem HDMI jako przesył audio zamiast przestarzałego już SPDIF - nieważne optycznego czy koncentrycznego) albo dodatkowy USB DAC na PCM2704 (po USB max 16 bit i 48kHz) - ale koniecznie trzeba zmienić firmware w SoC by wyeliminować wąskie gardło USB (przez USB jest podpięty kontroler Ethernet). Jest niby wsparcie dla I2S.

Ja kupiłem jedną z tańszych kart - za 60zł, ale były i "lepsiejsze" powyżej 200zł/szt.
To dla audiofili

W każdym razie - gra zdecydowanie lepiej niż na wewnętrznym PWM'ie (więcej wysokich tonów, lepsza separacją kanałów czyli lepszy efekt stereo, głośniejszy sygnał).
Czyli jednak "dasie"

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
No widzę że RPi zdobywa serca. 
Co do RPi - zamiast XBMC do odtwarzania muzyki polecam music player daemon. Jest plugin do XBMC. Jak dla mnie mpd bije na głowę XBMC w kwestii odtwarzania muzyki - chodzi o gapless, cue sheet support w tym też embedded cue i takie tak inne cenne fatures. Najlepsze w mpd jest to że działa to w architekturze clinet-server.
mpd zamierzam wbić do tunera sat - dreambox'a. Jak się udało odpalić na tunerze sat funkcjonaln ość access-point'a z modemem GSM i WiFi to i z tym da radę....

Co do RPi - zamiast XBMC do odtwarzania muzyki polecam music player daemon. Jest plugin do XBMC. Jak dla mnie mpd bije na głowę XBMC w kwestii odtwarzania muzyki - chodzi o gapless, cue sheet support w tym też embedded cue i takie tak inne cenne fatures. Najlepsze w mpd jest to że działa to w architekturze clinet-server.
mpd zamierzam wbić do tunera sat - dreambox'a. Jak się udało odpalić na tunerze sat funkcjonaln ość access-point'a z modemem GSM i WiFi to i z tym da radę....
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Imponujące rzeczy robisz. Konstruktor sentymentalistaTomek Janiszewski pisze:Gdyby ukatrupiono analogowe radio - na marne poszłaby cała moja dwuletnia praca nad zradiofonizowaniem jachtu,/.../

Pozdr!
Robert SP5RF
A ja w wolnej chwili będę musiał przetestować dystrybucję RaspiFi - Linux do RPi przygotowany do pełnienia funkcji internetowego radia i sprzętowego odtwarzacza multimediów. Z tego czytałem można za jego pomocą słuchać typowych stacji internetowych, a także streamów z serwisu Spotify. Widzi także pliki multimedialne zapisane na USB oraz udostępnione w zasobach lokalnej sieci. Odtwarzanie odbywa się m.in. w oparciu o MPD. Można nim sterować przez odpowiedniego klienta MPC ze smartfona lub przez interfejs webowy.STUDI pisze:mpd zamierzam wbić do tunera sat - dreambox'a. Jak się udało odpalić na tunerze sat funkcjonaln ość access-point'a z modemem GSM i WiFi to i z tym da radę....
Próbowałem samemu uzyskać tylko część spośród tych możliwości za pomocą standardowego Raspbiana, ale efekt był taki sobie (nie udało mi się m.in. uzyskać stabilnej pracy napisanego przez kogoś w PHP interfejsu WWW). Mam nadzieję, że gotowe rozwiązanie okaże się być tym lepszym.
Byle tylko dało się całością tego jeszcze jakoś sterować po terminalu, przez interfejs szeregowy. Zrobiłbym wtedy fizyczny sterownik na jakimś AVR, z wyświetlaczem alfanumerycznym, impulsatorem i kilkoma przyciskami. Całość poszłaby wtedy do osobnej obudowy, którą mógłbym położyć na zestawie stereo.

Jak Was czytam to słyszę że Lee de Forest w grobie sie przewraca.Tfu ,zboczeńcy jacyś cy cuś?
T
T
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Qrcze - widzę że PHP BB w ogóle nie powiadomiło mnie o odpowiedziach w tym wątku...To już nie pierwszy raz zauważam, że przepuszcza niektóre odpowiedzi....
Ale wracając do RPi
Ja używam takiej aplikacji napisanej w pythonie co się nazywa Quod Libet.
Oprócz odtwarzania plików bezpośrednio z dysku lokalnego ma wbudowane radio internetowe gdzie jest ponad 4000 stacji do wyboru. Podzielone tematycznie według gatunków.
Nie potrzeba więc ręcznie dodawać stacji do listy - najwyżej dodaje się wybrane stacje do listy ulubionych, żeby nie szukać ich za każdym razem wśród tych 4000.
Można też ręcznie dodać stacje wpisując ich adres i port - jeśli nie znajdują się na liście, a chcemy je mieć w ulubionych.
Aplikacja chyba (chyba, bo tam jest zestaw kilkunastu pluginów, których do końca nie prześwietlałem) nie posiada możliwości sterowania przez smartfona, ale myszka bezprzewodowa (i klawiatura) też daje radę zdalnie tym sterować w obrębie pokoju.
Ale oczywiście program wymaga podłączenia RPi do monitora - jeśli ktoś chce zrobić sobie to jako zamkniętego box'a bez podglądu na ekranie co się dzieje, to ten program mu nie podejdzie.
Lee de Forest też by się pocieszył zapewne widząc, że do RPi podłączam piękny lampowy wzmacniacz, który zapewnia piękny dźwięk. RPi to tylko źródło - black box
Ale wracając do RPi

Ja używam takiej aplikacji napisanej w pythonie co się nazywa Quod Libet.
Oprócz odtwarzania plików bezpośrednio z dysku lokalnego ma wbudowane radio internetowe gdzie jest ponad 4000 stacji do wyboru. Podzielone tematycznie według gatunków.
Nie potrzeba więc ręcznie dodawać stacji do listy - najwyżej dodaje się wybrane stacje do listy ulubionych, żeby nie szukać ich za każdym razem wśród tych 4000.
Można też ręcznie dodać stacje wpisując ich adres i port - jeśli nie znajdują się na liście, a chcemy je mieć w ulubionych.
Aplikacja chyba (chyba, bo tam jest zestaw kilkunastu pluginów, których do końca nie prześwietlałem) nie posiada możliwości sterowania przez smartfona, ale myszka bezprzewodowa (i klawiatura) też daje radę zdalnie tym sterować w obrębie pokoju.
Ale oczywiście program wymaga podłączenia RPi do monitora - jeśli ktoś chce zrobić sobie to jako zamkniętego box'a bez podglądu na ekranie co się dzieje, to ten program mu nie podejdzie.
Lee de Forest też by się pocieszył zapewne widząc, że do RPi podłączam piękny lampowy wzmacniacz, który zapewnia piękny dźwięk. RPi to tylko źródło - black box

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
OIDP to ze Spootify jest inny kłopot wymagajacy innego trybu odpalenia systemu operacyjnego.Atlantis pisze: A ja w wolnej chwili będę musiał przetestować dystrybucję RaspiFi - Linux do RPi przygotowany do pełnienia funkcji internetowego radia i sprzętowego odtwarzacza multimediów. Z tego czytałem można za jego pomocą słuchać typowych stacji internetowych, a także streamów z serwisu Spotify.
Podstawa. Po co monitor, wyświetlacz. Masz telefon i sterujesz. A jedno co mi się spodobało, jak ktoś dwoni na Twój teleofno automatycznie jest ściszana głośność (albo pauza). To jest nparawdę cenna funkcjonalność.Atlantis pisze: Widzi także pliki multimedialne zapisane na USB oraz udostępnione w zasobach lokalnej sieci. Odtwarzanie odbywa się m.in. w oparciu o MPD. Można nim sterować przez odpowiedniego klienta MPC ze smartfona lub przez interfejs webowy.
Być może jak sam napiszesz od zera to uzyskasz lepszy efekt.Atlantis pisze: (nie udało mi się m.in. uzyskać stabilnej pracy napisanego przez kogoś w PHP interfejsu WWW).
Ale po co dodatkowy AVR? Masz dostępnych garść pinów GPIO. Masz port do wyświetlacza graficznego LCD.Atlantis pisze: Byle tylko dało się całością tego jeszcze jakoś sterować po terminalu, przez interfejs szeregowy. Zrobiłbym wtedy fizyczny sterownik na jakimś AVR, z wyświetlaczem alfanumerycznym, impulsatorem i kilkoma przyciskami. Całość poszłaby wtedy do osobnej obudowy, którą mógłbym położyć na zestawie stereo.
Są dostępne rozszerzenia RPi oferujące wieloliniowe porty IO nieco w stylu sterowników PLC.
Czemu? Przecież konstruując pierwszy aktywne element wzmacniający otworzył do tegoż drogę.chrzan49 pisze:Jak Was czytam to słyszę że Lee de Forest w grobie sie przewraca.Tfu ,zboczeńcy jacyś cy cuś?
T
Myślę że były miel zaskoczony co można uzyskać z prostego elementów trójelektrodowego. Fakt nie próżniowego już ale idea pozostała.