TDA 2030 czy to nie jest błąd w serwisówce ?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

TDA 2030 czy to nie jest błąd w serwisówce ?

Post autor: djivo »

Zrobiłem ostatnio takie coś oparte na kicie, który zakupiłem jako dzieciak.
Było to polutowane z 20 lat temu ze schematu Nord Elektronika.
Znalazłem ostatnio gdzieś fajny zasilacz impulsowy i wszystko to włożyłem w obudowę.
Zaniosłem do domu, podłączyłem ale grało to fatalnie i płasko - brak niskich tonów.
Zacząłem więc szukać i udało mi się teraz wzmacniacz gra już poprawnie.
Schemat jest dokładnie taki jak tutaj http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... s/1458.pdf
Zasilanie mam pojedyncze, nie symetryczne, czyli obowiązuje rysunek 15 na którym kondensator C2=2uF
Jednak w opisie na stronie 8 jest napisane, że: C2=22uF (Inverting DC decoupling -> Increase of low
frequencies cutoff ), czyli że zmniejszenie spowoduje obcięcie pasma.
W moim wzmacniaczu aktualnie, po zmianach, na wyjściu znajduje się 4700uf/50V Nichicona, na wejściu jest 3,2uf (dwa kondensatory 1uF+2,2uF) i aktualnie zmieniony C2 na 22uF.
Wzmacniacz dosłownie łupie basem i jestem pod dużym wrażeniem dźwięku jaki prezentuje kostka za dosłownie 60groszy polskich.
Wszystko wskazuje na to, że na rysunku 15 w opisie zrobionym przez ST jest błąd.
Co wy na to?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: TDA 2030 czy to nie jest błąd w serwisówce ?

Post autor: gachu13 »

Przy C2=2uF i pomijalnie dużym kondensatorze na wyjściu dolna częstotliwość -3dB wychodzi około 40Hz. Czyli do Hifi trochę mało, ale do jakiegoś jamnika mogło być, stąd ciężko powiedzieć czy to błąd czy celowo podano taką wartość.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

gachu13 pisze:Przy C2=2uF i pomijalnie dużym kondensatorze na wyjściu dolna częstotliwość -3dB wychodzi około 40Hz. Czyli do Hifi trochę mało, ale do jakiegoś jamnika mogło być, stąd ciężko powiedzieć czy to błąd czy celowo podano taką wartość.
Tylko jak tłumaczyć opis który mówi 22uf jest poniżej i jest sprzeczny z rysunkiem?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Faktycznie, widać rzeczywiście błąd w druku.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

gachu13 pisze:Faktycznie, widać rzeczywiście błąd w druku.
A jeszcze większy jest błąd po założeniu tego tak jak na rys 15 - słyszalny chroniczny brak basu ;)
Kostka gra ślicznie słucham jej sobie drugi dzień i bardzo mi przypadła do gustu.
Muszę tylko dać większy radiator bo potrafi poparzyć.
akim

Post autor: akim »

Djivo, ja na tej kostce, tzn. TDA2030 zrobiłem dwa wzmacniacze, ale trochę różniące się od siebie, które służą mi codziennie. Przy okazji, są one jedyne ze wzmacniaczy, jakie zrobiłem. Włożyłem je do obudów od drukarek HP. Nawet nieźle to wygląda, przynajmniej dla mnie :)

Pierwszy wzmacniacz robiłem stąd:

"Wzmacniacz 2x15W"
http://mirley.firlej.org/wzmacniacz_2x15w

A drugi, zrobiłem z tych dwóch projektów:

"Mini Wzmacniacz 2x15W"
http://mirley.firlej.org/mini_wzmacniacz_2x15w

"Przedwzmacniacz Stereo z Regulacją Tonów"
http://mirley.firlej.org/przedwzmacniacz_stereo

No i zdecydowanie polecam ten drugi sposób, mimo, że trzeba robić dwie płytki, a nie jedną. W pierwszym bowiem miałem problem z brumem wzmacniacza. Prawie udało mi się go zlikwidować, ale super idealnie do końca nie jest (delikatnie go słychać na minimalnej głośności).

Przy drugim wzmacniaczu, złożonym z dwóch płytek, takich problemów nie miałem. Ruszył idealnie od razu. Działa codziennie i słucham na nim muzyki i radia po dziś dzień.

Co do radiatora, to ja na swoim TDA2030 mam założony radiator zdobyty z uszkodzonej konsoli Xbox360.

Jakbym teraz jeszcze jakiś składał, to bym na pewno zainteresował się jeszcze tym projektem Mirleya:

"Monofoniczny Wskaźnik Wysterowania 2"
http://mirley.firlej.org/monofoniczny_wsk_wysterowania2

Na tej stronie Mirleya, jest wszystko co potrzeba by praktycznie każdy mógł złożyć sobie jeden z jego projektów, tzn. jest dokumentacja, płytki, opis montowania, zdjęcia. Wszystko tak, by nawet bardzo początkujący, jak ja, sobie poradził. Wprawdzie na temat lamp tam nic nie ma, ale polecam obejrzeć tą stronę jak ktoś jeszcze jej nie zna.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ze swojego doświadczenia: podepnij to pod dobre kolumny. Włącz przed wymianą i po wymianie tych kondensatorów o których napisałem i posłuchaj różnicy.
Słychać ją natychmiast.
Aktualnie zamknąłem swoje ustrojstwo w obudowie po Xbox 360 jest cała ekranowana.
Nadaje się idealnie.
Zastosowałem jednak przetwornicę impulsową która zasilała w jakimś DVD 3szt TA8216 - wszystkie były uszkodzone (nie wiem jakim bo nie było mi dane zobaczyć bo było już każde PCB oddzielnie).
Ale przy odkręconym potencjometrze zamiast delikatnego szumu, mam leciuteńki brum, który pochodzi od zasilacza - po wyłączeniu z sieci natychmiast go brak.
Czy wiecie Panowie w jaki sposób można by to wyeliminować ?
Dużej wartości kondensator nic nie daje a powyżej 2 x 4700uf przetwornica się nie włączy - pewnie myśli że jest zwarcie i nie zaczyna działać wcale.
Jak duży szum powinien mieć ten wzmacniacz przy odkręconym potencjometrze do końca?
Z tej serwisówki wynika że bardzo dobrą bo aż 94db. http://musatoffcv.narod.ru/Libs/Chips/A ... da2030.pdf
Tylko że ja mam końcówkę V a nie A
Aha co ważne jak zamknę potencjometr do masy jest idealna cisza.
Nie mam za wiele czasu na zabawy aktualnie bo dużo pracy - muszę sprawdzić i zasilić układ z transformatorka jakiegoś.
Załączniki
Wzmacniacz
Wzmacniacz
układ przetwornicy
układ przetwornicy
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

Czy ja dobrze widzę? Coś mi się wydaje że nie możesz z zasilania z przetwornicy impulsowej wspólnie z kablem sygnałowym od wejścia splatać. Stąd wynika brum - nawet przy małych częstotliwościach tętnień z zasilacza po prostu indukuje się sygnał po kablach i wzmacnia go czuły TDA2030.
Powodzenia,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

W zasilaczach impulsowych przeznaczonych do zasilania analogowych urządzeń stosowane są przy diodach wyjściowych kondensatory lub dwójniki RC służące do gaszenia oscylacji pasożytniczych. Diody przy diodach prostownika sieciowego są też stosowane w celu eliminacji zakłóceń. Umieść pomiędzy zasilaczem, a wzmacniaczem mocy filtr przeciwzakłóceniowy dla prądu stałego. Oscyloskopem warto sprawdzić tętnienia napięcia wyjściowego zasilacza.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

szewek pisze:Czy ja dobrze widzę? Coś mi się wydaje że nie możesz z zasilania z przetwornicy impulsowej wspólnie z kablem sygnałowym od wejścia splatać. Stąd wynika brum - nawet przy małych częstotliwościach tętnień z zasilacza po prostu indukuje się sygnał po kablach i wzmacnia go czuły TDA2030.
Powodzenia,
Piotr.
Odseparowanie kabli sygnałowych od kabli zasilania nic nie dało.

Muszę sprawdzić czy jak odłączę kabel idący od PCB od potencjometra, i zostawię go w powietrzu czy coś się zmieni.
AZ12 możesz podać jakiś przykład takiego filtra na schemacie ? Lub chociaż link.
Pozdrawiam.
Harry
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Harry »

Witam

Obróć pytkę wzmacniacza tak by była radiatorem skierowana w kierunku przetwornicy.

Pozdrawiam Romek
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

TDA 2030 dobrze skonfigurowany gra naprawdę b.dobrze.
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Harry pisze:Witam

Obróć pytkę wzmacniacza tak by była radiatorem skierowana w kierunku przetwornicy.

Pozdrawiam Romek
Rozumiem tak aby była jakby tarczą o to Tobie chodzi.Masz rację.
Potwierdzam, że gra super zapraszam....
Jak znajdę moment nagram jaki to brum jest. Bo nie wiem jak się posługiwać pomiarem z oscyloskopu jeśli chodzi o szum.
to jest naprawdę cichutkie, na połowie potencjometr'a nie słychać nic.
Ale trzeba by wtedy podać z Yamaha CX-1000 około 12V amplitudy. :)
Wzmacniacz z kontaktu przy pełnej mocy pobiera około 35W mierzone watomierzem, spoczynek czyli jak nic nie gra 9,1 Wata.

A ten apostrof tam po co? - T.S.
ODPOWIEDZ