Prośba o sprawdzenie PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prośba o sprawdzenie PCB
Witam Wszystkich ....
Mój pierwszy post poważniejszy (do tego czasu byłem tylko czytelnikiem) i od razu prośba ...
Mam prośbę do Fachowców z tego forum, tzn. chodzi mi o sprawdzenie PCB. Jeśli ktoś miałby chwile i "rzucił okiem"' czy są jakieś błędy, byłbym wdzięczny.
Z góry doceniam wszelaką pomoc i radę, a także dziękuję.
Ps. Na schemacie nie ma końcówki mocy, będzie standardowo 2 x EL84. Nie ma także przekaźników przełączających kanały, też będą na osobnej płytce.
Mój pierwszy post poważniejszy (do tego czasu byłem tylko czytelnikiem) i od razu prośba ...
Mam prośbę do Fachowców z tego forum, tzn. chodzi mi o sprawdzenie PCB. Jeśli ktoś miałby chwile i "rzucił okiem"' czy są jakieś błędy, byłbym wdzięczny.
Z góry doceniam wszelaką pomoc i radę, a także dziękuję.
Ps. Na schemacie nie ma końcówki mocy, będzie standardowo 2 x EL84. Nie ma także przekaźników przełączających kanały, też będą na osobnej płytce.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Prośba o sprawdzenie PCB
Zakładając, że płytka jest zgodna ze schematem (tego nie sprawdzałem) to nie zauważyłem jakiś błędów. Wydaje się OK. Jedyna uwaga to taka, że "pady" do lamp będą prawdopodobnie miały za małą średnicę. Jak powiercisz otwory na podstawki, to niewiele zostanie na lutowanie (tak mi się zrymowało
).

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Dzięki za odpowiedz ...
Tak, masz rację pady poprawie ręcznie.
A co do błędów to zależy mi przede wszystkim o PCB, czy np. szyna masy ok, czy nie powinienem, jakiegoś elementu przestawić. Jest to PCB, więc jeśli pójdzie coś nie tak, to cała robota od nowa. Myślę że lepiej to dobrze przemyśleć teraz i sprawdzić. A najlepiej, żeby ktoś spojrzał na to "świeżym spojrzeniem", bo mogłem coś przeoczyć ..
A co do zgodności schematu z płytką to powinno być OK, projekt w Eaglu, nie wyrzuca żadnych błędów.
Tak, masz rację pady poprawie ręcznie.
A co do błędów to zależy mi przede wszystkim o PCB, czy np. szyna masy ok, czy nie powinienem, jakiegoś elementu przestawić. Jest to PCB, więc jeśli pójdzie coś nie tak, to cała robota od nowa. Myślę że lepiej to dobrze przemyśleć teraz i sprawdzić. A najlepiej, żeby ktoś spojrzał na to "świeżym spojrzeniem", bo mogłem coś przeoczyć ..
A co do zgodności schematu z płytką to powinno być OK, projekt w Eaglu, nie wyrzuca żadnych błędów.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Schematu nie oglądałem i na szybko tylko przejrzałem:
- jaki jest clearence ścieżki przechodzącej między 6 i 7 V1 (anodowe do 1 leci między anodą a siatką)? Płytka będzie z zakładu z soldermaską,
czy domowa z gołą miedzią/pocynowana?
- napięcie anodowe dla końcówki mocy (pad OT) bierzesz bezpośrednio z prostownika, nie odfiltrowane. Masz dość miejsca, żeby ścieżkę poprowadzić
z kondensatora (czyli w tę i z powrotem).
Pozdrawiam
Wojtek
- jaki jest clearence ścieżki przechodzącej między 6 i 7 V1 (anodowe do 1 leci między anodą a siatką)? Płytka będzie z zakładu z soldermaską,
- napięcie anodowe dla końcówki mocy (pad OT) bierzesz bezpośrednio z prostownika, nie odfiltrowane. Masz dość miejsca, żeby ścieżkę poprowadzić
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Myślisz, że nie powinienem puszczać między padami ścieżki z zasilaniem anodowym ? Czyli do poprawy/zmiany ...mroovka pisze:Schematu nie oglądałem i na szybko tylko przejrzałem:
Płytka będzie "domowa", czyli termotransfer.
Podpatrzyłem takie rozwiązanie na PCB Atoma Marvela, podobnie to rozwiązał, ale jeśli będzie lepiej, jeśli zmienię, to ... do poprawy- napięcie anodowe dla końcówki mocy (pad OT) bierzesz bezpośrednio z prostownika, nie odfiltrowane. Masz dość miejsca, żeby ścieżkę poprowadzić

-
- 2500...3124 posty
Oczywiście lepiej jest ścieżkę zasilania końcówki mocy poprowadzić od kondensatora. Oczywistą bzdurą jest też, że napięcie pobrane z prostownika jest nieodfiltrowane. Napięcie na wyjściu prostownika i na zaciskach kondensatora jest takie samo z dokładnością do spadku napięcia na rezystancji ścieżki, a ta jest niewielka.
Wszystkie poprawki ująłem w poprawionej PCB poniżej.
Jeszcze jakieś sugestie ??
Za dotychczasowe bardzo dziękuję.
Ps. A tak na marginesie, to powinienem dodać kondensator filtrujący do pierwszej lampy (kanał clean), czy wystarczy tak jak jest teraz ?
Jeszcze jakieś sugestie ??
Za dotychczasowe bardzo dziękuję.
Ps. A tak na marginesie, to powinienem dodać kondensator filtrujący do pierwszej lampy (kanał clean), czy wystarczy tak jak jest teraz ?
- Razor89
- 500...624 posty
Ja zaproponuję jeszcze powiększenie padów do pozostałych elementów. Wiadomo jak w amatorskich warunkach wygląda wiercenie. Lepiej trochę powiększyć pady i mieć komfort wiercenia i lutowania
Jak wygospodarujesz miejsce na PCB to kondensator filtrujący do lampy V1 możesz dodać, na pewno nie zaszkodzi. Ja zawsze go daję 

-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Oczywiście był to skrót myślowy. Zapewne niewłaściwy w kąciku dla początkujących.Einherjer pisze:Oczywistą bzdurą jest też, że napięcie pobrane z prostownika jest nieodfiltrowane. Napięcie na wyjściu prostownika i na zaciskach kondensatora jest takie samo z dokładnością do spadku napięcia na rezystancji ścieżki, a ta jest niewielka.
Oczywiście (

Warto jednak, żeby pytający i inni czytający wyrabiali w swoim warsztacie dobre nawyki.
Do autora: przychylam się do tego, co piszą inni o powiększeniu pół lutowniczych.
Co do pytania o kondensator, to raczej powinno wystarczyć jak jest, bo lampy zasilane
z ostatniego elektrolita pracują zamiennie a nie w łańcuchu (jedna nie wzmacnia sygnału
wyjściowego drugiej).
Z praktyki:
Czy ustawiałeś w programie minimalne odstępy izolacyjne i robiłeś test DRC?
"Na oko" wydaje się, że jest dobrze, ale komputer ma to do siebie, że niczego nie przeoczy.
Nie wiem, czy potencjometry lutowane do PCB wrysowałeś celowo i czy zamierzasz takich użyć.
Ja zostałem nauczony, żeby potencjometry i inne elementy mechaniczne dołączać przewodami. Wprawdzie więcej
z tym roboty, ale nasze konstrukcje nie idą seriami na taśmie, a serwis może być dzięki temu prostszy.
Kiedyś zauważyłem na PCB VacuumVoodoo, że pola do połączenia masy płytki i chassis dał w kilku miejscach. Zapewne
dla sprawdzenia i wybrania miejsca, gdzie będzie najciszej. Na szynę masy są dwa typowe podejścia: przy wejściu i przy 1. kondensatorze zasilacza.
Masz pad w drugiej wersji. Dorabiać nic nie musisz, ale możesz sprawdzić po złożeniu wzmacniacza, czy jest różnica, gdy podłączysz przy wejściu
zamiast przy zasilaczu.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Tak, tak, trochę się naczytałem uwag na temat "zabronionego obszaru", więc wiem o jaki nawyk chodzi w tym przypadku.mroovka pisze:Oczywiście był to skrót myślowy. Zapewne niewłaściwy w kąciku dla początkujących.Einherjer pisze:Oczywistą bzdurą jest też, że napięcie pobrane z prostownika jest nieodfiltrowane. Napięcie na wyjściu prostownika i na zaciskach kondensatora jest takie samo z dokładnością do spadku napięcia na rezystancji ścieżki, a ta jest niewielka.
Oczywiście () miałem na myśli nie(optymalnie)odfiltrowane napięcie.
Warto jednak, żeby pytający i inni czytający wyrabiali w swoim warsztacie dobre nawyki.
Jest to już poprawione

W sumie racja, te lampy nigdy nie będą pracowały "aktywnie" razem.Do autora: przychylam się do tego, co piszą inni o powiększeniu pół lutowniczych.
Co do pytania o kondensator, to raczej powinno wystarczyć jak jest, bo lampy zasilane
z ostatniego elektrolita pracują zamiennie a nie w łańcuchu (jedna nie wzmacnia sygnału
wyjściowego drugiej).
A co do padów, to wielkość ich jest standardowa przy elementach z biblioteki Eagle'a. Nie bardzo uśmiecha mi się poprawianie bibliotek, więc pozostaje ręczne nakładanie padów ?
Da rady zrobić, proszę tylko o podpowiedź, ile milsów powinny wynosić odstępy.Z praktyki:
Czy ustawiałeś w programie minimalne odstępy izolacyjne i robiłeś test DRC?
"Na oko" wydaje się, że jest dobrze, ale komputer ma to do siebie, że niczego nie przeoczy.
Pierwotne zamierzenie było takie, że potencjometry będą na PCB, ale niestety przy projektowaniu panelu przedniego nie wziąłem pod uwagę wysokości na jakiej będzie zamontowana PCB, więc potencjometry będą na przewodach.Nie wiem, czy potencjometry lutowane do PCB wrysowałeś celowo i czy zamierzasz takich użyć.
Ja zostałem nauczony, żeby potencjometry i inne elementy mechaniczne dołączać przewodami. Wprawdzie więcej
z tym roboty, ale nasze konstrukcje nie idą seriami na taśmie, a serwis może być dzięki temu prostszy.
-
- 2500...3124 posty
No to już lepiej będzie poprawić biblioteki, niż kombinować inaczej. To przecież nie jest dużo roboty, otwierasz określoną obudowę zmieniasz parametry padów (są raptem dwa :p), zapisujesz. Potem w edytorze PCB dajesz update all i gotowe.
W sumie racja z tymi bibliotekami, przecież obudowy elementów się powtarzają wielokrotnie na PCB, więc poprawa paru obudów, update i z głowy 
Swoją drogą przyda się poprawka na następny raz
Ps. A odnośnie odstępów między ścieżkami podpowie mi ktoś jakie powinny być ?

Swoją drogą przyda się poprawka na następny raz

Ps. A odnośnie odstępów między ścieżkami podpowie mi ktoś jakie powinny być ?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Poszukaj gdzies na forum -- VacuumVoodoo mowil o tym chwile (dosc znaczna) temu. Slowo klucz: creepage. Podawal tez linki ale len jestem i sie mi szukac samemu nie chce
Mysle, ze jako regule mozna przyjac zaleznosc, ze dla roznicy potencjalow 1kV dlugosc iskry ma ok. 1cm = 10mm. Wiec jesli roznica potencjalow jest 400V to trzeba by zastosowac odleglosc ~4mm. Oczywiscie, nalezaloby jeszcze przyjac poprawke na to, ze na sciezkach zbiera sie kurz i inne tego typu dziadostwa, wiec pewnie trzeba by te odstepy nieznacznie zwiekszyc.

Mysle, ze jako regule mozna przyjac zaleznosc, ze dla roznicy potencjalow 1kV dlugosc iskry ma ok. 1cm = 10mm. Wiec jesli roznica potencjalow jest 400V to trzeba by zastosowac odleglosc ~4mm. Oczywiscie, nalezaloby jeszcze przyjac poprawke na to, ze na sciezkach zbiera sie kurz i inne tego typu dziadostwa, wiec pewnie trzeba by te odstepy nieznacznie zwiekszyc.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
Tool, to o czym piszesz odnosi się do powietrza, laminat to jednak trochę inna sprawa
I do zainicjowania wyładowania potrzebne jest większe napięcie. Dla 300V spokojnie powinno wystarczyć 1.5mm, a nawet nieco mniej, patrz załącznik.

- Załączniki
-
- Prąd maksymalny i najmniejsza odległość miedzy ścieżkami.pdf
- (79.28 KiB) Pobrany 179 razy