Pierwszy pomiar oscyloskopem.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

okifaro
25...49 postów
25...49 postów

Pierwszy pomiar oscyloskopem.

Post autor: okifaro »

Witam.

Otrzymałem od znajomego stary oscyloskop Unitry OS-301, chciałbym przeprowadzić podstawowe pomiary mojego wzmacniacza, informacje odnośnie metod pomiaru znajduję tutaj: http://skarabo.net/sid-22-pomiary-oscyloskopem.htm , prośba o pomoc w dwóch kwestiach.

Wyjścia wzmacniacza obciążony rezystorami 8R 20W i podłączam do oscyloskopu bez sondy, za generator robi PC + DAC, puszczam sinusa oraz trójkąt przy 1kHz i zwiększam potencjometr głośności na max, w pewnym momencie wierzchołki sygnału powinny ulec obcięciu, ale to nie występuje, pytanie dlaczego? ;) Film z przebiegu badania umieściłem tu: http://www.youtube.com/watch?v=d85lYzv7m0o

Ekran mojego oscyloskopu nie posiada skali (podziałek), w instrukcji na http://skarabo.net/sid-22-pomiary-oscyloskopem.htm przedstawione opisy wymagają podziałek do mierzenia wielu parametrów wzmacniacza, czy istnieją inne metody pomiarów które umożliwiają wykorzystanie oscyloskopu bez podziałek?

Dzięki za pomoc
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pierwszy pomiar oscyloskopem.

Post autor: Einherjer »

Najwyraźniej sygnał z Twojej karty dźwiękowej ma zbyt małą amplitudę, żeby przesterować wzmacniacz. Jedyny sposób, żeby mierzyć coś oscyloskopem bez podziałki, to zrobić podziałkę ;) Na przykład wydrukować na przezroczystej folii samoprzylepnej i potem przy pomocy miernika wyskalować.
okifaro
25...49 postów
25...49 postów

Zwiększyłem amplitudę i odcina ;), co prawda nie mieści się na ekranie, ale sonda już zamówiona.
A w jaki dokładniej sposób wyskalować wydrukowaną podziałkę?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Oryginalna podziałka ma 1cm x 1cm, jeśli oscyloskop jest dobrze skalibrowany, to można od razu mierzyć. Żeby to sprawdzić musisz mieć woltomierz, najlepiej nieco lepszy, nie taki za 10zł. Ustawiasz częstotliwość na 50Hz, (bo wtedy większość mierników mierzy najrzetelniej) podpinasz miernik równolegle z wejściem oscyloskopu i porównujesz wskazania. Musisz tylko pamiętać, że miernik wskazuje wartość skuteczną.
okifaro
25...49 postów
25...49 postów

Podziękował.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Kto?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Piotrek J. pisze:Kto?
...lub komu...
o-----c

Post autor: o-----c »

okifaro pisze:A w jaki dokładniej sposób wyskalować wydrukowaną podziałkę?
Ponieważ Twój oscyloskop (chyba) nie posiada wbudowanego kalibratora, w celu sprawdzenia jak "odchyla w pionie", możesz użyć albo zasilacza napięcia stałego, albo zwykłych baterii - może być 1,5, 4,5 oraz 9V. Oczywiście trzeba dokładnie zmierzyć, jakie napięcie daje konkretna bateria. Jest to zwykle nieco więcej, niż podałem (nowe baterie). Ustawiając wejście oscyloskopu na sprzężenie dla prądu stałego i ustawiając linię przebiegu na środku ekranu, podłączasz bateryjkę i obserwujesz jak linia unosi się w górę lub opada w dół - zależnie od kierunku podłączonych biegunów baterii. Jeśli ustawisz odchylanie na 1V/działkę(cm), to przeliczając circa 1mm = 0,1V, łatwo zweryfikujesz, czy jest OK.
ODPOWIEDZ