Co to może być.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to może być.
Witam
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc wstawiam go tutaj.
Ostatnio dostałem 2 bateryjne pionierki i razem z nimi to.
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc wstawiam go tutaj.
Ostatnio dostałem 2 bateryjne pionierki i razem z nimi to.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Co to może być.
To jest zasilacz od mniej więcej takiego odbiornika jak ten
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=22
Na ostatnim zdjęciu widać właśnie taki zasilacz.
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=22
Na ostatnim zdjęciu widać właśnie taki zasilacz.
Dzięki, a mogę to wykorzystać w jakimś innym bateryjnym radiu? 

- jacekk
- 1250...1874 posty
Z tego co widzę na schemacie to jest to najzwyklejszy zasilacz dający na wyjściu wyprostowane napięcie 6V nawet bez żadnego kondensatora filtrującego. Więc raczej jest to zasilaczy przydatny tylko do dedykowanego mu odbiornika. Pioniery bateryjne wymagają dwóch napięć, jednego żarzenia i drugiego anodowego przy czym żarzenie wymaga bardzo dobrze odfiltrowanego prądu i na dodatek wysokiej stabilności napięcia (1,4V-1,5V) bo te lampki są bardzo wrażliwe na niewłaściwe żarzenie. Najprostsze wyjście to baterie, trochę bardziej skomplikowane to zasilacz z transformatora ze stabilizacją żarzenia na np. LM317 i nieskomplikowanym filtrem CRC do anodowego.
Bo wiesz z chęcią uruchomiłbym te radyjka bo mam już 3 

To jest zasilacz sieciowy odbiornika MALWA.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Na przykład w tranzystorowym Kolibrzekamil17 pisze:Dzięki, a mogę to wykorzystać w jakimś innym bateryjnym radiu?

Szkoda bo ja już się nastawiałem że będzie działał w juhasie albo pionierze, będę musiał kombinować coś innego 

-
- 3125...6249 postów
Witam.Coś mi tu nie pasuje.
Widziałem kiedyś zasilacz do Malwy i wiem co w niej jest.
Lampy szarotkowskie we w.cz. i m.cz na archaicznych tranzystorach.
Więc albo to jest zasilacz przetwornicowy do Malwy, dający ok.90-120V anodowego
na anody i ekrany lamp,albo tylko obudowa jest od zasilacza do Malwy.6V Malwy nie odpali.
ani Juhasa lub Pioniera B.
Juhas i Pionier B potrzebują 1,5 lub 2V stałego z ogniwa na żarzenie i 120V z anodowej baterii na anodowe.
Zasilacz z Malwy obskoczy ich anodowe,najwyżej będzie deczko ciszej grało przy np.90V,jakby bateria anodowa już trochę była padnięta,analogicznie,ale żarzenie trzeba dać osobno z paru paluszków aku zasadowych, obecnie popularnych.
Przerobić koszyk dostępny w handlu, taki na paluszki z opcji szeregowej na równoległą i po krzyku,żarzenie też załatwione.
Pozdrawiam.
Widziałem kiedyś zasilacz do Malwy i wiem co w niej jest.
Lampy szarotkowskie we w.cz. i m.cz na archaicznych tranzystorach.
Więc albo to jest zasilacz przetwornicowy do Malwy, dający ok.90-120V anodowego
na anody i ekrany lamp,albo tylko obudowa jest od zasilacza do Malwy.6V Malwy nie odpali.
ani Juhasa lub Pioniera B.
Juhas i Pionier B potrzebują 1,5 lub 2V stałego z ogniwa na żarzenie i 120V z anodowej baterii na anodowe.
Zasilacz z Malwy obskoczy ich anodowe,najwyżej będzie deczko ciszej grało przy np.90V,jakby bateria anodowa już trochę była padnięta,analogicznie,ale żarzenie trzeba dać osobno z paru paluszków aku zasadowych, obecnie popularnych.
Przerobić koszyk dostępny w handlu, taki na paluszki z opcji szeregowej na równoległą i po krzyku,żarzenie też załatwione.
Pozdrawiam.
To jest jednak zasilacz odbiornika MALWA. Mam ten odbiornik i wiem co piszę. Zasilacz "daje" 6 voltów prądu stałego które zasila przetwornicę znajdującą się na chassis odbiornika. Zasilacz ten można wymontować i włożyć baterię 6V (były kiedyś takie). Najlepiej zobaczyć schemat który znajduje się na triodzie.
Konstanty
Konstanty