Przetworniki gitarowe - stare fenderowskie single oraz PAF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Danilewicz
- 375...499 postów
Przetworniki gitarowe - stare fenderowskie single oraz PAF
Witam!
Może trochę nietypowe pytanie, czy w starych pickupach gitarowych te tulejki pod strunami to były magnesy, czy po prostu kawałki metalu? Jeśli magnesy, to czy pod spodem też były magnesy?
Może trochę nietypowe pytanie, czy w starych pickupach gitarowych te tulejki pod strunami to były magnesy, czy po prostu kawałki metalu? Jeśli magnesy, to czy pod spodem też były magnesy?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Re: Przetworniki gitarowe - stare fenderowskie single oraz P
Nie wiem jak w singlach, ale w PAF-ach to są nadbiegunniki czyli stalowe trzpienie i śrubki bo PAF w jednej cewce ma typowe nadbiegunniki a w drugiej śrubki. Właściwe magnesy znajdują sie pod cewkami. Znajdą się pewnie rozwiązania gdzie czpienie są magnesami, ale nie w PAF-ie.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Dzięki. Co do Fenderów, znalazłem, że tulejki były magnesami. Tylko dalej nie wiem, czy magnesy były montowane pod spodem.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
dla mnie słowo "tulejka" znaczy rurka, a nie pełny walec. Nie wiem czy są nadbiegunniki w postaci "tulejek" ale nie ma ich ani w PAF-ie ani w singlach fendera.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Masz rację, chodzi mi po prostu o nadbiegunnik 

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- Danilewicz
- 375...499 postów
Zazwyczaj albo jedno (czyli nabiegunniki są magnesami), albo drugie (czyli nie są i wtedy jest magnes pod spodem).Danilewicz pisze:Dzięki. Co do Fenderów, znalazłem, że tulejki były magnesami. Tylko dalej nie wiem, czy magnesy były montowane pod spodem.
'All the stars in the north are dead now.'
Klasyczny ,,fenderowski'' singiel to sześć osobnych rdzeni magnetycznych, dwie sztabki magnesu pod stalowymi kołkami to rozwiązanie charakterystyczne dla singli Made in Mexico.
Albo made in China