Wzmacniacz PP EL84 - schemat idealny???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz PP EL84 - schemat idealny???
Na Wolumenie często walają się bardziej swojskie lampy ECF82. Wyprowadzenia jak ECF80.
Żarzyć zamierzam napięciem 12,6v. Pin 9 specjalnie podłączyłem do masy. Tak sobie pomyślałem że podłączając ten pin do masy zrobię symetryzację żarzenia. A jak już mowa o żarzeniu to mam takie pytanie. Czy napięcie żarzenia ma jakikolwiek wpływ na przydźwięk? Chodzi czy jest różnica między 12,6V a 6,3V.witko pisze:Błąd w żarzeniu lamp: pin 9 nie powinien być połączony do gnd (pisałem o tym wyżej).Zastanów się, jakiego napięcia będziesz używał (jeśli 12,6 v to napięcie do pinów 4 i 5, 9 wolny, jeśli 6,3V to 4 i 5 połączone razem i pin 9)pozdr, wk
ECF80, PCF80, 6F1P, ECF82, PCF82 mniej więcej to samo. Mam tych lamp pełno i sam się poważnie zastanawiałem nad ich użyciem. Zwłaszcza jeżeli chodzi o ECF82 (Podobno to EC92 i EF80 w jednym) z tym że nie jestem co do nich całkowicie przekonany. Trochę już na ten temat czytałem i okazało się że ww. lampy wcale tak wspaniale się nie sprawują, np ECF82 lubi się wzbudzić kiedy pracuje w układach m.cz. Poza tym są to wszystko lampy zaprojektowane do pracy w układach w.cz. także pewnie mają gorsze parametry znaczące dla audio tj. mikrofonowanie i przydźwięk.AZ12 pisze:Moim zdaniem przy takim inwerterze można zastosować lampę ECF80 (6Ф1П), jest tańsza od lamp z serii ECC, ale wymaga to już zmiany płytki, gdyż ma zupełnie inny układ wyprowadzeń. Jeśli jeszcze nie wytrawiłeś płytki to możesz zastosować taki inwerter z lampą trioda-pentoda.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Do w.cz. zaprojektowane są też popularne w audio ECC88, ECC81 i EC92...Smaglas pisze:Poza tym są to wszystko lampy zaprojektowane do pracy w układach w.cz. także pewnie mają gorsze parametry znaczące dla audio tj. mikrofonowanie i przydźwięk.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam, prawdą jest że ECF82 się czasami wzbudzają w stopniu m.cz., sam tego doświadczyłem próbując nimi wysterować triody 12B4A, jednak gdzieś na forum, już były forumowicz - traxman, opisywał sposób ich ujarzmienia.
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Szukałem i szukałem i chyba znalazłem. Chodzi o "wzmacniacz na tanich lampach" gdzie owa ECF82 sterowała PP na EL36.

Smaglas zauważ, że w orginalnym ST35 żarzenie podpięte jest do wspólnego rezystora lamp mocy (i dlatego dół nie może być podłączony do gnd), to jest trik zmniejszający przydźwięk (stosuje się też polaryzację przez podział Ua) Jeśli będziesz żarzył lampy drivera z 12,6 V to pin 9 możesz podłączyć do tego rezystora, albo lepiej do odpowiednio dobranego dzielnika (zmniejszenie napięcia katoda żarnik lamp odwracacza).
pozdr, wk
Ps.
Tak to pewnie ten wątek szewek miał na myśli, zdaje się, że Piotr też coś na tej lampie próbował.
Zobacz jak tu podłączone jest żarzenie (do dzielnika R25,R26)
pozdr, wk
Ps.
Tak to pewnie ten wątek szewek miał na myśli, zdaje się, że Piotr też coś na tej lampie próbował.
Zobacz jak tu podłączone jest żarzenie (do dzielnika R25,R26)
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Z pewnością to urban legend. EC92 to połówka ECC81, a więc trioda w.cz. z u=60 o szerokim zastosowaniu. Trioda z ECF82 jest triodą oscylacyjną (oryginalnym przeznaczeniem tych lamp był wszak układ przemiany sumacyjnej w głowicach telewizyjnych VHF) i stosownie do powyższego legitymuje się zaledwie u=35. Różnica jest jeszcze większa w przypadku triody ECF80: tam u wynosi już tylko 20. Akurat jednak niskie u jest rzeczą pożądaną w przypadku inwertera z dzielonym obciążeniem (ECC82!).Smaglas pisze:jeżeli chodzi o ECF82 (Podobno to EC92 i EF80 w jednym)
Pentoda, zwłaszcza ECF82 także bardzo różni się od EF80. Ta ostatnia miała służyć jako uniwersalna lampa wzmacniająca w.cz. i p.cz. na częstotliwości do 100MHz. Stosownie do powyższego ma jak na pentodę przystało, pentaną siatkę trzecią, co wraz z ekranem w bańce obejmującym cały system elektrodowy sprawia że pojemność zwrotna wynosi zaledwie 0,007pF. Natomiast przy pracy w układzie mieszacza pojemność zwrotna ma znaczenie zdecydowanie mniejsze (dzięki nastrojeniu obwódów na wejściu i wyjściu na częstotliwości zupełnie inne) zatem nie tylko wbudowany ekran został zredukowany do prostej blaszki wstawionej między anody obu systemów ale i siatka trzecia przybrała postać blaszanej ramki, zapożyczonej z tetrod strumieniowych. I pojemność zwrotna wzrosła w wyniku powyższego do 0,015pF. Istotne zwłaszcza w układach audio parametry statyczne też się coniecio różnią: stosunek prądu anodowego do prądu siatki drugiej wynosi dla EF80 - 10/2,5, dla ECF82 - 10/3,5 natomiast ug2g1 - odpowiednio 50 oraz 32. Inne jest też nachylenie (przy jednakowym Ia=10mA: odpowiednio 7.4mS oraz 5.2mS.
Ciekawe zatem plotki krążą w audiofolskich kręgach; czekam na "odkrycie" że EF183 to nowe oznaczenie EF83 a E83F to niezawodna wersja tej drugiej

Kluczowe słowo: antyparazyt.Trochę już na ten temat czytałem i okazało się że ww. lampy wcale tak wspaniale się nie sprawują, np ECF82 lubi się wzbudzić kiedy pracuje w układach m.cz.
Zwykle tak niestety jest, ale i z lampami dedykowanymi do układów m.cz. wcale nie musi wyjść lepiej jeżeli weźmie się na warsztat jakiś nieprzemyślany układowy wynalazek.Poza tym są to wszystko lampy zaprojektowane do pracy w układach w.cz. także pewnie mają gorsze parametry znaczące dla audio tj. mikrofonowanie i przydźwięk.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Kluczowa lokalizacja: siatka drugaTomek Janiszewski pisze:Kluczowe słowo: antyparazyt.

Witam po przerwie.
Od dłuższego czasu szukam schematu PP na EL84. Przejrzałem mnóstwo schematów. Od tych najprostszych po te najbardziej skomplikowane. Niektóre nawet wykonałem aczkolwiek na końcu okazywało się czegoś brakuje. Ostatnio natknąłem się na bardzo ciekawą stronę LINK. Opisane są tam bloki wzmacniaczy. Mnóstwo schematów mnie najbardziej zainteresowały dwa. Przedwzmacniacz o THD 0,06% oraz różnicowy inwerter fazy o THD 0,065%. Aż prosi się żeby z tego zrobić wzmacniacz aczkolwiek stanąłem przed pewnym problemem. Gdzie podłączyć sprzężenie zwrotne oraz czy jest ono potrzebne? Wydaj mi się, że można by je podłączyć do przedwzmacniacz, ale on sam jest już objęty lokalnym sprzężeniem, czy to, aby nie doprowadziłoby do wzbudzenia? Co myślicie o tym, aby te schematy połączyć i zrobić fajny wzmacniacz?
Pozdrawiam
Smaglas
Od dłuższego czasu szukam schematu PP na EL84. Przejrzałem mnóstwo schematów. Od tych najprostszych po te najbardziej skomplikowane. Niektóre nawet wykonałem aczkolwiek na końcu okazywało się czegoś brakuje. Ostatnio natknąłem się na bardzo ciekawą stronę LINK. Opisane są tam bloki wzmacniaczy. Mnóstwo schematów mnie najbardziej zainteresowały dwa. Przedwzmacniacz o THD 0,06% oraz różnicowy inwerter fazy o THD 0,065%. Aż prosi się żeby z tego zrobić wzmacniacz aczkolwiek stanąłem przed pewnym problemem. Gdzie podłączyć sprzężenie zwrotne oraz czy jest ono potrzebne? Wydaj mi się, że można by je podłączyć do przedwzmacniacz, ale on sam jest już objęty lokalnym sprzężeniem, czy to, aby nie doprowadziłoby do wzbudzenia? Co myślicie o tym, aby te schematy połączyć i zrobić fajny wzmacniacz?
Pozdrawiam
Smaglas
Ale te zniekształcenia, to cały urok lampowego brzmienia 

- matmax426
- 375...499 postów
Ostatnio złożyłem prototyp PP na 6n2p i 6p14p. Układ działa dość ładnie, ale to tylko prototyp. Może coś cie zainteresuje.
Wrzucam mój schemat oraz schemat na którym się opierałem (przynajmniej wydaje mi się że to ten...)
Wrzucam mój schemat oraz schemat na którym się opierałem (przynajmniej wydaje mi się że to ten...)
Ω µ Π φ α β ε ω
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Schemat zasilacza wzmacniacza jest zły. Napięcie anodowe należy pobrać bezpośrednio z pierwszego kondensatora filtru. Zbyt duże napięcie anodowe można zmniejszyć włączając rezystor między prostownik, a pierwszy kondensator filtru napięcia anodowego lub też odwijając zwoje z transformatora. Zamiast filtrów katodowych lamp mocy lepiej by było zastosować polaryzację sztywną.
Schemat zasilacza wzmacniacza jest zły. Napięcie anodowe należy pobrać bezpośrednio z pierwszego kondensatora filtru. Zbyt duże napięcie anodowe można zmniejszyć włączając rezystor między prostownik, a pierwszy kondensator filtru napięcia anodowego lub też odwijając zwoje z transformatora. Zamiast filtrów katodowych lamp mocy lepiej by było zastosować polaryzację sztywną.
Ratujmy stare tranzystory!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Dlaczego w anodzie odwracacza masz 102k, skoro na dole sygnał zbierasz ze 100k?matmax426 pisze:Ostatnio złożyłem prototyp PP na 6n2p i 6p14p.
Powiem ci też w tajemnicy, że bocznikowanie elektrolitów małymi kondensatorami nic nie daje. W najlepszym razie.
ps. Podziel się bibliotekami do rysowania takich schematów, genialnie wyglądają

Dlaczego? Bo ja widzę co najmniej trzy duże wady i żadnych poważnych zalet takiego rozwiązania.AZ12 pisze:Zamiast filtrów katodowych lamp mocy lepiej by było zastosować polaryzację sztywną.
- matmax426
- 375...499 postów
Taki już ze mnie Wujek Samo ZłoAZ12 pisze:Schemat zasilacza wzmacniacza jest zły. Napięcie anodowe należy pobrać bezpośrednio z pierwszego kondensatora filtru.

Jakie biblioteki? to tylko tablet graficzny, dowolny program graficzny z możliwością rysowania i moja nieskoordynowana rękaPiotr pisze: Podziel się bibliotekami do rysowania takich schematów, genialnie wyglądają

Ω µ Π φ α β ε ω
Zniekształcenia w większości pochodzą od lamp końcowych i trafa.saico pisze:Ale te zniekształcenia, to cały urok lampowego brzmienia
Doceniam samodzielną pracę aczkolwiek schemat niepodobna mi się zbytnio. Z doświadczenia nauczyłem się, że im mniej kondensatorów tym lepiej, dlatego preferuje niezbocznikowane Rk i galwaniczne sprzężenia siatek i anod zamiast kondensatora i rezystora.matmax426 pisze:Ostatnio złożyłem prototyp PP na 6n2p i 6p14p. Układ działa dość ładnie, ale to tylko prototyp. Może coś cie zainteresuje.
Ja widzę za to prawie same zalety.Piotr pisze:Dlaczego? Bo ja widzę co najmniej trzy duże wady i żadnych poważnych zalet takiego rozwiązania.
- Większa moc (zauważalna we wzmacniaczach większej mocy)
- mniejsze zniekształcenia
- mniejsze Ub, bo nie mamy spadku na Rk
- idealne rozwiązanie jak się ma każdą lampę z innej beczki, czyli coś dla mnie
Choć z tego, co czytałem to takie rozwiązanie ma poważną wadę. Lampa gorzej znosi przesterowanie a ja lubię głośno słuchać muzyki.
Ale przejdźmy do tematu gdybym chciał zrobić wzmacniacz na powyższych schematach to gdzie podłączyć USZ. Jakoś do odwracacz (o ile to możliwe) czy do przedwzmacniacza.