Przymierzam się do budowy wzmacniacz Push Pull na lampach EL84. Od jakiegoś czasu poszukuję schematu. Jakiś czas temu zbudowałem prototyp opierając się o schemat kitu AVT2754 Jak dla mnie gra bardzo ładnie tylko niestety ma niewystarczającą czułość. Komputer nie może go wysterować a o urządzeniach przenośnych nie wspomnę. Znalazłem na stronie Fonaru ciekawy artykuł Pana Jana Zimowskiego - Wzmacniacz wysokiej jakości. Na pierwszy rzut oka wzmacniacz wydaje się być dla mnie idealny. Duża czułość 220mV, małe zniekształcenia 0,8% i tylko trzy lampy. Niby wszystko ok z mojego punktu widzenia aczkolwiek prosiłbym abyście wyrazili swoją opinie na temat tego wzmacniacza.
Jedyne, co mi się udało w necie znaleźć na temat tego Dynaco to moc 12w i zniekształcenia 1% nic o czułości. A tak powracając do schematu z pierwszego postu. Poza tym, że czułość jest mocno uzależniona od sprzężenia zwrotnego, czy ten wzmacniacz ma jeszcze jakieś wady.
Jak tutaj może wyglądać kwestia odwracacza fazy, bo z tego, co się zorientowałem to ten w kicie AVT nie jest najlepszej jakości.
Istotnie ten odwracacz jest mocno przekombinowany. Jakieś szeregowe (kaskodowe) zasilanie triod - po kiego grzdyla? Najproszy będzie odwracacz w układzie z dzielonym obciążeniem sprzężony galwanicznie ze stopniem napięciowym, z tym że w razie użycia w obu stopniach lamp ECC83 trzeba użyć znacznych oporów obciążenia: 2X100k w odwracaczu, i aż 470k w stopniu napięciowym. Działa to dobrze, ale jeśli chce się mieć większą swobodę w doborze rezystancji - można użyć w odwracaczu połówki lampy ECC82, w stopniu napięciowym zaś - połówki ECC83. Oczywiście, ma to sens jedynie we wzmacniaczu stereo, chyba że zdobędzie się audiofilską lampę ECC832, mającą dwa w jednym.
A miał byś może gdzieś taki schemat takiego wzmacniacza z odwracaczem na ECC82 i stopniem napięciowym na ECC83 z triodami połączonymi galwanicznie? Mi się jedynie udało znaleźć podobną końcówkę tylko z tym odwracaczem na ECC83.
Smaglas pisze:A miał byś może gdzieś taki schemat takiego wzmacniacza z odwracaczem na ECC82 i stopniem napięciowym na ECC83 z triodami połączonymi galwanicznie? Mi się jedynie udało znaleźć podobną końcówkę tylko z tym odwracaczem na ECC83.
Tak z ciekawości: gdzie na Fonarze znalazłeś taki schemat?
Układ obliczony dla ECC83 zadziała i po zastosowaniu ECC82 w odwracaczu, ta ostatnia bowiem zdolna jest do przewodzenia dużych prądów przy niewielkich napięciach. Tak na oko można by w układzie na ECC83 + ECC82 zmniejszyć Ra dla ECC83 do 330k, a pewnie i do 220k, natomiast w katodzie i anodzie ECC82 zastosować rezystory po 47k a być może nawet po 22k. Na koniec należałoby skorygować R2, tak aby napięcia na obu lampach rozłożyły się sensownie (zwłaszcza aby w każdej z nich występowało ujemnie napięcie siatki względem katody.
Trochę się namęczyłem ale chyba znalazłem odpowiedni schemat. Znalazłem go zastanawiając się co to za lampa 7247. Spełnia wszystkie postawione mu tu wymagania. Pierwszy stopień na ECC83 odwracacz na ECC82 i sprzężenie galwaniczne między nimi. Czułość w prawdzie nie jest rewelacyjna bo aż 1V aczkolwiek patrząc na parametry układ deklasuje ten ze strony Audiotonu, którego nie mogę wysterować swoją SB X-Fi która ma na wyjściu na pewno trochę więcej niż 1V.
Chodzi o Dynakit stereo 35 power amplifer. Niżej schemat i link do PDF z opisem
Ad 1/ Polowki inwertera nie wzmacniaja jednakowo stad stosuje sie nierowne rezystory by to skompensowac
Ad 2/ Sprzezenie zwrotne z galezi inwertera. Bootstrap?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Witam,
Ad 2) Dwójnik wprowadza dodatnie sprzężenie zwrotne zwiększając tym samym wzmocnienie I stopnia (układ analogiczny jak w post #1).
Ad 1) @TooL46_2: Romek już to przerabiał przecież, połówki inwertera mają to samo wzmocnienie...
Dolny rezystor w połączeniu równoległym z rezystorem dwójnika daje: 150k||33k ~27k i dzięki temu symetria jest zachowana.
pozdr, wk
Ps.
na powyższym schemacie ST35 jest błąd: żarniki lamp nie powinny być od dołu podłączone do masy ( w pdf jest ok)
Mea culpa! Sie mie pomieszalo z inwerterem 'dlugo-ogonowym'
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz kiedy już wiem co do czego służy zabrałem się za PCB (tylko pierwszy stopień i odwracacz). Jak wyszło - oceńcie sami. Co do samego wzmacniacza to będzie wykonany na chassis z tym, że zastosuję od spodu płytki PCB bo mam całe pudełko podstawek do druku. Samo chassis zrobię z laminatów miedzianych. W AVT laminat dwustronny 25x26,5cm kosztuje tylko 9zł czyli za 30zł będę miał już fajne chassis. Jak tak trochę poszperałem w necie to takie dobrze wykonane chassis z laminatów wyglądają lepiej od metalowych.
Błąd w żarzeniu lamp: pin 9 nie powinien być połączony do gnd (pisałem o tym wyżej).
Zastanów się, jakiego napięcia będziesz używał (jeśli 12,6 v to napięcie do pinów 4 i 5, 9 wolny, jeśli 6,3V to 4 i 5 połączone razem i pin 9)
pozdr, wk
Moim zdaniem przy takim inwerterze można zastosować lampę ECF80 (6Ф1П), jest tańsza od lamp z serii ECC, ale wymaga to już zmiany płytki, gdyż ma zupełnie inny układ wyprowadzeń. Jeśli jeszcze nie wytrawiłeś płytki to możesz zastosować taki inwerter z lampą trioda-pentoda.