Ożywienie Szmaragda 902

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ożywienie Szmaragda 902

Post autor: walllker »

Kolego dioda Zenera się nie nadaje, otworzyłem specjalnie mojego szmaragda 902, który dostałem sprawny i ktoś tam wsadził 4 diody 1N4148 połączone szeregowo, cena tej diody to około 10gr zależy od sklepu, moja 902 z tym rozwiązaniem działa bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Dzięki Wallker tak zrobię.
A mógłbyś coś powiedzieć o tym TV jak masz spranego? Znaczy jak odbiera jak działa etc.?

+czy te same rozwiązanie mogę zastosować do tej diody przy katodzie kineskopu?
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

No cóż mogę powiedzieć, TV działa, po przeczyszczeniu styków na przełączniku kanałów stabilnie pracuje na nastawionym kanale, trochę trzeba podregulować po każdym uruchomieniu synchr pionowe, bo sama stabilizuje się po około 7-10min od załączenia, jak dobrze się nagrzeje, może któraś lampa jest już słaba, siła głosu bardzo mocna, choć ja go testowałem jeszcze jak była TV analogowa, i TVP1 odbierał ładnie, teraz gdy pracuje z modulatorem i nastawiam coś na dekoderze DVBT, to jak wywołuję MENU, to w głośniku pojawia się lekki warkot, jak wyłączę menu od razu znika. Mój model ma już słabszy kineskop i wyraźny obraz mam po około 5min, najpierw to jest lichy, mimo że ostrość, i jasność nastawię na full, potem nieznacznie mogę obniżyć, ale w słoneczny dzień i tak musi być na full. Zawsze łączę go przez regulator napięcia, nie wiem czy masz coś takiego, ale w dawnych czasach starsze lampowe TV z uwagi na układ zasilania bez separacji galwanicznej, były podatne na skoki napięcia w sieci które dały się we znaki szczególnie w latach 80, wtedy ludzi podnosili na takich regulatorach lub obniżali napięcia, ZATRA produkowała nawet automatyczne takie regulatory jak choćby RN300/2 na allegro idzie znaleźć takie twory fabryczne lub samoróbki, zadanie było proste zapewnić napięcie zasilania dla TV na poziomie 220V, ja moje zabytki podłączam przez to coś bo mimo że mamy XXI wiek to u mnie na mojej wiosce nadal napięcie lata w przedziale 200-230V a energetyka nie wie co z tym zrobić, bo twierdzą że nie mają kasy na dołożenie trafa i podciągnięcie SN. Co więcej dodać TV jest trochę prądożerne, 17 calowy kineskop pozwala już wygodnie oglądać programy TV choć do plazmy to daleka droga :D . Czas nagrzewania to do osiągnięcia głosu około 2min a jakiegoś obrazu to 2,5-3min, choć tak jak pisałem dobry obraz mam dopiero po około 10min, najpierw lata synchronizacja, ale to jak podreguluję, to następnie obraz jest słaby, bardzo ciemny, blady, brak kontrastu i w miarę jak się nagrzewa rozjaśnia się stabilizuje się synchro, pojawia się ładny kontrast, głos od początku jest OK. Nie wiem co by cię na jego temat interesowało. Jak nabiorę chęci to znowu go jutro stargam z pułki i porobię zdjęcia, ale tak jak pisałem jak będzie mi się chciało :)
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Tym opisem jeszcze bardziej zmotywowałeś mnie do całkowitego uruchomienia tego TV :twisted:

Mam jeszcze takie głupie, aczkolwiek pytanie, jakie wstawiłeś kondensatory do TV? Nowoczesne czy jakaś starsza produkcja?

I czy diodę przy katodzie kineskopu mogę zastąpić tymi zenerkami?
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Kolego z uwagi na panujące napięcie mam obawy że 1N4148 jak ją włożysz to zrobi BUM albo bardzo krótko pożyje :? , lepsza była by BAVP20 lub BAVP21 powinieneś dostać bez problemu, lub inną diodę impulsową na napięcie 150-200V prąd 0,1A pojemność około 2pF. Co do kondensatorów zastosowałem stare miflexy z zapasów które kiedyś kupiłem na allegro jako nówki sztuki w paczkach po likwidowanym ZURiTcie coś takiego http://allegro.pl/kondensator-miflex-ks ... 65782.html , tylko że tam często w tych TV siedziały np. 50nF, a ja wkładałem 47nF, co wymagało późniejszego wyregulowania odbiornika, dokładnie ćwiczyłem to z ostatnio remontowanym Neptunem C. Ważne jest abyś pamiętał kupując kondensatory o napięciach, przeważnie 400-630V, przy niższych mogą ci się uszkodzić. Druga kwestia to transformator linii po wymianie kondensatorów może pracować nieprawidłowo z uwagi na zmianę pojemności a tym samym częstotliwości generatora, to że pojawi ci się wysokie napięcie nie oznacza że wszystko jest ok. W tym TV WN ma 15-17kV więc iskra powinna pojawiać się przy przerwie około 5mm i ciągnąć do około 10mm słabnąc, tylko uważaj żeby nic ci się nie stało, o takie kopnięcie łatwo przy tych napięciach nie ufaj gumowym rękawiczką i izolacją kombinerek, w ogóle naprawiając ten TV uważaj, zdajesz sobie sprawę że zasilacz jest bez transformatorowy, więc nie masz separacji a napięcia jak to w układach lampowych od 200V wzwyż. Druga kwestia to poczciwa EY86, jeżeli pojawi ci się obraz ale będzie słaby, nie załamuj rąk że to kineskop, słaba EY86 może powodować nawet brak obrazu, ta lampa jest jakaś wredna :evil: , ile to mam sztuk niby sprawnych ale TV już na nich nie działają. Kolejna kwestia to przełącznik kanałów, biały obraz i szum to oznaka braku sygnału z głowicy, nie zawsze oznacza to uszkodzenie któregoś elementu, często trzeba wyjąć bęben i przeczyścić wszystkie styki i blaszki stykowe, tylko nie majstruj z elementami w przełączniku, bo przy tych częstotliwościach przesunięcie nawet nóżek kondensatorów może zakłócić prawidłową pracę, i potem strojenie całego przełącznika od nowa, a bez sprzętu to raczej nie wykonywalne. Kolejna kwestia to sam zasilacz, niestety zdarza się że zastosowane elektrolity wyschną i stracą pojemność, a przedostający się przebieg sieci 50Hz potrafi zakłócać pracę generatorów w TV to kolejne zderzenie kiedy remontowałem Neptuna C, przebiegi generatorów, oscylogramy nie były stabilne, pływały i były zniekształcone wymiana elektrolitów rozwiązała problem, na razie się wstrzymaj z wymianą elektrolitów, ale sygnalizuję że problemy z obrazem, synchronizacją pionową jak i pozioma, mogą być przyczyną wadliwego działania elektrolitów. Dobrze żebyś po gruntownym sprawdzeniu całego obwodu, i pierwszym włączeniu, przed jakimi kol wiek regulacjami, włączył TV na około 10-15min, i obserwował czy nic się nie dzieje, jakby co od razu wyłączaj, obserwuj także lampy, czy w którejś np. anoda nie robi się czerwona, co oznacza przeciążenie i może być spowodowane zwarciem jakiegoś rezystora, lepiej nie kręcić filtrami w obwodzie p.cz, głowicy i detektora fonii oraz wizji, bo łatwo rozregulować a bez sprzętu ciężko zestroić, jak uruchomisz TV posprawdzaj czy zasilacz daje wszystkie napięcia anodowe, czy napięcie żarzenia jest w normie, bez obciążenia mogą być zawyżone, sprawdź prostownik nie pamiętam czy w 902 siedzi już na diodach germanowych, czy jeszcze coś w stylu mostka selenowego, bo jak selenowy to różnie z nim bywa, ja nie umiem naprawiać ich choć wiem że jest to wykonywalne, często pozostawiałem w układzie odłączone a dolutowywałem diodę lub diody 1N4007 zwykłe prostownicze, jak co pisz dalej postaramy się pomóc.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

walllker pisze:tylko że tam często w tych TV siedziały np. 50nF, a ja wkładałem 47nF, co wymagało późniejszego wyregulowania odbiornika,
Tym bym się nie przejmował, przecież te kondensatory miały fabryczną tolerancję +/- 20%. Co innego kondensatory w generatorze, były stosowane o mniejszej tolerancji a i tak regulację trzeba było wykonać.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Też właśnie zamówiłem sobie te Miflex'y. Jak przyjdą to dokończę wymieniać.
Przewód WN jest trochę (tylko trochę) pogryziony i nałożę na niego jakąś rurkę PCV może.

Dobrze, ze powiedziałeś o tej EY86. Bo jakie byłoby to załamanie kiedy kineskop świeciłby tylko przykryty kocem?
I zauważyłem że jest tam pęknięty 1 peerek jeszcze nie wiem jaki, ale znajdę na schemacie.
Styki głowicy już przeczyściłem, nic nie przesuwałem.
Jest już prostownik na 2chyba diodach germanowych. Te elektrolity to zmierzę im pojemność. Jak będzie na poziomie setek nF (jak w Stolicy :lol: ) to wymienię.
ODPOWIEDZ