Wzmacniacz SE audioton
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz SE audioton
Witam, po kilku miesiącach zbierania części udało mi sie stworzyć wzmacniacz wg schematu http://skarabo.net/sid-21-se.htm. Wzmacniacz odpalił w zasadzie bez problemów, nie brumi, nie buczy (jedynie jedna lampa 6P14P okazała się niezdatna do użycia ale o tym dalej). Niestety jego brzmienie jest porównywalne do OR 'Ślązak' który pracuje u mnie w garażu. Praktycznie nie ma w nim wysokich tonów, środek jest przymulony, jedyne co jest to dół. Dodatkowo wydaje mi sie że wzmacniacz lekko zniekształca. Oprócz tego nawet przy maksymalnej głośności gra cicho (dla porównania przytargałem ostatnio radio Diora Concertino na ECL86 i grało dużo głośniej, w pokoju ciężko było wytrzymać, w dodatku dźwięk był dużo lepszy niż z mojego gniota) Zamiast wspomnianej wcześniej lampy 6P14P wstawiłem EL84, także teraz we wzmacniaczu działają 2 różne lampy (plus 6N2P-EW). Zmierzone parametry:
Napięcie anodowe 246V
Napięcie żarzenia 6,27V
Prąd Katodowy 44mA jedna lampa druga 43mA
Transformatory głośnikowe TG2,5-1-666, kolumny B&O Beovox 1200 15W 4om
Odnośnie tego wzmacniacza znalazłem ten temat: viewtopic.php?f=18&t=12878 ale raz że zginęła z niego cześć zdjęć, dwa że jest troche zamotany... Pytanie więc brzmi: co zmienić żeby było lepiej a jeżeli ten schemat/projekt jest bardzo zły to prosze o schemat czegoś co będzie działać lepiej, zmarnowałem sporo czasu na to i chce żeby działało jak należy.
Napięcie anodowe 246V
Napięcie żarzenia 6,27V
Prąd Katodowy 44mA jedna lampa druga 43mA
Transformatory głośnikowe TG2,5-1-666, kolumny B&O Beovox 1200 15W 4om
Odnośnie tego wzmacniacza znalazłem ten temat: viewtopic.php?f=18&t=12878 ale raz że zginęła z niego cześć zdjęć, dwa że jest troche zamotany... Pytanie więc brzmi: co zmienić żeby było lepiej a jeżeli ten schemat/projekt jest bardzo zły to prosze o schemat czegoś co będzie działać lepiej, zmarnowałem sporo czasu na to i chce żeby działało jak należy.
Re: Wzmacniacz SE audioton
Daj jakieś zdjęcia może coś się wyjaśni.
Pokaż nawet pająka jak wygląda?
Ten wzmacniacz powinien grać poprawnie, ECL86 wiele nie różni sekcja pentodo-wa podobna do EL84, mam radio, w którym w jednym kanale na tym samym transformatorze głośnikowym w lewym pracuje ECL86, a w prawym EL84.
Pewnie nie był to High end ale radio gra normalnie.
Pokaż nawet pająka jak wygląda?
Ten wzmacniacz powinien grać poprawnie, ECL86 wiele nie różni sekcja pentodo-wa podobna do EL84, mam radio, w którym w jednym kanale na tym samym transformatorze głośnikowym w lewym pracuje ECL86, a w prawym EL84.
Pewnie nie był to High end ale radio gra normalnie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jakoś nie przekonuje mnie kondensator 2n2 równolegle do uzwojenia anodowego...
A w jakiej konfiguracji jest lampa końcowa - triody (niebieski rezystor na schemacie), czy pentody (rezystor R8)? Jeśli w tej pierwszej, to moc będzie mizerna. Ponadto zrezygnuj z kondensatorów C3, C5, C8 zredukuj do 1nF, C7 powinien mieć wartość z zakresu 1nF - 4,7nF (od niego zależy górna granica pasma). Wstaw także kondensator 100nF pomiędzy ślizgacz potencjometru a rezystory R1/R2. Kondensator C2 ma za dużą wartość, wystarczy 100nF. Aby grał głośniej można poeksperymentować ze sprzężeniem zwrotnym na rezystorze R10. Ma on także wpływ na czułość wzmacniacza.
Mnie również nie przekonuje ale nasz wspólny kolega Romekd jak to zobaczy da nam wykład zobaczysz PiotrzePiotr pisze:Jakoś nie przekonuje mnie kondensator 2n2 równolegle do uzwojenia anodowego...

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Problem w tym, że o ile dobrze liczę, to kondensator 2n2 równolegle do uzwojenia anodowego spowoduje spadek 3dB na 16kHz. A to już na przyzwoitych głośnikach można usłyszeć...djivo pisze:Mnie również nie przekonuje ale nasz wspólny kolega Romekd jak to zobaczy da nam wykład zobaczysz Piotrze
Biorąc pod uwagę fakt ,że same trafa mają duży spadek już od 12KHz w górę plus te 2nF2 kolejne 3db. Robi się nie fajnie.Piotr pisze:Problem w tym, że o ile dobrze liczę, to kondensator 2n2 równolegle do uzwojenia anodowego spowoduje spadek 3dB na 16kHz. A to już na przyzwoitych głośnikach można usłyszeć...djivo pisze:Mnie również nie przekonuje ale nasz wspólny kolega Romekd jak to zobaczy da nam wykład zobaczysz Piotrze
Czyli jak rozumiem C3, C5 wywalić, C8 dać 1nF(albo wogóle), C7 nie mam wstawionego wogóle - spróbuje wstawić zobacze co sie bedzie działo. Wzmacniacz pracuje w trybie pentodowym. Z R10 też pokombinuje, zobacze jakie będą efekty i dam znać. Dzięki za pomoc 

Przyznam, że tak długo jak z tym SE na EL84 ze strony audiotonu to jeszcze nie walczyłem z żadnym układem elektronicznym
. W artykule jest sporo błędów a ja, jako początkujący łapałem się na to wszystko a później grało to jak PCL86 z 30% emisji
Miałem dokładnie ten sam problem z tym układem, co ty. Zrób tak:
R9 daj 130r
R8 daj 100r a sam rezystor podłącz do zasilania. Nie baw się w żadne tryby triodowe, bo efekt jest mizerny a tracisz na mocy.
C8 daj 1n
C7 daj 100pF
Zamiast R10 daj potencjometr 10K
i teraz przejdźmy do najgorszego diabelstwa
, czyli kondensatora Cx. Wywal go w cholerę. To jest jakiś błąd!!! 100nF zwierające anodę do masy
. Najprawdopodobniej większość twoich problemów z tym wzmacniaczem może być spowodowana przez ten kondensator. Jak już to powinno być 100pF.

Miałem dokładnie ten sam problem z tym układem, co ty. Zrób tak:
R9 daj 130r
R8 daj 100r a sam rezystor podłącz do zasilania. Nie baw się w żadne tryby triodowe, bo efekt jest mizerny a tracisz na mocy.
C8 daj 1n
C7 daj 100pF
Zamiast R10 daj potencjometr 10K
i teraz przejdźmy do najgorszego diabelstwa

-
- 5...9 postów
Jestem w trakcie budowy tego samego wzmacniacza na tym samym schemacie może ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia odnośnie zmiany elementów ?
Jeszcze nie uruchomiłem wzmacniacza ale w najbliższym czasie skończę budowę i dobrze byłoby wiedzieć czy warto coś zmienić ?
Jeszcze nie uruchomiłem wzmacniacza ale w najbliższym czasie skończę budowę i dobrze byłoby wiedzieć czy warto coś zmienić ?
Po pokonaniu zniechęcenia i długich bojach wzmacniacz ożył i fajnie gra, dzięki za porady, bez Was bym nie dał rady
Teraz już została tylko kosmetyka. Najbardziej pomogło wywalenie kondensatora Cx jak pisał kolega wyżej.

Chyba C8, bo Cx nie ma takiego. Po prostu masz więcej wysokich tonów.
Cx nie ma w schemacie, ale za to jest w spisie elementów i jest na niego miejsce na PCB co dla tak zielonego człowieka jak ja może być mylące. Zresztą na starym audiotonie pisze (wg archiwum którego robiłem ten wynalazek) 'można nie stosować' teraz na skarabo widze że jest poprawka 'lepiej nie stosować'.
A rzeczywiście... co za nonsensowne rozwiązanie, dawać kondensator z anody EL84 do masy i to tak dużej pojemności 22-100nF. Nic dziwnego, że to nie funkcjonowało, dźwięk musiał być nieźle stłumiony. Do niwelacji wzbudzeń, nawet tych niesłyszalnych służy C8.